Dział dotyczący grzybów i roślin wykazujących działanie halucynogenne, psychodeliczne lub dysocjacyjne.
ODPOWIEDZ
  • 2362 / 29 / 0
To są tylko substancje chemiczne, które w taki a nie inny sposób wpływają na pracę ośrodkowego układu nerwowego... Dziewczyno, ogarnij się
BS
  • 1387 / 5 / 0
alimerth pisze:
No, jakby nie patrzeć psychodelik to tylko głupi związek chemiczny o działaniu bioaktywnym. Ciężko mu nadawać ducha czy dusze tak jak nam - istotom rozumnym.
Wszystkie twoje emocje, myśli, cały Twój umysł ma podłoże w neurofizjologii. Czy to odbiera mu prawdziwości? Zdefiniuj jednoznacznie czym jest duch i dusza, tak żeby nikt nie mógł tego podważyć, wtedy będziemy mogli rozmawiać o tym, czy psychodelikom można je przypisać. Bo jak na razie wszystko w tej materii to jeno spekulacje.
derb pisze:
To są tylko substancje chemiczne, które w taki a nie inny sposób wpływają na pracę ośrodkowego układu nerwowego
Jak wyżej. Podobnie jest z dopaminą, która sprawia, że czujesz radość, serotoniną, która sprawia że jesteś szczęśliwy, noradrenaliną odpowiedzialną za uwagę i poznawanie oraz acetylocholiną związaną z uczeniem się i pamięcią. To TYLKO chemia wpływająca na OUN. Ale mimo wszystko świadczy o naszym jestestwie.
– Chodź. Czeka nas długa podróż.
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
Przyglądała mi się długo i uważnie.
– Wrócić? Wrócić? Ja tu zostałam...
  • 2362 / 29 / 0
Spoko, ale żeby przypisywać psychodelikom jakieś dziwne właściwości to imo gruba przesada. Czy etanol ma duszę? Czy paracetamol w apapie jest jakimś wyższym bytem?
pindyjski pisze:
mimo wszystko świadczy o naszym jestestwie.
Naszym, lecz nie jestestwie psychodelika. Stan po zażyciu psychodelika to z punktu widzenia medycyny zwyczajne zatrucie. Czy pająki mają duszę? LSD też na nie działa
BS
  • 1587 / 11 / 0
derb pisze:
To są tylko substancje chemiczne, które w taki a nie inny sposób wpływają na pracę ośrodkowego układu nerwowego... Dziewczyno, ogarnij się
Dlaczego niektórzy ludzie tak bardzo boją się poetycznego, magicznego, metaforycznego, onirycznego, surrealistycznego itp., itd., spojrzenia na rzeczywistość ?

Twoim zdaniem pająki nie mają duszy???? No to przegięcie... Skąd Ty to możesz wiedzieć, dlaczego wydaje Ci się, że jako człowiek jesteś lepszy od reszty świata?
Poza tym zatrucie jest zawsze nieprzyjemne.

Moim zdaniem każda cząsteczka we wszechświecie ma własną duszę, my jesteśmy tylko zbiorem takich doskonałych, cudownych cząteczek, zupełnie takich samych (no każda się różni, ale wszystkie mają podobną budowę) jak te znajdujące się w roślinie, przyrodzie, a nasze ego wmówiło nam, że jesteśmy jakimiś ludźmi i tylko my istniejemy :/ Nie ma nic głupszego.
Ostatnio zmieniony 12 grudnia 2011 przez Romantyczka, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 3127 / 26 / 0
A kto powiedział, że się boją? Niektórym po prostu nie jest to potrzebne do szczęścia.
High, how are you?
  • 2129 / 30 / 0
Jeżeli ludzie mieliby mieć duszę to dlaczego pająki nie ?
Toksyczna chemia z 15 metrów
  • 2362 / 29 / 0
Romantyczka pisze:
Dlaczego niektórzy ludzie tak bardzo boją się poetycznego, magicznego, metaforycznego, onirycznego, surrealistycznego itp., itd., spojrzenia na rzeczywistość ?
Nie boję się tylko jestem realistą
Romantyczka pisze:
Twoim zdaniem pająki nie mają duszy????
udowodnij mi, że mają
Romantyczka pisze:
dlaczego wydaje Ci się, że jako człowiek jesteś lepszy od reszty świata?
Bo nasze mózgi są najlepiej rozwinięte ze wszystkich zwierząt
Romantyczka pisze:
zatrucie jest zawsze nieprzyjemne.
Nie
Jeżeli ludzie mieliby mieć duszę to dlaczego pająki nie ?
Żródłem umysłu, ducha czy czegokolwiek jest mózg, wszystko bierze się z jego fizjologii. Pająki mają imo zbyt mało skomplikowany mózg na powstanie tam jakiegokolwiek zalążka umysłu. Zwierzęta żyjące instynktem i odruchami
Ostatnio zmieniony 12 grudnia 2011 przez derb, łącznie zmieniany 3 razy.
BS
  • 1587 / 11 / 0
No, ale na przykład nie umiemy latać, a ptaki umieją.
Skoro uważasz, że ludzie mają duszę, a pająki nie, to jak to się dzieje, że te drugie żyją? Coś musi wprawiać je w ruch, może wiart je tak kołysze, żeby plotły sobie nici???? lol

Widzisz Ty jesteś racjonalistą, a ja irracjonalistką, nie mam zamiaru mieć realistycznego poglądu na świat, bo według mnie jest właśnie zbyt zamknięty na nowe doświadczenia i teorie.

Chusajn - gdyby się nie bali, to nie próbowaliby tak za wszelką cenę zanegować duchowości. Ona ich przeraża po prostu.
  • 2362 / 29 / 0
Ja wcale nie uważam, że ludzie mają duszę. Natomiast jestem pewien, że posiadają umysł co chyba nie jest równoznaczne. Napisałem już. Najbardziej pierwotne emocje i zachowania ludzkie biorą się z układu limbicznego - bardzo starej części mózgu. Dopiero mocne rozwinięcie warstwy korowej spowodowało ekspansję świadomości
BS
  • 1587 / 11 / 0
Skoro odmawiasz ludziom posiadania duszy, to nic dziwnego, że nie dostrzegasz jej w psychodelikach, ale zrozum, że niektórzy mogą inaczej patrzyć na tę sprawę.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
"Zielone kliniki" w Polsce do likwidacji. Chcą zmian przepisów ws. marihuany

Do Ministerstwa Zdrowia skierowano pismo z prośbą o niezbędne działania dotyczące zasad ordynacji produktów leczniczych z konopi innych niż włókniste. - Projektowane przepisy stanowią odpowiedź na obserwowany w praktyce proceder komercjalizacji procederu ordynacji produktów konopnych poprzez masowe powstawanie tzw. zielonych klinik - wskazał petytor.

Publikacja: ręczny system do wykrywania MDMA

Komunikat Instytutu Ekspertyz Sądowych im. Prof. dra Jana Sehna w Krakowie.

Danii: jazda autem po zażyciu gazu rozweselającego na równi z jazdą pod wpływem narkotyków

W Danii prawnie zabronione jest prowadzenie samochodu pod wpływem gazu rozweselającego (podtlenku azotu). W takim wypadku kierowca będzie traktowany tak, jakby zażył narkotyki, i może stracić prawo jazdy na trzy lata