Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 361 / 12 / 0
No myślałem że wydedukujesz że skoro mirtazapina jest w czołówce tej metaanalizy a mianseryny tam nawet nie zawarto, to ...
Weź Ty się zastanów co piszesz lepiej. Gdyby były zauważalne różnice, to pokazałoby się choć jedno badanie, które by wykazało wyższość mirty - ale go nie ma.
Nie, liczba rejestracji nie świadczy, ale jakiś powód braku rejestracji chyba jest?
Na początek: http://www.psychotropical.com/mirtazapi ... re-science Co do powodu, to nie mam teraz weny do snucia teorii spiskowych, sam sobie myśl co chcesz. IMO warto wypróbować oba leki, bo nawet tak małe różnice mogą dać różne efekty. No i nie znamy wszystkich mechanizmów i wpływów tych substancji na nas.
Uwaga! Użytkownik 666 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 48 / 8 / 0
Znam tego bloga i sam się nad tym zastanawiałem. Tylko widzisz, w Europie masz miansę, a w PL jest dalej bardziej popularna wśród klinicystów niż mirtazapina. Tyle że polscy psychiatrzy stosują miansę jako add-on do terapii już z jakimś antydepresantem, albo w celu złagodzenia uboków/żeby pacjent żarł bo go ostro wychudziło choróbsko/złagodzenie lęku (ja bym na bardziej sedacją nazwał). Z kolei mirtę już stosują w monoterapii (wg badań ogólnoświatowych z dobrym skutkiem). Wiem że śmierdzi fakt że są to mocno podobne leki, coś a'la citalopram-escitalopram i jak ogromna jest moc marketingu oraz chęć zysków z patentu, ale nie wierzę że tak znikoma ilość badań nt. stosowania mianseryny w MDD wynika z manipulacji.
Weź Ty się zastanów co piszesz lepiej. Gdyby były zauważalne różnice, to pokazałoby się choć jedno badanie, które by wykazało wyższość mirty - ale go nie ma.
To podaj jakieś dobre badania (najlepiej metaanalizę) odnośnie skuteczności antydepresyjnej mianseryny a jeśli takich nie znajdziesz to wytłumacz mi dlaczego.
  • 361 / 12 / 0
Tyle że polscy psychiatrzy stosują miansę jako
Nie do końca, California Rocket Fuel jest bardziej popularny u nas niż myślisz. Dużo kumatych psychiatrów zapodaje to kombo, bo DZIAŁA.
ale nie wierzę że tak znikoma ilość badań nt. stosowania mianseryny w MDD wynika z manipulacji.
Też nie wiem.
To podaj jakieś dobre badania (najlepiej metaanalizę) odnośnie skuteczności antydepresyjnej mianseryny
Spoiler:
Poszukam nowszych badań, ostatnio przeglądałem pubmed i faktycznie coś słabo hmm.
Uwaga! Użytkownik 666 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 385 / 22 / 0
2 tygodnie temu odstawiłem mianseryne,śpię bez niej bardzo dobrze,schudłem w 2 tygodnie prawie 10 kilo.
Zanim coś weźmiesz zastanów się kilka razy i zaczerpnij info o tym.
To co tutaj piszę nie ma na celu nakłaniania kogoś do tego aby coś wziął.
Wszystko co piszę jest fikcją,nic nie znaczącą.
Co Cię nie zabije,to Cię wzmocni.
  • 1784 / 30 / 0
My sobie tak kombinujemy, coby dołączyć mianserynę w trakcie brania giebla. Ze względu na mocne działania antyhistaminowe, jak i blokadę 5ht3. Jak myslicie, ma to racje bytu? Z tego co wywnioskowałem najsensowniejsze byłbyby dawki 30mg+. Bo dawki poniżej działają nasennie. A powyżej aktywizujaco/ Ktoś umie się odnieść?

Ja osobiście nie mam problemu żeby w razie senności ratować się stymulantami. I tak jade na minimum kofeina + nikotyna żeby odmulić się od nasennego działania giebla. Ale równie dobrze mogę wrzucac na to fenidaty albo ketony. Mnie to bez r óżnicy.
Uwaga! Użytkownik [Faust] jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1784 / 30 / 0
No a jakby jednak aktywizowało i nie musiałbym walić stimów to by było cudnie. No i bardzo lubię działania na receptory kappa, cały czas pije miętę.

