Dyskusja o głównym alkaloidzie opium, oraz jego półsyntetycznej pochodnej.
Więcej informacji: Morfina w Narkopedii [H]yperreala,Heroina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 2128 / 278 / 0
Ej, co Wy z tym dawkowanie doustnie. Dla nowicjusza 40mg będzie ok, ale dla bardziej wymagających (na drugi raz) setka też jest ok, to wcale nie za duzo. Biodostępnosć rośnie przy przewlekłym stsowaniu, wysycenie efektu pierwszego przejscia. Przy okazjonalnym braniu biodostępność zwykle wynosi ok. 20%-25% czyli to minimum. Na pierwszy az należy wziać mniej, słabsze efekty niepożądane i bezpieczniej gólnie. Dawka smiertelna p.o. to 200-400mg, ale nie wiem, czy morfiny, czy siarczanu, 100mg siarczanu to 75mg morfiny, 100mg chlorowodorku to 76mg morfiny.

Euforia ne jest konieczna do niwelowania bólu, właśnie nowe opioidy maja powodować mniejszą euforie, ideałem byłoby stworzenie opio, które nie odurza. Ciekawym przykladem jest bupra, potencjał rekreacyjny tylko dla początkujących.
  • 286 / 3 / 0
Nie było mnie trochę i nie mam ochoty odnosić sie do każdego zarzutu ale fiesta ja nie znam oxana nie pamietam żebym z nim cos miał a tym bardziej ciebie gonił !!! Jesteś spaczony człowieku :)

Moze i nie podaje sie morfiny iv a w mięśnia ale to tez 100% wykorzystania - głowy nie dam ale jestem prawie przekonany ze kumpel dostał ostatnio te 20mg w wenflon choć przy takim zamieszaniu mogłem cos pomylić ale na pewno dostał 20mg morfiny na złamanie nogi a potem w szpitalu jeszcze raz

morfina u nikogo nie wychlania sie z przewodu pokarmowego w ilości 70% jak ktoś pisał PRZY JEDNORAZOWYCH DAWKACH jest to średnio 25% +\- 5% No i jakieś wyjątki w regułę sie wiadomo

Tak więc skoro pogotowie podaje NIEREKREACYJNIE 20mg a wy chcecie ta dawka sie nacpac ? dawka podzielona przez 4 bo oralnie wychlania sie do 30% .... Nie mówię o ciagu bo to ta ilośc wtedy rośnie do 50-60% ale mówiliśmy o swierzaku

Ja nikomu nie polecam brać 80mg ja stwierzam ze prawdopodobnie dopiero taka dawka zadziala ( bo morfine można dziobac po troszku aż do skutku)

Aha i jeszcze co to za argument ze są tabletki o powolnym uwalnianiu takie jak 30,20,a nawet 10 są tez 100mg i 200mg a muszą być tez 10 i 20 żeby moc zrobic pacjentowi dawkę np. 170mg musisz mieć tab 100mg 60mg i jeszcze 10mg ...
__
http://en.wikipedia.org/wiki/Morphine
  • 1141 / 9 / 0
morfina zapakowana w kapsułki do jelitowe będzie miała wchłanianie +90%?

Mamuśka jakiś czas temu miała operację i później przez jakiś czas podawali jej w kroplówce Majkę i mówiła, że miała fazę na nody i jakoś o euforii nie wspominała ;-)

