Dział dotyczący roślin zawierających substancje wywołujące in vivo uspokojenie organizmu, m.in. kratom i sałata jadowita.
ODPOWIEDZ
  • 8 / / 0
Uwaga! Użytkownik Beret007 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2129 / 27 / 0
@titi, należy gotować całe rośliny. Substancje czynne są zawarte w mleczku. W kwiatostanach go raczej nie ma.
@beret007, to nie jest sałata jadowita, tylko kompasowa. Sałata jadowita wygląda tak :
[ external image ]
Ostatnio zmieniony 13 lipca 2009 przez Kuba Powiatowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Toksyczna chemia z 15 metrów
  • 8 / / 0
ależ oczywiscie, że jest to salata jadowita. znam obydwie salaty dlatego mam pewnosc ze ta na fotce to jadowita a nie kompastowa
Uwaga! Użytkownik Beret007 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2129 / 27 / 0
@Beret007. Nie masz racji. To zdjęcie, które zamieściłeś to sałata kompasowa. Przypatrz się zdjęciu, które powyżej wkleiłem. Jezeli to do Ciebie nie przemawia to sugeruję zaglądnąć na wikipedię =>http://pl.wikipedia.org/wiki/Sałata_jadowita. Przyrównaj sobie kształt liści.
Tu, natomiast masz sałatę kompasową =>http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Lactuca_serriola.htm
której liście wyglądają identycznie jak na zdjęciu, które wkleiłeś.
  • 8 / / 0
mam tylko jedno pytanie; czy widziales salate jadowirą w realu? bo nie sądze
  • 78 / / 0
Beret nie masz racji i jeszcze się kłócisz. Zajebał ci ktoś kiedyś kopa w dupę? Nie sądze!

To jest sałata kompasowa. W zależności od nasłonecznienia ma węższe liście, gdzie bardziej widoczny jest inny kształt liści lub takie jak na tej fotce, co nie zmienia faktu że liście jadowitej są owalne, bez postrzępień i znacznie bardziej przypominają mlecz niż kompasową.
Uwaga! Użytkownik Waszmośdzierz nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 8 / / 0
jakby ci sie chcailo przyjzec lepiej mojej fotce to bys zauwazyl ze te liscie ktore sa niby postrzepione sa tak naprawde pofaudowane. zreszta co ja bede klucil sie z osobą ktora uwaze ze salata kompastowaw jest nieaktywna
co by mnie moglo przekonac, ze to co uwazalem za salate jadowita jest kompastową a to co uwazam za kompastową jest jakims chwastem to fotka rosliny dokladnie takiej jak ta od KW ale nie z neta
  • 2129 / 27 / 0
Te, specu, przede wszystkim to sałata kompasowa, a nie kompastowa. Co do Twojego pytania czy widziałem sałatę jadowitą w realu to odpowiedź jest twierdząca. Na mojej działce widziałem dwa krzaki sałaty jadowitej, która jednakże jest gatunkiem stosunkowo rzadkim na naszych ziemiach. Co rusz napotykam jednak sałatę kompasową, taką jak na zdjęciu, które zmieściłeś. Nie robiłem zdjęć owym krzakom, dlatego posiłkuję się materiałami, które można znaleźć w necie, jasne ? Zobacz sobie na tą stronę=> http://calphotos.berkeley.edu/cgi/img_q ... uca+virosa. Masz tu zdjęcia młodej sałaty jadowitej, która charakteryzuje się owalnymi liśćmi i zieloną łodygą. Sałata kompasowa, z kolei, charakteryzuje się liśćmi z dużą ilością "postrzępień" i ostrym zakończeniem. Jak napisał Waszmoździerz, w zależności od nasłonecznienia są one węższe lub szersze. Po drugie- łodyga. W kompasowej jest ona brązowa, bądź purpurowa ( przechodząca w ciemno zieloną ), taka jak tu => http://www.ppws.vt.edu/scott/weed_id/lacse.htm.

Jeżeli nadal uważasz, że bredzimy, to proszę zamieść zdjęcie rośliny, która według Ciebie jest sałata kompasową.
  • 8 / / 0
Powiatowy specjalnie dla ciebie sie pofatygwalem bo mnie wkurwiles
[ external image ]
tylko nie pisz ze tamta ma rozjebane liscie od slonca bo obie rosna w sloncu
p.s. opieranie sie na fotkach z neta, przedsawiajacych rosliny z innych czesci swiata a nawet innego klimatu jest niegodne eksperta na jakiego sie lansujesz
  • 2129 / 27 / 0
@beret007, po pierwsze, nie lansuję się na żadnego eksperta. Coś szybko się denerwujesz jak na osobę, która jest pewna swego. Przede wszystkim to zamieszczam zdjęcia takiej sałaty jadowitej, jaką widziałem na działce, u nas w Polsce, była dokładnie taka sama jak na przedstawionych przeze mnie zdjęciach. Chcesz zdjęć z naszej strefy klimatycznej ? Proszę bardzo, zdjęcie sałaty jadowitej wykonane w Niemczech http://www.henriettesherbal.com/picture ... virosa.htm.
Wygląd liści sałaty kompasowej ( Prickly lettuce ) jest zmienny, co można zaobserwować tu =>http://www.ipm.ucdavis.edu/PMG/L/W-CO-LSER-LS.001.html i nie ważne, czy owa sałata rośnie w Rosji, Francji czy USA.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Przemycają narkotyki w ciałach żywych jałówek. Eksport bydła z Meksyku do USA kwitnie

Meksykańskie kartele wykorzystują żywe bydło do przemycania narkotyków przez granicę USA. Narkotyki zaszywają wewnątrz zwierząt.

Prof. Marcin Wojnar o alkoholach 0%: Piwo bezalkoholowe podtrzymuje mechanizmy uzależnienia

Coraz więcej osób sięga po piwo bezalkoholowe, wierząc, że to zdrowy wybór. Czy na pewno? Prof. Marcin Wojnar tłumaczy, dlaczego „zerówki” mogą być poważnym zagrożeniem – zapraszamy do przeczytania wywiadu.

Baner reklamujący sprzedaż mefedronu wisiał na płocie sopockiego kempingu

Na ogrodzeniu kempingu przy ul. Bitwy pod Płowcami w Sopocie zawisł baner z kodem QR, który po zeskanowaniu prowadził do strony oferującej sprzedaż mefedronu. To kolejny przypadek, po niedawnych doniesieniach z Gdańska, reklamowania sprzedaży narkotyków za pomocą umieszczanych w miejscach publicznych kodów QR.