Dyskusja na temat różnych odmian maku i ich działaniu psychoaktywnym.
Więcej informacji: Mak lekarski w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
Posty: 509 • Strona 33 z 51
  • 2538 / 215 / 0
Dokładnie tak :) Do tego zbiory mleczka mają ten plus że zawsze zostaje troche na makówce. Zupka z takich jest zdecydowanie mocniejsza niż z tych które nie były nacinane.
  • 2013 / 84 / 0
Łe tam, makiwara z zielonych napewno lepiej smakuje niz PST, można se odparować na pół kubka i trząchnąć na raz. Taka jednorazowa dawka to prawie jak pokrzywa albo szpinak w smaku. Ja posialem 10 maja i są prawie takie jak te kolegi wyżej z marca. Nawiozłem raz saletrą to poszły jak pojebane. Myślę 1 lipca będą gotowe do cięcia, a w pełni dojrzałe takie suche i chrupiące w końcówce lipca. Takie są najlepsze na zupke. No i w chuj mocy nabierają w ostatniej fazie życia. Opłaca się zostawić żeby doszły, nie nacinane. Chociaż może i nacinane są mocniejsze tj. @chlorekturbokofeiny wspomniał. Nie zwróciłem na to uwagi. Zawsze mam jeden ogród na mleko a drugi na słome. Stary mak wydaje mi się że zmienia profil działania na bardziej usypiajacy, noddujący, albo poprostu to kwestia dawki. Albo wytwarza więcej syfu prócz morfiny i stąd senność. Papaweryny itp. Ale i tak nie ma to jak acetylowane opium w żylsko. Klasyk kurwa!
The mind is the most dangerous weapon alive
Spin doctors operate behind enemy lines
Mind control, something you could potentially buy
The new holy war has arrived, you ready to DIE?
  • 2538 / 215 / 0
Ciekawą rzecz odnotowałem a mianowicie : francuskie maki dają więcej opium i mocniejsze niż czeski. Rok temu myślałem że mi się wydaje a jednak nie. W tym potwierdzone. Drugoroczne francuzy mimo słabych warunków i dość marnych roślin nacięte wręcz rzygał mleczkiem, bardzo mocno piekące/gorzkie. Zdziwiony byłem że aż tyle go było, pozamiatało mnie konkretnie, tylko profil niezbyt przyjemny, dużo pobudzenia. Natomiast czeskie : dużo ładniejsze rośliny, warunki lepsze i zdecydowanie mniej soku niż francuzy. Profil przyjemniejszy, jednak wyraźnie słabsze. Samo mleczko w smaku łagodniejsze. Moge też słabiej odczuwać ponieważ wczoraj wleciało 160mg oxy.
  • 11 / 10 / 0
Jak głęboko nacinać główki? Parę dni temu nacialem i faktycznie trochę mleczka uleciało, dziś przychodzę i nacięcia na główce się nie "zrosły" zostały zalepione jak mniemam wysuszonym mleczkiem które jeszcze poleciało. Więc chyba zrobiłem to za głęboko co wyklucza makówkę z dalszego nacinania :/
  • 3901 / 562 / 0
trzeba wyczuć. nie moze byc za plytko ani za gleboko. z milimetr gdzies.
dobrze podbierac mleczko czymś ostrym i zagiętym, nie łyżką. albo na szmatkę i wygotować.

16 wrz, 2023 - fuzja / d5

@alan_wilder
03 czerwca 2021alan_wilder pisze:
Witam, maki które siałem 20go marca w większości mają się dobrze więc za jakies 2 tyg zaczynam jesc zupkę! :extasy:

2tyg to warto poczekać minimum od zrzucenia płatków
a u ciebie to nawet pąki się nie pokazały

16 wrz, 2023 - fuzja x2 / d5

Moze miales mocno słabą czeską odmianę i normalną francuską
Francuskie nie są mocniejsze niż czeskie. Francuskie odmiany są albo bardzo słabe albo średnio-mocne. Niestety trudno dojsc gdzie jakie są uprawy i ile we francji rosnie czeskich, polskich albo węgierskich. W czechach jest więcej mocniejszych, ale i łatwiej trafić na te średnie.


