Dyskusja na temat różnych odmian maku i ich działaniu psychoaktywnym.
Więcej informacji: Mak lekarski w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 12 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: dereczq »
dzieki za wszzystkie odp, za 2 godziny zrobie zupke i rozwieje wszelkie watpliwosci (;
  • 442 / 6 / 0
Nieprzeczytany post autor: titi »
Na 95% to jest mak polny.
Przemawia za tym barwa (lekarskie jeszcze raczej nie schną), kształt makówki (rozwinięte makówki lekarskiego są okrągłe jak globus, często szersze niż wyższe) oraz dziwnie długi odcinek łodygi bez liści. Lekarski jest pokryty liśćmi jak sałata (a na trzeciej makowince z tyłu widać fragment liścia polnego - postrzępione gówno, przypominające koperek).
Na zdjęciu są też widoczne czerwone kwiaty w oddali. Nie widać za dobrze, ale sądzę, że to może być mak peoniowy. Liście wydają się w porządku.
Niestety Prezes miał rację, misie.

@Kiki(R)
I jak tam? :) Znaleźliście coś na wiosce? :) Bo ja mam urodzaj prawdziwy, tylko jakoś nie mogę się tym naćpać konkretnie...
  • 2518 / 28 / 0
Zwracam honor, mój błąd. To faktycznie polny. Faktycznie jeszcze nie pora na suche maki lekarskie. Wcześniej nie zauważyłem tego charakterystycznego liścia. Ale jeśli chodzi o kształt suchych makówek to nie ma reguły. W zeszłym roku z jednego krzaka zbierałem okrągłe jak i takie które w jakimś tam stopniu przypominały literę "V".

@titi
U Mnie maki są, ale o jakimś urodzaju nie ma mowy. Ale jak się chce, to można znaleźć. Wystarczy pochodzić po działkach i można się porządnie ugrzać. Też zauważyłem, że tolerancja daje o sobie znać. Rok temu po zupie z 30 makówek było bardzo przyjemnie, a teraz przy takiej ilości to tylko marna imitacja zeszłorocznych stanów.
Uwaga! Użytkownik Dzielnicowy nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 442 / 6 / 0
Nieprzeczytany post autor: titi »
"W zeszłym roku z jednego krzaka zbierałem okrągłe jak i takie które w jakimś tam stopniu przypominały literę "V"."

Dlatego pisałem, że w 95% to jest polny. Też się zdarzyło niekiedy taką w kształcie v zerwać, ale to wyjątki były :)

Rok temu po zupie z 30 makówek było bardzo przyjemnie, a teraz przy takiej ilości to tylko marna imitacja zeszłorocznych stanów.
Dokładnie tak samo mam i pojejrzewam, że wszystko przez tę słabiutką i niegroźną kodeinkę.
  • 57 / / 0
Nieprzeczytany post autor: basic »
Kodeina też może być powodem ale zauważcie, że w tym roku jest abrdziej deszczowo i jest dużo mniej slońca niż w zeszłym. Nasłonecznienie ma przecież duży wpływ na zawartość morfiny w maku. A pomylić polny z lekarskim to chyba niemożliwe.. chyba, że zbieralibyśmy głowki średnicy 1cm. Ja scinam tylko te duże dojrzale, niektóre z moich maków są niewiele mniejsze odmojej pięści. Spokojnie mógłbym powiedzieć, że są mniej wiecej takie jak buteleczka od wody utlenionej 100ml. Zasiane były na dzialce w miejscu oslonietym drzewami wiec nie ma wiatru, jednak jest to taka "polanka" i drzewa nie zaslaniają słońca. Na wiosnę przekopalem ziemie i obrzucilem kompostem, a potem do pocaatkiu sierpnia regularnie nawozilem NH4NO3 i KNO3. Na jakość narzekać nie mogę.
Uwaga! Użytkownik basic nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 248 / 3 / 0
PrezesSkt pisze:
oazaspokoju pisze:
mak dobry, ale się spóźniłeś.

