Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
Jakie grzyby są Twoim zdaniem najlepsze?
Krajowe łysiczki
967
62%
Krajowe muchomory
104
7%
Importowane (wszystkie wrzucam do jednego wora)
491
31%

Liczba głosów: 1562

ODPOWIEDZ
  • 1345 / 147 / 8
długo czekałem na pierwsze oznaki życia, myślałem że nic z tego nie będzie.
przedwczoraj ujrzałem pierwsze piny, sorry za jakość ale robiłem przez folię.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Używaj @cbsz jeżeli chcesz bym odpisał

"This body holding me, reminds me of my own mortality
Embrace this moment, remember
We are eternal
All this pain is an illusion"
  • 185 / 32 / 0
20 maja 2021falsyfikot pisze:
Utleniająca się psylocyna? Myślałem, że grzybnia nie wytwarza żadnych psychoaktywnych alkaloidów
Mógłby się ktoś odnieść?
  • 84 / 36 / 0
20 maja 2021falsyfikot pisze:
Utleniająca się psylocyna? Myślałem, że grzybnia nie wytwarza żadnych psychoaktywnych alkaloidów
Już się odnoszę %-D
Próbowałem w nocy poszukać jakichś badań na temat psylocybiny psylocyny w grzybni. Cokolwiek co zawierałoby coś o możliwości działania, o stężeniach, czy chociaż o przypadkach jazd po zjedzeniu ciastek. Niestety nie znalazłem.
Natomiast ludzie donoszą (znalezione na shroomery i redditcie podszas poszukiwać czegoś z poddomen .edu), że można dostać wyrok za posiadanie samego ciastka, gdyż sama grzybnia zawiera jakieś ilości interesujących nas tryptamin. I to nie jest wyrok wskazujący na podejrzenie produkcji nałkotyków, a już posiadanie.
Z drugiej strony na shroomology jest post z 2013, który opisuje badania FBI, w których doszli do tego, że w grzybni nie można wykryć ani psylocyny, ani psylocybiny, nim ta nie zacznie produkować primordii i pinów. Podlinkuję Ci to na PW z racji na dobry opis i metodykę badawczą.

Jeszcze co do samego robienia się niebieską. Także na shroomery, oraz mycotopii ludzie zgłaszający się z tym problemem otrzymywali odpowiedź, że to z powodu przesuszenia grzybni. Nie że od razu umiera, ale trochę mniej wilgoci ma niż powinna mieć. I w sumie wydaje mi się to logiczne, u mnie grzybnia na kukurydzy z której już wyssano wodę też robi się delikatnie niebieska.
Więc nie ma co się przejmować, Twój słoik wygląda zdrowo.
  • 185 / 32 / 0
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 32 / / 0
Witam wracam do domu po 5 dniach a na moich grzybkach jest czarny nalot :( nie wiem czy to jest dobry znak czy nie :( niektóre kapelusze są całkiem czarne a nie które biało/czarne. czy te grzyby są dobre ?
  • 84 / 36 / 0
@Satlen21, a nie otworzyły Ci się czasem kapelusze i nie rozsiały zarodników?
Jeżeli nie to wtedy musimy się martwić. Ale bez zdjęcia nic się nie poradzi.
  • 32 / / 0
kapelusze się wygieły nie umiem wstawić zdj :( https://prntscr.com/13d4xnn https://prntscr.com/13d4xnn https://prntscr.com/13d4z97 screeny zrobiłem proszę : ). Nie było mnie 5 dni w domu i spryskałem grzybnie i pojechałem nad morze :( czy te grzybki nadaja sie do jedzenia ?
  • 14 / 13 / 0
@Satlen21
Tak jak kolega JksGwnrz wyżej przypuścił zabarwienie jest spowodowane wyrzutem zarodników. Będą to raczej późne zbiory, ale z owocnikami wszystko jest w porządku. Na zdjęciu widać mocno odchylone kapelusze wraz z dawno zerwanymi już osłonami (velum), ponadto cały pojemnik pokryty jest czarnym zarodnikowym nalotem.
  • 84 / 36 / 0
Sam zdjęć nie jestem w stanie zobaczyć, captchy żadnej nie ładuje mi przeglądarka.
Ale @pryta6969 na tyle sensownie i fachowo odpowiedział, że mogę się zgodzić z jego oględzinami. %-D
  • 185 / 32 / 0
Tak się jeszcze zastanawiam, bo różne źródła różnie mówią, czy ciastka powinienem po kolonizacji namoczyć? Wsadziłem je prosto ze słoików do "terrarium" z mokrym perlitem.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Rewolucja w Amsterdamie? Chcą zakazać sprzedaży marihuany turystom

Władze Amsterdamu chcą ograniczyć "turystykę narkotykową" i rozważają zakaz sprzedaży marihuany osobom bez meldunku w Holandii. Pomysł budzi jednak sprzeczne reakcje wśród polityków i przedsiębiorców.

„Lewe” recepty na opioidy i środki odurzające w paczkach

Prokuratura w Nowym Targu prowadzi dużą sprawę. Lekarz wystawiał „lewe” recepty na leki opioidowe, a ksiądz był jednym z odbiorców środków odurzających. To jedni z wielu zatrzymanych do sprawy osób. Nowotarska prokuratura prowadzi śledztwo, które dotyczy zatrzymanych z czterech województw, a także przerzutu środków odurzających za granicę.

30% Polaków w wieku od 15 do 34 roku życia przyznaje, że miało kontakt z narkotykami

Krajowe Centrum Przeciwdziałania Uzależnieniom informuje, że dane dotyczące zażywania narkotyków w Polsce przez młodych ludzi są niepokojące. 30% Polaków w wieku od 15. do 34. roku życia przyznaje, że miało kontakt z narkotykami. Kolejne akcje policji pokazują, że problem jest. W dwa dni zatrzymano w sumie 13 osób mających związek z handlem narkotykami.