przedwczoraj ujrzałem pierwsze piny, sorry za jakość ale robiłem przez folię.
"This body holding me, reminds me of my own mortality
Embrace this moment, remember
We are eternal
All this pain is an illusion"
20 maja 2021falsyfikot pisze: Utleniająca się psylocyna? Myślałem, że grzybnia nie wytwarza żadnych psychoaktywnych alkaloidów
20 maja 2021falsyfikot pisze: Utleniająca się psylocyna? Myślałem, że grzybnia nie wytwarza żadnych psychoaktywnych alkaloidów
Próbowałem w nocy poszukać jakichś badań na temat psylocybiny psylocyny w grzybni. Cokolwiek co zawierałoby coś o możliwości działania, o stężeniach, czy chociaż o przypadkach jazd po zjedzeniu ciastek. Niestety nie znalazłem.
Natomiast ludzie donoszą (znalezione na shroomery i redditcie podszas poszukiwać czegoś z poddomen .edu), że można dostać wyrok za posiadanie samego ciastka, gdyż sama grzybnia zawiera jakieś ilości interesujących nas tryptamin. I to nie jest wyrok wskazujący na podejrzenie produkcji nałkotyków, a już posiadanie.
Z drugiej strony na shroomology jest post z 2013, który opisuje badania FBI, w których doszli do tego, że w grzybni nie można wykryć ani psylocyny, ani psylocybiny, nim ta nie zacznie produkować primordii i pinów. Podlinkuję Ci to na PW z racji na dobry opis i metodykę badawczą.
Jeszcze co do samego robienia się niebieską. Także na shroomery, oraz mycotopii ludzie zgłaszający się z tym problemem otrzymywali odpowiedź, że to z powodu przesuszenia grzybni. Nie że od razu umiera, ale trochę mniej wilgoci ma niż powinna mieć. I w sumie wydaje mi się to logiczne, u mnie grzybnia na kukurydzy z której już wyssano wodę też robi się delikatnie niebieska.
Więc nie ma co się przejmować, Twój słoik wygląda zdrowo.
Jeżeli nie to wtedy musimy się martwić. Ale bez zdjęcia nic się nie poradzi.
Tak jak kolega JksGwnrz wyżej przypuścił zabarwienie jest spowodowane wyrzutem zarodników. Będą to raczej późne zbiory, ale z owocnikami wszystko jest w porządku. Na zdjęciu widać mocno odchylone kapelusze wraz z dawno zerwanymi już osłonami (velum), ponadto cały pojemnik pokryty jest czarnym zarodnikowym nalotem.
Ale @pryta6969 na tyle sensownie i fachowo odpowiedział, że mogę się zgodzić z jego oględzinami.
Narkotykowy krajobraz Europy. Nowy trendy na czarnym rynku
Pacjenci szukają ulgi w bólu. Jak zmienia się podejście do medycznej marihuany w Polsce
Ekstaza i ekstaza: jak patrzyliśmy i patrzymy na narkotyki
Rewolucja w Amsterdamie? Chcą zakazać sprzedaży marihuany turystom
Władze Amsterdamu chcą ograniczyć "turystykę narkotykową" i rozważają zakaz sprzedaży marihuany osobom bez meldunku w Holandii. Pomysł budzi jednak sprzeczne reakcje wśród polityków i przedsiębiorców.
„Lewe” recepty na opioidy i środki odurzające w paczkach
Prokuratura w Nowym Targu prowadzi dużą sprawę. Lekarz wystawiał „lewe” recepty na leki opioidowe, a ksiądz był jednym z odbiorców środków odurzających. To jedni z wielu zatrzymanych do sprawy osób. Nowotarska prokuratura prowadzi śledztwo, które dotyczy zatrzymanych z czterech województw, a także przerzutu środków odurzających za granicę.
30% Polaków w wieku od 15 do 34 roku życia przyznaje, że miało kontakt z narkotykami
Krajowe Centrum Przeciwdziałania Uzależnieniom informuje, że dane dotyczące zażywania narkotyków w Polsce przez młodych ludzi są niepokojące. 30% Polaków w wieku od 15. do 34. roku życia przyznaje, że miało kontakt z narkotykami. Kolejne akcje policji pokazują, że problem jest. W dwa dni zatrzymano w sumie 13 osób mających związek z handlem narkotykami.