Dział poświęcony niesklasyfikowanym wyżej substancjom, których struktura zawiera w całości cząsteczkę morfiny – dihydrokodeina, etylomorfina, hydromorfon, oksykodon i inne.
ODPOWIEDZ
  • 1106 / 221 / 0
No jakby donosowo było 100% to raczej nikt w żyłę by nie walił.
  • 1854 / 217 / 37
@WrakCzlowieka @hammerzeit

Proszę bardzo:

Pharmacokinetics of intranasal Crushed OxyContin and Intravenous Oxycodone in Nondependent Prescription Opioid Abusers.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4006196/

Compared with IV oxycodone, the mean IN bioavailability of crushed OxyContin was 78.2% ± 17.8% and 75.0% ± 15.5% in the 15 mg/70 kg and 30 mg/70 kg conditions, respectively; these 2 values did not differ significantly. The range across both IN doses was from 54% to 101%.

Dodać należy, że te różnice od 54% do 100% wynikały właśnie z tego, że w badaniu brało udział osiem osób. Co bardzo ciekawe - wypełniacze w tabletkach oxycontinu takie jak laktoza, talk, magnez itd. znacząco wpływają na szybsze wchłanianie właśnie przez nos.

"OxyContin tablets contain excipients that may enhance IN drug delivery. These include talc, lactose, triacetin, ammonio methacrylate copolymer, magnesium stearate, povidone, and stearyl alcohol. The direct effects of these excipients on IN oxycodone drug absorption are unknown, but polymer interactions with nasal mucous can enhance mucoadhesion and are used to optimize human IN drug delivery."
  • 31 / / 0
Jak to jest z tym oksy? Ostatnio wziąłem p.o. 30mg i jedyne co to to, że dziwnie mi się chodziło, lekkie swędzenie od czasu do czasu, źrenice małe (mimo nocy) czy szpilki to nie wiem, bo trochę rozmyty wzrok miałem (generalnie myślę, że druga osoba nie miała by problemu, ze stwierdzeniem że jestem pod wpływem czegoś) i poza tym praktycznie 0 jakiegokolwiek innego działania (chyba że zaliczymy do to, że nie miałem ochoty na słuchanie dołującej muzyki xd).

Za 4 razem wziąć 50mg? :) Czy może faktycznie receptory muszą się wyrobić? Bo pewnie większość osób tutaj piszących, przed spróbowaniem oxy miała już jakieś doświadczenie. Albo nie działa na mnie?
  • 1854 / 217 / 37
A mieszałeś te oxy z czymś, czy same było?
Contra vim mortis non est medicamen in hortis
  • 1916 / 335 / 2
Pewnie nie pokruszone wziąłeś. Retard nigdy tak nie jebnie, jak czysty proch.
Uwaga! Użytkownik 52eu126Iz60j nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 31 / / 0
@wildwolf samo oxy + wcześniej długo nic nie jadełm.
@guccilui pokruszone były, może nie idealnie na pył, bo były mniejsze lub większe grudki, ale czy to by miało aż takie znaczenie?
  • 1916 / 335 / 2
@NiedzwiedzJanusz widocznie to za mała dawka dla Ciebie, albo faktycznie musisz przyzwyczaić organizm do oksy. Chociaż u mnie np. za pierwszym razem zadziałał bezbłędnie, może 80 % potencjału tak umniejszając już pokazał. Zwiększaj na spokojnie o 10 mg aż trafisz swoją dawkę. Oksykodon to cudowny w działaniu opioid, mało osób jakoś go omija bez rozsmakowania się. Może spróbuj w nocha walnąć, będziesz miał czarno na białym działanie w chwilkę.
Uwaga! Użytkownik 52eu126Iz60j nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 31 / / 0
@guccilui też myślałem o tym żeby w nos, tylko to 5mg tabletki, więc nie wiem czy za dużo tego nie będzie?
Postawiłbym na to przyzwyczajenie, bo w innych substancjach nigdy nie potrzebowałem dużych dawek, więc tu byłby wyjątek?

Poza tym przy tych 30mg miałem wrażenie, że to dla organizmu było wystarczająco. Porównałbym to do sytuacji kiedy pijąc alkohol, ciało byłoby najebane, ale umysł pozostał w 90% taki jak na trzeźwo :)
  • 2198 / 715 / 0
Spróbuj sobie. W kinol oxy potrafi mocno trzepnąć więc może ci zadziała jak powinno. Do tego łatwo w ten sposób kontrolować dawkę. Będzie bezpieczniej niż 50mg p.o. - zobacz że to już prawie 2 razy więcej niż poprzednio. Oxy to nie koda, jest naprawdę mocne i nie ma go co lekceważyć.
Swoją drogą, co to za lek że ma tabsy po 5mg?
Autor tego posta jest żywym (?) przykładem że selekcja naturalna nie działa.
Nie bierzcie moich rad poważnie, konsultujcie to z bardziej obeznanymi osobami a najlepiej lekarzem. Słuchacie mnie na własną odpowiedzialność.
  • 31 / / 0
@WrakCzlowieka Też mi się wydaje, że 50mg to jednak za dużo by było. Żeby nie zwiększać dawki to sprawdzę jeszcze to 30mg, może będzie lepiej i donosowo, ale wtedy to tak z 20mg?
Lek to OxyContin
ODPOWIEDZ
Newsy
Magiczne grzyby w walce z uzależnieniem od nikotyny - przełom czy obiecujący eksperyment?

Nowe badania sugerują, że psylocybina - substancja psychoaktywna zawarta w tzw. "magicznych grzybach" - w połączeniu z psychoterapią może znacząco zwiększyć skuteczność rzucania palenia. Choć wyniki są obiecujące, naukowcy podkreślają potrzebę dalszych badań.

Lepsza dostępność do terapii dla osób uzależnionych od opioidów

Rada Ministrów przyjęła nowelizację ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii oraz niektórych innych ustaw. Nowe rozwiązania zwiększają dostęp do leczenia osób uzależnionych, upraszczają procedury dla instytucji publicznych oraz umożliwiają skuteczniejsze udzielanie pomocy medycznej.

Farmaceuta skazany za pomoc w produkcji narkotyków

Właściciel apteki został skazany na 3,5 roku więzienia za sprzedaż leków służących do produkcji metaamfetaminy i pomoc w jej wytworzeniu. W produkcji i handlu nie działał sam. Według prokuratury leki posłużyły do produkcji narkotyków o wartości niemal 7,5 miliona złotych.