Tylko jakoś napomniała, że jednak ją bolało i masz Fiesta + :old:
  • 261 / 7 / 0
Sproszkować tabletkę morfiny, wsadzić do kapsułki i podać p.r? Ja się zastanawiam, czy ten proszek nie będzie punktowo bardzo mocno drażnił kiszkę stolcową? Lepszy chyba jest roztwór?
.
Kiedyś czytałem procedury obowiązujące przy podawaniu morfiny na pogotowiu, z tego co teraz pamiętam, to najpierw podaje się morfiny mniej niż 10mg. Gdy to nie skutkuje, to podaje się chyba 10mg. Natomiast 20mg podaje się bardzo rzadko. Na normalnego człowieka 20mg w zastrzyku działa bardzo silnie.
.
Jak zwał tak zwał, euforia, faza, nody. Też można przypuszczać, że jak ktoś miał nody, to napewno musiał mieć też cały wachlarz działania morfiny. W szpitalu bardzo często pacjenci w ciężkim stanie, którzy nie wstają z łóżka i są pod kroplówkami, to oprócz morfiny, dostają oni też inne różne leki, w rezultacie ci pacjent często leżą w głębokim letargu (nodują), a wtedy są mniej uciążliwi dla personelu, ale głównie chodzi o to, że tacy pacjenci mają większy komfort psychiczny.
Uwaga! Użytkownik Kredaguma jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2128 / 278 / 0
Warm
Do 170mg wcale nie trzeba mieć 10tek, wystarczy 60, 60, 30, 20 :) Ale 10tki są.

Co do podania majki i.v. dla fazy, 10mg to dobra dawka na pierwszy raz, naprawdę zadziała. Dla wymagających, albo cięższych to 20mg. U mnie ludzie co zaczynali po 20mg nie mogli wstac z łóżka.

A co do tego jak pogotowie podaje morfinę, mam info z pierwszej ręki :) Zaczyna się od 2mg i potem sie dokłada po 1mg do skutku, co byście nie wymyślili tak jest. Szkiełka też maja, jak naprawdę trzeba podać więcej. Przyjmuje sie, że u osoby bez tolerki 5-6mg i.v. daje maksymalny efekt pbólowy, potem rośnie jedynie odurzenie, czyli komfort psychiczny wiążący sie m. in. z tym co pisa Fiesta, czyli przy euforii mozna ból ignorwać, do pewnego stopnia nasilenia.

W szpitalach dostaje sie 5 lub 10mg, 10mg pozwala utrzymac jakiś czas dawkę ponad 5-6mg, czyli maks p.bólowego działania. Dopiero przy tlerancji, ub jak pacjent nie eaguje podaje sie więcej. W pompie podaje się dawki rzędu 2mg/h, chyba, że pacjent ma tolerkę. Dostając 2mg/h można się uśpić, ale euforii raczej nie będzie, trzeba całą dawke zyjąć szybko, żeby byl eufor, a przed kolejnątrzeba wytrzeźwieć.
  • 2652 / 387 / 0
Co do postu powyżej - ja dostałam w karetce bodajże 2mg, dawka jest zwiększana aby uzyskać efekt przeciwbólowy natomiast sanitariusze nie mogą dopuścić do tego, żeby pacjent stracił kontakt - bo wtedy nie będzie mógł udzielić informacji na temat swojego samopoczucia. W szpitalu natomiast dostawałam dawki 10-20mg po operacjach, morfina była mieszana z innymi lekami więc możliwe, że efekt też był spotęgowany ale w 100% skuteczny. Wiadomo też, że takie coś musi być kontrolowane żeby przypadkiem nie doszło do uzależnienia pacjenta.
Uwaga! Użytkownik Blue_Berry jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 286 / 3 / 0
oto fragment z kary dla ratownikow medycznych czyli karetki w ukeju leczenie przedszpitalne czyli chodzi o ten moment zanim dojedziesz do szpitala
Morphine sulphate IV:
2-5 mg every 5 minutes, titrated against pain. czyli jednak podajemy iv tez ;P