[A cóż to za mak?]
I tu powinieneś dostać ostrzeżenie a ja to bym ci nawet bana wpierdolił. Toż to zwykły mak polny.
Zdjęcie jest w sumie nie dokładne, jest kolanko, wygląda na uschnięty mak lekarski. Nie widać liści, ciężko stwierdzić, faktycznie troche za wcześnie powiedziałem, że jest dobry. Nie widać proporcji jak duża jest makówka.

Na szczęście Ty nie rozdajesz banów.
Moët Strawberries Cocaine Saint-Tropez
  • 522 / 4 / 0
oazaspokoju pisze:
PrezesSkt pisze:
oazaspokoju pisze:
mak dobry, ale się spóźniłeś.

[A cóż to za mak?]
I tu powinieneś dostać ostrzeżenie a ja to bym ci nawet bana wpierdolił. Toż to zwykły mak polny.
Zdjęcie jest w sumie nie dokładne, jest kolanko, wygląda na uschnięty mak lekarski. Nie widać liści, ciężko stwierdzić, faktycznie troche za wcześnie powiedziałem, że jest dobry. Nie widać proporcji jak duża jest makówka.

Na szczęście Ty nie rozdajesz banów.
Człowieku toż to nie jest ani okrągłe ani jajkowate żeby przypominało mam lekarski . Wnioskuje, że albo nie widziałeś maku lekarskiego ani razu albo wpierdalasz cały czas mak polny i wkręcasz sobie że cię porobiło :wall:
Oddam GRZYBY w dobre ręce!!!!! (W następnym sezonie)
Oddam ręce za dobre grzyby!!!!
Grzyby oddajcie moje ręce!!!
Psylocybinowa podróż z za szyby!!
JA i ja jako dwa odmienne stany!
Metoprololum 50mg, Ramiprilum 10mg, Valium 5mg, Mg 300mg /dobe
  • 3449 / 130 / 8
Nieprzeczytany post autor: Czeslaw »
Nie wiem, ja też na początku skłaniałem się bliżej w stronę maku lekarskiego (po raz pierwszy oglądałem obrazek totalnie ujebany). Mój uschnięty mak lekarski też już nie ma kształtu litery O, raczej tak sie spłaszczył.
Natomiast teraz na trzeźwo mogę na bank stwierdzić, że to NIE jest mak wysokomorfinowy, ze względu nie na kształt główki, ale na pewno na liście. Takie liście ma tylko polny.
  • 248 / 3 / 0
Dokładnie Czesław, mak uschnięty traci swój kształt klasyczny. Jestem moze ślepy, ale nadal nie widzę tam liści maku, po których mógłbym stwierdzić polność owej rośliny. Jaki mak polny ma kolanko ?!

@prezesskt brawo za umiejętność wyciagania wniosków, ale te są nietrafne.
Moët Strawberries Cocaine Saint-Tropez
  • 3449 / 130 / 8
Nieprzeczytany post autor: Czeslaw »
http://www.botanical.com/botanical/mgmh ... ed63-l.jpg

Nie da się ukryć, kolanko jak chuj.

Popatrz jeszcze raz na te liście, totalnie nie tak wygląda lekarski.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Nastolatki używające marihuany mają podwojone ryzyko poważnych zaburzeń psychicznych

Nastolatki używające marihuany mogą mieć w przyszłości aż dwukrotnie wyższe ryzyko rozwoju zaburzeń psychotycznych i choroby afektywnej dwubiegunowej - wynika z dużego badania opublikowanego w „JAMA Health Forum”.

Naukowcy ostrzegają: „pożycza energię” kosztem nocnej regeneracji i napędza błędne koło

Kofeina wpływa na jakość nocnego wypoczynku i może skracać sen lub utrudniać zasypianie - wynika z badań. Jednak nawet przy pozornie prawidłowej długości snu może zmniejszać aktywność wolnofalową i przesuwać obraz EEG w stronę bardziej czuwającego mózgu – oceniła ekspert prof. Donata Kurpas.

Operacja „Kryształ”

Czyli „ogólnopolskie uderzenie w przestępczość narkotykową wykorzystującą przesyłki kurierskie i pocztowe”.