Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
Czy byłbyś w stanie w stu procentach zrezygnować z produktów pochodzenia zwierzęcego?
Absolutnie nie. Nie wyobrażam sobie życia bez mięsa.
8
15%
Nie przukuwam zbytnio uwagi na to, co jem. Jem wszystko jak leci.
2
4%
Mógłbym się nad tym zastanowić ze względów zdrowotnych.
9
16%
Mógłbym się nad tym zastanowić ze względów ideologicznych/religijnych
6
11%
Tak, ale nie wiem jak się za to zabrać.
2
4%
Tak, jestem wegetarianinem.
23
42%
Tak, jestem weganem.
5
9%

Liczba głosów: 55

ODPOWIEDZ
  • 228 / 36 / 0
wydaje mi się, że mogłam być rzucić jedzenie mięsa, choćby dlatego, że tak mówi się o tych antybiotykach w kurczakach, ale nie mogłabym zrezygnować z jajek - uwiebiam robić różne omleciki/racuszki to z bananem, jabłkiem cynamon i na patalnie 5 minut i radość, a wieprzowiny nie jem od lat, a kurczaki, no nadal ciężko od nich uciec jeszcze z paniereczką...
'"syty nigdy nie zrozumie głodnego"
  • 5 / / 0
26 grudnia 2020mietowy3 pisze:
@SaNope ile masz lat, jakie studia skończyłaś?
Mam średnio na jeża, studia rzuciłam po pół roku tej mordęgi. A czo?
  • 2302 / 399 / 0
@SaNope Zastanawia mnie po prostu KTO będzie tutaj nauczał o weganizmie, jaki ma life skills.
Uwaga! Użytkownik mietowy3 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 5 / / 0
28 grudnia 2020mietowy3 pisze:
@SaNope Zastanawia mnie po prostu KTO będzie tutaj nauczał o weganizmie, jaki ma life skills.
A to czekaj, potrzebuję doktoratu żeby pogadać o weganizmie?
  • 2302 / 399 / 0
@SaNope ogólnie chodzi o doświadczenie życiowe / osiągnięcia na tej drodze życia (np. drodze wege). Pozdrawiam
Uwaga! Użytkownik mietowy3 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 779 / 180 / 0
Ja tam uważam, że wegetarianizm/weganizm jest bez sensu ale oczywiście szanuję ludzi którzy to praktykują i nie oceniam. Dlaczego bez sensu ? A no na przykład dlatego, że ludzie często porzucają mięso ze względu na to jak zwierzęta są traktowane w hodowlach i ubojniach i w jakich ilościach rocznie masowo giną. Myślą, że w ten sposób zapobiegną cierpieniu i masowemu umieraniu zwierząt a to kompletna bzdura bo nadal większość ludzi będzie to mięso jeść i nadal zwierzęta będą żyły w złych warunkach, niestety.. Żeby ubojnie i masowe hodowle przestały istnieć to cała ludzkość musiała by przestać jeść mięso, wtedy nie będzie dla kogo tego mięsa produkować i wszystkie hodowle przeznaczone typowo na mięcho stracą sens. Ale tak nigdy się nie stanie, zawsze będzie odłam ludzi (i to przeważający) który będzie to mięso jadł.

Przejdę do rzeczy, mój pogląd na ten temat jest taki, że skoro te zwierzęta cierpią, często żyją w okropnych warunkach i umierają masowo dla nas po to żebyśmy mogli to mięso mieć to chociaż go nie marnujmy i go jedzmy. Im więcej ludzi w danym mieście przestanie jeść mięso tym więcej mięsa ze sklepów pójdzie tak na prawdę do kosza a wtedy całe to cierpienie zwierząt i ich umieranie jest na marne. A wydaje mi się że tak czy siak nie prędką zmienią się warunki hodowania zwierząt i niestety będą skazane na bytowanie w złych warunkach. Pozdrawiam
"Ta, może dlatego mówią mi: "weź no lecz się"
Ja, jeszcze pokażę im swoją lepszą wersję
Niech no wezmę coś - szczęście ląduje w przełyku
Dragi to lekarstwa, tylko w innym języku"
:płacz:
  • 920 / 164 / 0
@evildead
Jak dla mnie poktetny sposob na zracjonalizowanie jedzenia miesa. Nie chce nie jem. Nie kupuję zmniejszam popyt wiec i podaz. Proste.