IM 5-10 mg. May repeat after 20 minutes.
20 mg maximum.
no i tak jak napisalem za 1 razem gdzie mnie "cieplo skrytykowaliscie" u nas w karetce mozecie dostac spokojnie majki do 20mg nawet iv :P

a tu dozowanie morfiny u dzieci gdzie wiadomo ryzyko jest wieksze
Oral morphine sulphate 200-400 micrograms per kg every 4 hours, titrated against pain. eg 20 kg child dose = 4-8 mg.
czyli wg dawkowania dla dzieci (przypominam chodzi o leczenie a nie cpanie) 80kg daje nam 32mg co 4h = 192mg / dobe ;) hmmm
  • 627 / 69 / 0
@up
takie rzeczy to na pewno nie u nas w Polsce (info z pierwszej ręki - od lekarza medycyny ratunkowej)
  • 800 / 8 / 0
Morfine dożylnie może podawać tylko lekarz lub pielęgniarka, jeśli jest takie zarządzenie lekarza. W kwestiach onkologicznych to akurat wiem dość sporo z racji tego gdzie pracuje. W wielu przypadkach jest tak że sama morfina nie działa odpowiednio na pacjenta i ból jest nadal nie do zniesienia. Wtedy miesza się ze sobą leki i podaje odpowiednią mieszankę która już uśmierza ból.
Z ciekawostek to stosuje się też bunondol (to podają na ból średnio-ciężki w większości) i narkan również (wiadomo to już nie na ból ale na zniesienie działania środka opioidowego na przykład po operacji kiedy już nie musi być stosowany).
Haloperidol też jest podawany w wyjątkowych przypadkach jak ostatnio kiedy pacjent po naświetlaniach i chemioterapii zaczął dziwnie się zachowywać, stracił kontakt z rzeczywistością, wyjątkowo ruchliwy był do tego i podano mu haloperidol. I zadziałał zupełnie inaczej niż powinien - dodatkowo jeszcze pobudził pacjenta. Pytałem się pielęgniarki dlaczego tak się stało że to w ogóle nie zadziałało. Powiedziała że czasem tak jest że działa na odwrót i jeszcze bardziej pobudza osobę. Ale to wyjątkowe przypadki kiedy organizm walczy z rakiem. A taka walka jest mocno wyniszczająca.
Przeglądałem ostatnio listę leków narkotycznych, psychotropowych, cytostatyków jakie stosuje mój szpital - fajna lektura.
  • 317 / 15 / 0
Panowie powiedzcie mi prosze czy morfina modana podjęzykwo zadziała lepiej niz P.O. lub I.N. albo czy wogóle zadziała.Dziekuje %-D
ODPOWIEDZ
Newsy
Psychologia w codziennym życiu: psychodeliczny zwrot

Kiedy Donald Trump podpisał rozporządzenie wykonawcze w sprawie substancji psychodelicznych, internet eksplodował szybciej niż jakakolwiek konferencja prasowa. Nagłówki w mediach społecznościowych migały o „legalizacji narkotyków”, „rewolucji psychodelicznej” i „końcu tradycyjnej psychiatrii”. W rzeczywistości, jak podkreślały NPR (npr.org) i PBS, dokument nie legalizuje żadnej substancji. Przyspiesza on natomiast procesy badawcze, skraca ścieżki regulacyjne FDA i toruje drogę do szerszego stosowania rozszerzonego dostępu w przypadkach poważnych chorób psychicznych, gdzie inne metody zawiodły. Jednak w dobie natychmiastowych emocji to nie fakty, a pierwsze wrażenia decydują o reakcji ludzi.

Pozostałości nielegalnej destylarni whisky w szkockim Highlands

Dobrze, że wcześniej nie znalazła tego skarbówka, bo zniszczyłaby ten piękny kawałek historii. Na szczęście przetrwał i dostarczył silnego dowodu, że kamienna struktura w Ben Lawers National Nature Reserve służyła do nielegalnej produkcji whisky.

Farmakoterapia przewlekłego bólu w USA – nowy i nie do końca bezpieczny wzorzec

Okryte złą sławą leki opioidowe przez lata stanowiły w USA. fundament farmakoterapii przewlekłych dolegliwości bólowych. Naukowcy z Uniwersytetu Michigan zdecydowali się sprawdzić czy opioidy są nadal tak często wykorzystywane w leczeniu chronicznego bólu.