Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 276 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Skipper »
Współcześni ludzie "prości" >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> ludzie "prości" ze Średniowiecza. Fakt, zawsze będzie podobny odsetek tych mniej wykształconych. Ale ich "poziom prostoty" się zmienia. Na proces ewolucji ma również wpływ otoczenie, nie tylko dryf genetyczny. Ewolucja to temat rzeka. Zakładając ten temat chciałem podyskutować przede wszystkim o ograniczoności naszych umysłów. Czy faktycznie jest tak, że umysł sam w sobie jest ograniczony i to właśnie substancje psychoaktywne go "odblokowują", czy też gdy działa na trzeźwo jest również nieograniczony tyle, że ciężej mu dojść do pewnych wniosków/spostrzeżeń?
Ostatnio zmieniony 26 kwietnia 2009 przez Skipper, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik Skipper nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2129 / 29 / 0
chsn pisze:
Odsetek ludzi prostych jest według mnie taki sam jak kiedyś, edukacja niewiele tu zmienia. I nie mówiłem tylko o Polsce, lecz o kulturze europejskiej in pleno.
Mylisz się. Uważasz, że edukacja nic nie zmienia ? Przyrównaj osoby starsze, które nie skończyły żadnej szkoły z powodu wybuchu II Wojny Światowej do pokolenia urodzonego po wojnie. Nie widzisz różnicy ? Duża część starszego pokolenia nie umie za bardzo czytać i pisać ( a przynajmniej nie rozumie tekstu czytanego, nie umie odczytać prawidłowo legendy pod rozkładem jazdy autobusów ). Oczywiście nie wszyscy, ale spora część tamtego przed wojennego pokolenia to w pewnym sensie pól analfabeci. Jeżeli spojrzymy na pokolenie naszych rodziców, urodzonych po wojnie i jako tako wykształconych to widać dużą różnicę w samym podejściu do życia, rozumieniu pewnych rzeczy i zjawisk. Ludzi prostych jest mniej niż kiedyś. To jest niepodważalny fakt. Po drugie popatrz ile osób ma teraz dostęp do edukacji a ile miało kilkadziesiąt/ kilkaset lat temu ( że o Średniowieczu nie wspomnę )- przecież ma to ogromne znaczenie ( a przynajmniej miało ). Kiedyś nie było bibliotek, internetu itp. Nie poszedłeś do szkoły = nie nauczyłeś się czytać, pisać i liczyć.
Ostatnio zmieniony 26 kwietnia 2009 przez Kuba Powiatowy, łącznie zmieniany 4 razy.
Toksyczna chemia z 15 metrów
  • 488 / 7 / 0
Nieprzeczytany post autor: pan jozek »
Chyba mylisz ludzi prostych z prostakami. Gdy ja pisałem o ludziach prostych, myślałem o takich, których nie obchodzą sprawy wielkiego świata. Ot na przykład mój wujek ze wsi. Skończył technikum, czytać i pisać umie w porównaniu do swojego ojca, to prawda. Ale mimo, iż jest całkiem dobry w gospodarce, liczeniu i zimnym rozumowaniu to nie obchodzą go wielkie sprawy poza obsianiem pola, zrobieniem obrządku i pójściem na piwo. Takich ludzi zawsze było trochę i to nie kwestia edukacji. Tacy ludzie mimo, iż nie popychają cywilizacji na przód, są zdrowymi elementami społeczeństwa.
Ostatnio zmieniony 26 kwietnia 2009 przez pan jozek, łącznie zmieniany 1 raz.
Trzeźwość to jeden z alternatywnych stanów świadomości.
  • 3490 / 55 / 0
Nieprzeczytany post autor: Kurwik »
Mit o wykorzystywaniu 10% mózgu został dawno obalony i obeśmiany, proszę o niewykorzystywanie go. Dziękuję.

Skipper pisze:
Wyjątek potwierdza regułę. ;). Nasze ciała ewoluują z pokolenia na pokolenie. Face it.
Ty Mentalny Kaleko™, co ty pieprzysz? Po pierwsze, biorąc to na czystą logikę wiadomo z miejsca, że wyjątek neguje regułę. Po drugie słowo "potwierdza" znaczyło kiedyś "sprawdza, podważa", a więc to przysłowie od zawsze znaczyło coś zupełnie przeciwnego. Teraz służy cepom, którzy nienawidzą nie mieć racji i kiedy im się to udowodni to mają debilne powiedzonko do rzucenia. Błagam, tego też nie wykorzystujcie. Dziękuję.