Mnie najbardziej odrzuca mysl o mordowaniu i jedzeniu ciala innej istoty. W gruncie rzeczy moim zdaniem niewiele sie to rozni od kanibalizmu. Tyle ze mamy jakies ramy.
Psa nie zjem bo to moj przyjaciel.
A świnia? Czym sie rozni swinia od psa?
A czym sie rozni człowiek od swini?
(Niektorzy niewiele to fakt chocby z ilosci tuszy).
Czekam az zaczniecie sie zjadać nawzajem co predzej czy pozniej nastapi. To dopiero będzie Dance Macabre.
  • 356 / 71 / 0
szanuje oporowo ludzi ktorzy umieja trzymac sie przy diecie wege, ale sama mam tak uboga diete, ze zrezygnowanie chociaz z glupiego kurczaka by mi mocno namieszalo w typowym jadlospisie. zreszta no taki kurczaczek w ciescie z sosem slodko-kwasnym, orzechami i ryzem to niebo w gebie.

a jak ktos probuje usprawiedliwiac jedzenie miesa argumentami typu "wiekszosc ludzi i tak bedzie jadlo mieso", albo "i tak nic sie nie zmieni jak nie kupie miesa, tylko pojdzie do kosza i cierpienie pojdzie na marne" to niech zapozna sie z pojeciem popytu i podazy, bo kazdy moze sobie zyc wedlug wlasnych zasad moralnych, ale wykonujac takie fikolki logiczne wychodzi sie na kretyna, sorry :v nie wmawiajcie sobie, ze kupujac mieso w ogole nie przyczyniacie sie do utrzymywania popytu na rynku miesnym, bo to nie ma zadnego sensu, to tylko proba negowania odpowiedzialnosci za decyzje ktore swiadomie podejmujemy
  • 244 / 58 / 0
Ja nie jem mięsa ponad 10 lat a nie jestem wegetarianinem... nie ma doktrynerstwa i ideologi... chociaż nie ona jest ostatnio odpiwiadam na pytanie: "Czemu?"... "Bo mam kota"
„Bądź światłem sam dla siebie” Budda Gautama
  • 10 / / 0
Myślałem nad tym, chciałoby się spróbować. Zawsze to coś innego, ale już sobie wyobrażam moją wytrwałość. Chociaż mięsa i tak nie jadam jakoś za często, właśnie najtrudniej byłoby się chyba odzwyczaić od jedzenia jajek, sery też są spoko, a i w sumie mlekiem nie pogardzę. Kto wie, może kiedyś. Zresztą najpierw to w ogóle wypadałoby coś zjeść.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Rekordowa liczba zgonów po narkotykach w Berlinie. Nie żyje około 300 osób

Zażywanie narkotyków doprowadziło w ubiegłym roku w Berlinie do śmierci około 300 osób; to najwyższa odnotowana dotąd liczba - podała we wtorek agencja dpa, powołując się na dane Visty, berlińskiej organizacji zajmującej się pomocą uzależnionym.

Rok po częściowej legalizacji w Niemczech: młodzież nie sięga po marihuanę częściej

Federalny Instytut Zdrowia Publicznego przebadał ponad 7 tysięcy Niemców w wieku 12–25 lat rok po wejściu w życie ustawy konopnej. Wśród nastolatek, nastolatków i młodych kobiet nic się nie zmieniło. Jedyny istotny wzrost odnotowano u młodych mężczyzn — ale ten trend trwa nieprzerwanie od 2008 roku, czyli od szesnastu lat przed legalizacją.

Jad ropuch i grzyby halucynogenne. Big Pharma stawia na nowe preparaty

>Giganci rynku farmaceutycznego ruszają z inwestycjami w opracowanie leków bazujących na substancjach halucynogennych. Zielone światło dla nowych medykamentów daje administracja Donalda Trumpa - przekazała stacja CNBC.