Romantyczka pisze:Wiesz, ja wierzę w panteizm, dla mnie zarówno ludzie, młotek, jak i psychodeliki są Bogiem.
Też skłaniam się ku panteizmowi, a za cholerę nie rozumiem, jak można czcić młotki i proszki z chińskich labów, w miejsce Tego, który Jest?? Widzisz, gdy doświadczasz Tego, który Jest, uderza Cię, jak bardzo to, co wydawało się, że jest, np ja - nie zasługuje na miano bycia. Rozpoznajesz iluzję.
69plateau pisze:Rozpoznajesz iluzję krzesła, a na jego miejscu jawi Ci się Ten Który Jest.
I wtedy do końca życia siadając myślisz o tym, że twe pośladki spoczywają na Tym Który Jest.
69plateau pisze:Rozpoznajesz iluzję krzesła, a na jego miejscu jawi Ci się Ten Który Jest. I wtedy do końca życia siadając myślisz o tym, że twe pośladki spoczywają na Tym Który Jest.
boberator pisze:wygląda to na mocno poryte. rozumiem oddawać cześć jakiemuś bóstwu PRZY POMOCY psychodelików, ale żeby oddawać cześć psychodelikom?
jak zimny wiatr na zwiędłych stawu trzcinach
jam błysk wulkanów, a w błotnych nizinach
idę jak pogrzeb z nudą i żałobą.
Na harfach morze gra, kłębi się rajów pożoga
i słońce, mój wróg słońce! wschodzi wielbiąc Boga.
Logika Valium, a nie LSD: narkotyki, artyści, mieszczaństwo i codzienność do znieczulenia [WYWIAD]
Jeden na dziesięciu trzydziestolatków pracuje pod wpływem. Naukowcy biją na alarm
Pacjenci szukają ulgi w bólu. Jak zmienia się podejście do medycznej marihuany w Polsce
Publikacja: ręczny system do wykrywania MDMA
Komunikat Instytutu Ekspertyz Sądowych im. Prof. dra Jana Sehna w Krakowie.
Marihuana a ciąża i płodność – badacze z UM Wrocław: „Nie ma bezpiecznej dawki”
Normalizacja marihuany w debacie publicznej idzie w parze z rosnącym przekonaniem, że to „naturalna” i mniej inwazyjna alternatywa dla farmakoterapii. Jednak najnowszy przegląd 64 badań przeprowadzony przez naukowców z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu pokazuje, że THC nie jest obojętne dla układu rozrodczego ani dla rozwijającego się płodu. Eksperci wskazują, że kannabinoidy wpływają na centralne mechanizmy płodności, a skutki ich działania mogą być długofalowe – także dla przyszłych pokoleń.
Grzyby halucynogenne zdumiały wszystkich. Są dziwniejsze niż myślimy
Psylocybina - substancja odpowiadająca za "magiczne" działanie niektórych grzybów - wyewoluowała niezależnie co najmniej dwa razy. Do takiego wniosku doszli naukowcy z Niemiec i Austrii, którzy opisali zaskakujące różnice biochemiczne między dwoma rodzajami grzybów wytwarzających ten sam związek.