Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 591 / 79 / 0
Biorę obecnie fluoksetynę, na tę chwilę 20 mg, docelowo brać mam 40 mg. Próbowałem w przeszłości większości SSRI i bodajże dwóch SNRI, a oprócz tego różnych atypowych leków oddziałujących na serotoninę i bupropionu. Po tym ostatnim byłem tak agresywny, że musiałem zaprzestać. Po fluoksetynie też jestem agresywny, ale mniej – co najwyżej rzucę krzesłem w ścianę, gdy nikogo nie ma, ewentualnie zniszczę suszarkę na pranie czy rozbiję filiżankę po wypiciu kawy (także przebywając samemu, w innych sytuacjach jakoś się kontroluję, ale widać po mnie, że się we mnie gotuje). Rozumiem, że przy skłonnościach do agresji powinienem brać antydepresant bardziej raczej sedatywny, problem jednak w tym, że mam tak rozpierdolony nastrój, że nie mam siły niczego robić. Będę to jeszcze oczywiście konsultował z lekarzem, ale czy jeśli nie chce mi się nic – żyć, srać, pić, jeść, ruchać, palić – i męczę się jak cholera, ale czasami z tego wszystkiego wybucham, powinienem spróbować TLPD lub iMAO?
11 sierpnia 2020CATCHaFALL pisze:
Ty kurwo już sklej tą pizdę tak samo, bo ani to śmieszne, ani żałosne w twoim wykonaniu.
ODPOWIEDZ
Newsy
Ponad 20% młodych dorosłych sięga po marihuanę lub alkohol, by zasnąć – badania z USA

Problemy ze snem to coraz powszechniejsze wyzwanie wśród młodych dorosłych. Jak pokazują najnowsze dane z badania opublikowanego w „JAMA Pediatrics”, ponad 20% osób w wieku 19–30 lat w USA sięga po marihuanę lub alkohol, aby ułatwić sobie zasypianie. Naukowcy z Instytutu Badań Społecznych Uniwersytetu Michigan podkreślają, że choć takie substancje mogą przynosić krótkoterminową ulgę, w dłuższej perspektywie mogą nasilać problemy ze snem i zwiększać ryzyko uzależnień.

Aresztowania za marihuanę w USA – raport FBI zaskakuje liczbami

Mimo postępów w legalizacji, aresztowania za marihuanę w USA nie ustają. Sprawdź, co naprawdę pokazują najnowsze dane FBI.

Badania nad grzybami zaskoczyły naukowców. Odkrycie może pomóc wielu ludziom

Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania na temat działania psylocybiny, zawartej w niektórych gatunkach grzybów psychoaktywnych. Wnioski opublikowane zostały w "Nature Neuroscience". Jak się okazuje, związek ten może zmniejszać przewlekły ból i związane z nim ryzyko rozwoju depresji. Eksperymenty przeprowadzono na modelach zwierzęcych.