Co 10 lat średnia ilorazu inteligencji w krajach zachodnich rośnie o 3 punkty (efekt Flynna). Testy co jakiś czas modyfikuje się tak aby przeciętna osoba nadal miała 100 punktów. http://pespmc1.vub.ac.be/FLYNNEFF.html
Zrobić coś bez czegoś ale żeby było jak z tym czymś. To by dopiero było coś.

I mean no harm.
Ani To Ani Tamto
  • 89 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Teraz »
to jak? poszerzamy te mózgi?
pewno! proponuje jednak nieco bardziej radykalne metody.
18+
18+
nunc stans
  • 276 / 1 / 0
K. You owned me. Zgadzam się z tym, co napisałeś, Kurwik. I teraz już w pełni rozumiem dlaczego masz taki nick.
Uwaga! Użytkownik Skipper nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 915 / 4 / 0
Nieprzeczytany post autor: feydewey »
Gdyby kurwik nie wykorzystywał każdego miejsca na forum, by kogoś obrazić, to myślę, że jego słowa (często mądre i ciekawe) miały by większą wartość. Hindusi mówią, że mądrość wyzwala z niepotrzebnej agresji ;-)

a co do teorii skippera, to na pierwszej stronie wyraziłem swoje zdanie, może mniej mądrze, ale też bez zbędnych epitetów :-)
Ostatnio zmieniony 26 kwietnia 2009 przez feydewey, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik feydewey nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 750 / 10 / 0
Nieprzeczytany post autor: vart »
Co 10 lat średnia ilorazu inteligencji w krajach zachodnich rośnie o 3 punkty (efekt Flynna). Testy co jakiś czas modyfikuje się tak aby przeciętna osoba nadal miała 100 punktów. http://pespmc1.vub.ac.be/FLYNNEFF.html
O tym samym pomyślałem czytając stronę drugą, ale mnie ubiegłeś...

Ciekawe z tym potwierdzeniem reguły. Czuję, że mój umysł się troszkę rozszerzył i lepiej pojmuję świat.

§h¶ôňgĽéĐ.
  • 276 / 1 / 0
[quote="feydewey"]
a co do teorii skippera, to na pierwszej stronie wyraziłem swoje zdanie, może mniej mądrze, ale też bez zbędnych epitetów ]

No tak, najłatwiej wyśmiać czy obrazić gdy samemu ma się niewiele do powiedzenia.
  • 3490 / 55 / 0
Nieprzeczytany post autor: Kurwik »
feydewey pisze:
Gdyby kurwik nie wykorzystywał każdego miejsca na forum, by kogoś obrazić,
Nikogo nie próbuję obrażać jebany głąbie, jeszcze tego nie skumałeś?
Zrobić coś bez czegoś ale żeby było jak z tym czymś. To by dopiero było coś.

I mean no harm.
Ani To Ani Tamto
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
EUDA 2025: Depenalizacja marihuany jako rekomendacja dla krajów UE

Analiza raportu „European Drug Report 2025 – Cannabis”.

Powracająca moda na dopalacze. RPD apeluje o sprawną interwencję

W sprawie edukacji dzieci i młodzieży na temat substancji psychoaktywnych zwróciła się Rzeczniczka Praw Dziecka do Ministry Edukacji. – Z rosnącym niepokojem odnotowuję kolejne doniesienia medialne alarmujące o powracającej wśród dzieci i młodzieży modzie na dopalacze. Prawdopodobnie szeroka dostępność tych nielegalnych substancji – sprzedawanych m.in. poprzez Internet – oraz ich relatywnie niska cena sprawiają, że środki zastępcze oraz nowe substancje psychoaktywne zyskują coraz większą popularność, także wśród młodych ludzi – wskazała Monika Horna-Cieślak w piśmie do MEN z 2 czerwca.

Medyczna marihuana. Przerwa tolerancyjna – prosty sposób, by konopie znów działały lepiej

Choć powszechnie uważa się, że jeśli dawka przestaje działać, należy ją zwiększyć – nie zawsze jest to właściwe podejście. U niektórych osób większa dawka działa wręcz odwrotnie, ponieważ ich organizm rozwinął zbyt wysoką tolerancję. Zwiększanie dawki może osłabić działanie terapeutyczne i zwiększyć koszty leczenia. Przerwa tolerancyjna (tzw. tolerance break) oraz zmniejszenie dawek po jej zakończeniu może zwiększyć korzyści terapeutyczne i obniżyć potrzebne ilości konopi nawet o 60%.