Pewnie póki nie przetestuje to się nie dowiem? %-D
Uwaga! Użytkownik [Faust] jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3955 / 146 / 0
fajna ta mianseryna w malych dawkach, wrzucona w nocy zmula do snu a w ciagu dnia pozostawia takie wyjebanie w stylu ssri.
niedojebanie genetyczne
  • 3955 / 146 / 0
zauwazylem, ze zjedzona w dawkach 5-10mg obojetne czy w dzien, czy w nocy zaczyna mulic do snu tak po 1,5h od wziecia, jednak jezeli jest to dzien i nie pojdzie sie spac to po jakichs 3h od tego stanu wraz z kolejnymi kawami zmulenie to zaczyna schodzic i mozna normalnie funkcjonowac.

brana na sen nakreca niezle filmy w snach, przebudzenie zas mimo zamulenia jest dla mnie o wiele lepsze niz ostatnimi czasy przebudzenia bez benzo bo wstaje i robie co trzeba, nie bedac wkurwionym ani rozjebanym psychicznie jak to bywalo ostatnio.

@faust, z tego co wiem, to na poczatku kazda dawka bedzie dzialac nasennie, dlatego lepiej brac ja niedlugo przed snem. efekt ten ponoc powinien minac po 1-2 tygodniach ale sam tego nie wiem bo nie biore jej jeszcze nawet od tygodnia.
niedojebanie genetyczne
  • 423 / 12 / 0
Ja ostatnio bralem na noc jedną tabletke 10mg i za jakąś godzine juz usypialem przed komputerem, takze na sen polecam.A jak wzialem rano to bylem taki zamulony, i nogi sie podemna uginały i na bani takie dziwne uczucie takiego zamulenia
  • 21 / / 0
czy jestem jedyną osobą na tym forum na którą mianseryna nie dziala zamulająco? pobudzila mnie mocno lepiej od kofeiny. Miałem iść spać, zjadłem 10 mg, kilka godzin i nic, potem dorzucilem 20mg, po kolejnej godzinie znowu 10mg, potem znowu 10 mg i nic nie mogłem usnąć. Na dodatek dostałem jakiegos zespolu niespokojnych nóg i musiałem się przejść. Gastrofaza? no raczej nie. Jak po klonach i innym benzo jem jak szalony tak po tym dostałem jadłowstrętu
co jest ze mną nie tak?
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
CBŚP uderza w gang powiązany z pseudokibicami. Zabezpieczono ponad 100 kg narkotyków

Policjanci CBŚP z Rzeszowa po raz kolejny uderzyli w zorganizowaną grupę przestępczą wywodzącą się ze środowiska pseudokibiców. W trakcie akcji przeprowadzonej na terenie Rzeszowa zatrzymano dwóch 30-latków, powiązanych z jednym z lokalnych klubów piłkarskich.

Czy psychodeliki mogą uczynić Cię bardziej moralnym człowiekiem? [Nowe badania 2025]

Czy możliwe jest, że po zażyciu psychodelików stajesz się bardziej empatyczny, troszczysz się o innych ludzi, zwierzęta czy nawet środowisko naturalne? Najnowsze badania opublikowane w Journal of Psychoactive Drugs sugerują, że tak – osoby, które doświadczyły głębokich przeżyć psychodelicznych, wykazują wyższy poziom moralnej ekspansywności, czyli gotowości do rozszerzenia współczucia i troski na coraz szersze kręgi istnienia. Co ciekawe, wzrost ten jest szczególnie silny u osób, które podczas „tripu” przeżyły rozpad ego lub intensywne doświadczenia mistyczne.

Przemycają narkotyki w ciałach żywych jałówek. Eksport bydła z Meksyku do USA kwitnie

Meksykańskie kartele wykorzystują żywe bydło do przemycania narkotyków przez granicę USA. Narkotyki zaszywają wewnątrz zwierząt.