Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
Czy jesteś wierzący?
Jestem Protestantem (Prawosławni, Luteranizm, Anglikanizm, Świadkowie, Zielonoświątkowcy itp)
6
3%
Wierzę w Boga ale nie identyfikuję się z żadną religią
46
22%
Wyznaję religie wschodu
5
2%
Jestem Katolikiem
53
26%
Jestem Islamistą
6
3%
Jestem Ateistą
49
24%
Jestem Deistą
6
3%
Inne
34
17%

Liczba głosów: 205

ODPOWIEDZ
  • 3651 / 999 / 2
Hawking i tak jest ewenementem. Przy tej jego chorobie mieć taki wizjonerski umysł...
sky is the limit
  • 3215 / 420 / 0
03 marca 2017neurobiolog pisze:
@fatmorgan
Co uważasz za nadprzyrodzone? Bo tak ogólnie napisałeś a z chęcią bym rozwinął temat.
'
Załóżmy, że przeczące prawom chemi i/lub fizyki i/lub biologii - jeśli chcesz rozwijac temat w kierunku "czegoś jeszcze nie rozumiemy" to chętnie

Czestokroć nadprzyrodzone pokrywa się w jakimś tam zakresie z "nieudowodnione / bytujące jedynie w umysłach ludzi jako nadinterpretacja lub przypisanie niewłaściwych znaczeń zjawiskom ze względu na myślenie życzeniowe związane z osobistymi przekonaniami" :-)
Uwaga! Użytkownik Fatmorgan nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3651 / 999 / 2
Chociażby telepatia? Nadprzyrodzone czy nieudowodnione, ale mające oparcie w nauce?
sky is the limit
  • 3215 / 420 / 0
podasz jakieś źródła na ten temat ?
bo chociażby wchodząc na wiki od razu widzę, że wg. tego źródła nie jest to potwierdzone
Uwaga! Użytkownik Fatmorgan nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3651 / 999 / 2
z źródłami na wiki to często albo nic nie ma albo bzdury są. W przypadku telepatii były jakieś badania naukowe, ale mieszczące sie w losowości zdazenia. bardziej mnie w tym temacie interesuje sprzężenie kwantowe w odniesieniu komórek mózgu reprezentujących świadomość a komórkami innej osoby
sky is the limit
  • 3215 / 420 / 0
stwierdzenie "byly jakies badania naukowe" jest dla mnie rownoznaczne z "kolega kolegi powiedział, że słyszal"

jesli masz chec kontynuowac dyskusje to zapraszam na priv w taki czy inny sposob, bo odbiegamy od tematu wątku jakim jest korelacja między bogiem a narkotykami ;-)
  • 3651 / 999 / 2
"Były badania" ale ci nie przytoczę bo nie ma mnie w domu. Dałem jedynie przykład. A jak już mówimy o tym przykładzie, to jak wyjaśnisz to, że jak ktoś dzwoni do kogoś, to ta druga osoba dosłownie chwile przed telefonem myśli o dzwoniącym. Szczególnie jak dwie osoby mają synchroniczne myślenie, w sensie potocznie mówiąc "nadawają na tych samych falach".

i nie odbiegamy od tematu, tylko go rozwijamy ;-)

edit: czy wyjaśnisz to jako nadprzyrodzone i do koszyka razem z wiarą w Boga, bogów itp, czy jako niewyjaśnione?
sky is the limit
  • 3215 / 420 / 0
myslimy o danej osobie od czasu do czasu - statystycznie możliwe jest ze za ktoryms razem zadzwoni akurat wtedy. Jeśli slyszelismy jeszcze do tego ze komus tak sie zdarzyło to najpewniej przypiszemy temu większą wagę niż powinniśmy ;]

e: wyjaśniam to jako normalna rzecz zdarzającą się tysiącom amerykanów i setkom polaków każdego dnia
  • 3651 / 999 / 2
yep, co do przypisania większej wagi do tego to się zgadzam, ale np. ja mam z moim przyjacielem tak, że nie dzwonimy do siebie długo, nie piszemy, i "nie myślimy", ale jak jeden do drugiego zadzwoni, to ten drugi parę sekund przed telefonem wie, że zaraz się odezwie albo pomyśli. :@

i nikt tak nie ma? :D
sky is the limit
  • 3215 / 420 / 0
nie wiem czy nikt nie odbiera tego w ten sposob co ty, ale pozostanę przy swoim zdaniu - przypadek
ODPOWIEDZ
Newsy
Polak zatrzymany na granicy. Próbował wwieźć do Rosji 40 kg haszyszu

Na przejściu granicznym w Grzechotkach polskie służby zatrzymały mężczyznę, który próbował wjechać do Rosji z ponad 40 kg haszyszu o czarnorynkowej wartości ponad 2 mln zł - poinformowała Krajowa Administracja Skarbowa w Olsztynie.

Powiedziała policji, że ktoś ją śledzi. Została zatrzymana za... posiadanie narkotyków

Zaalarmowała policję, że ktoś ją śledzi – usłyszała zarzuty za posiadanie narkotyków. 31-latka z Dobroszyc poprosiła funkcjonariuszy o pilną pomoc. Jak się okazało, jej zachowanie mogło mieć związek z działaniem substancji psychoaktywnych. Oleśniccy policjanci zostali postawieni na nogi przez 31-letnią kobietę z Dobroszyc. Spanikowana zgłaszająca poinformowała funkcjonariuszy, że śledzą ją podejrzani mężczyźni. Na dodatek grożą jej i wyzywają. Kobieta wyraźnie obawiała się o swoje bezpieczeństwo i prosiła o natychmiastową pomoc.

Psychologia w codziennym życiu: psychodeliczny zwrot

Kiedy Donald Trump podpisał rozporządzenie wykonawcze w sprawie substancji psychodelicznych, internet eksplodował szybciej niż jakakolwiek konferencja prasowa. Nagłówki w mediach społecznościowych migały o „legalizacji narkotyków”, „rewolucji psychodelicznej” i „końcu tradycyjnej psychiatrii”. W rzeczywistości, jak podkreślały NPR (npr.org) i PBS, dokument nie legalizuje żadnej substancji. Przyspiesza on natomiast procesy badawcze, skraca ścieżki regulacyjne FDA i toruje drogę do szerszego stosowania rozszerzonego dostępu w przypadkach poważnych chorób psychicznych, gdzie inne metody zawiodły. Jednak w dobie natychmiastowych emocji to nie fakty, a pierwsze wrażenia decydują o reakcji ludzi.