The Czech growers sow predominantly the Czech and Slovak poppy varieties, which are the result of many years of breeding. At present, these are the blue-seed varieties Major, Aplaus, Marathon, MS Harlekyn, Opál, Onyx, Bergam, Opex; and white-seed varieties (particularly Orel).
  • 122 / 30 / 2
Wanżne - nie wyrzucajcie skorupek z jaj. to doskonały nawóz - zawiera mnóstwo wapnia i odkwasza glebę. Można dodawać go do kompostu - im drobniej pokruszony lub zmielony tym szybciej się przekompostuje. A teraz najważniejsze - skorupki trzeba najpierw dokładnie wysuszyć - niecierpliwi moga zrobić to w otwartym piekarniku, potem pokruszyć drobno ale nie za drobno - tak żeby były to kawałki jak pół paznokcia lub trochę mniejsze i wysypac w okół naszych roślinek. Wraz z opadami skorupki będą uwalniac wapń do gleby co ją odkwasza, a jak wiecie mak lubi ziemię próchniczą ale neutralną nie kwaśną, tymczasem próchnica często zakwasza glebę. No więc po rozsypaniu skorupek w okół roślnek dostarczają one potrzebnego roślnkom wapnia, odkwaszają glebę i najważniejsze - Nie cierpią ich ślimaki - drobne skorupki ranią je przy przemieszczanie więć świetnie zabezpieczają rośliny przed ślimakami.
We are such stuff as dreams are made on.
  • 3901 / 562 / 0
Zamiast skorupek mozna zachować wodę z gotowania jaj. To tez dobrze dziala. Ja tak robię i kwiaty doniczkowe /nie maki/ rosną jak na drożdżach.
  • 17 / 8 / 0
21 czerwca 2021lol pisze:
@alan_wilder
03 czerwca 2021alan_wilder pisze:
Witam, maki które siałem 20go marca w większości mają się dobrze więc za jakies 2 tyg zaczynam jesc zupkę! :extasy:

2tyg to warto poczekać minimum od zrzucenia płatków
a u ciebie to nawet pąki się nie pokazały
Człowieku przecież doskonale zdaje sobie z tego sprawę, ale mając wysiane kilkadziesiąt krzaków mogłem pozwolić sobie na przedsezonowy test.
Mówiąc prościej- miałem takie ciśnienie że po prostu nie mogłem się powstrzymać! :extasy:
  • 122 / 30 / 2
27 czerwca 2021lol pisze:
Zamiast skorupek mozna zachować wodę z gotowania jaj. To tez dobrze dziala. Ja tak robię i kwiaty doniczkowe /nie maki/ rosną jak na drożdżach.
Jasne - jest też wiele sposobów na robienie nawozu ze skorupek - można z łatwością wyguglować. Tez opisany przeze mnie sposób ma jednak jedną wielką zaletę - chroni przed ślimakami. A czytałem tutaj że wiele osób miało wielkie problemy ze ślimakami i nawet tracili całe plantacje. A skorupki i tak wyrzucamy, na dodatek zbiera się tego nie mało w ckągu roku.
We are such stuff as dreams are made on.
  • 2013 / 84 / 0
U mnie już w rozkwicie. Giganty to nie będą bo najebane za gęsto i zaniedbane. Ale chuj w to, są i tak piękne.

https://ibb.co/4fd8vq3

Na zdjęciu francuski bakalland, początkowo nie chciał wychodzić, a potem jak wypierdolił to zostawił czeskie kresto daleko w tyle. I te i te podsypałem saletrą wapniowo amonową z tlenkiem magnezu. Ale w miejscu francuza paliłam ogniska i potem przekonałem to z tym popiołem i węglem więc gleba była bardziej zasadowa. Więc mak nie lubi kwaśnej. Są piękne i zdrowe a te czeskie mi żółkną i schną od dołu, i są dużo mniejsze. Chociaż bardziej dbane, plewione, pielone itp. Tu już mam piękne łby a Czechy dopiero kwiaty pokazują. Jest nauczka na przyszłość. Dajta im popiołu albo dolomitu.
The mind is the most dangerous weapon alive
Spin doctors operate behind enemy lines
Mind control, something you could potentially buy
The new holy war has arrived, you ready to DIE?
ODPOWIEDZ
Posty: 509 • Strona 33 z 51
Artykuły
Newsy
[img]
Palenie marihuany trzykrotnie zwiększa ryzyko raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat

Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego pokazują, że osoby z zaburzeniami związanymi z używaniem marihuany (CUD) mają ponad trzykrotnie wyższe ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat. Związek ten utrzymuje się nawet po uwzględnieniu takich czynników jak palenie tytoniu czy wiek. Wyniki rzucają nowe światło na potencjalne zagrożenia zdrowotne związane z długotrwałym i intensywnym używaniem konopi.

[img]
Milion dawek heroiny w jednym bagażu na lotnisku w Lizbonie. "Niezwykle starannie ukryte"

Milion indywidualnych dawek heroiny zarekwirowali funkcjonariusze portugalskiej policji w porcie lotniczym im. Humberto Delgado w Lizbonie. Narkotyki znaleziono w bagażu jednej z pasażerek.

[img]
Właściciele sklepów z marihuaną pozywają stan. Urzędnicy pomylili się przyznając im licencję

Grupa kilkunastu punktów sprzedaży marihuany w Nowym Jorku wniosła w piątek pozew przeciwko stanowi. Właściciele domagają się uznania, że lokalizacje ich sklepów są zgodne z prawem pomimo błędu urzędników, którzy przyznali, że przez lata źle interpretowali przepisy dotyczące minimalnej odległości od szkół. Sprawa trafiła do stanowego sądu najwyższego w Albany.