Z-drugs – substancje wykazujące powinowactwo do receptora benzodiazepinowego, nie dzielące jednak podobieństwa strukturalnego z benzodiazepinami. Przykłady to zolpidem, lub zopiklon.
ODPOWIEDZ
  • 231 / 11 / 9
2mg? Gdzie ty masz takie tabletki zolpidemu?

(co do twojej rady, OSS, pewnego dnia się ładnie położyłem, łykając oczywiście Stilnox, poleżałem chwile, po czym uznałem, że druga w nocy to zajebisty moment by iść na basen. Całe szczęście był zamknięty. Więc to nie jest tak, że jak weźmiesz tabletkę w łóżku to na pewno zaśniesz. Dobrze, że przynajmniej nie robię dorzutek).
  • 47 / 3 / 0
Jak jest z łaczeniem z alkoholem?
Czy obciąża serce?
Ile trzyma 30/40mg?
  • 566 / 30 / 0
@up z alkoholem łączone działa bardzo usypiajaco. Ale czy takie miksy sa potrzebne?
rchiro the best
  • 574 / 10 / 0
jaki receptor mam juz wyrobiony jezeli cale opakowaine juz na mnie dziala?
  • 231 / 11 / 9
@Pawellnie - działa przede wszystkim amnezyjnie. Do tego superskutecznie ubija zdolność racjonalnego myślenia i instynkt samozachowawczy. Na mnie nie zadziałało nasennie. (dawka 15 mg Z. + kilka łyków mocnego alkoholu)

@kreide - GABA-A czyli benzodiazepinowy.
  • 469 / 29 / 0
Ile trzyma 40 mg zolpidemu przyjętego w nocha panowie, bo nie chcę wracać w trybie zombie do domu ?
  • 231 / 11 / 9
Lekarka mi mówiła - po 6 h nie ma śladu. Ale to dotyczyło 1 tabletki.

Jakkolwiek, po zgrubnych wyliczeniach: T 1/2 zolpidemu to 2 h.
Stąd po 4 godzinach będziesz miał w ciele 10 mg zolpidemu, a to już ogarnialnie (tj. objawy fizyczne mało widoczne, lecz umysł taki nie do końca racjonalny),
  • 469 / 29 / 0
Jak wytłumaczyć fakt że 80 mg zolpiku w nos nie porobiło mnie wcale. Wcześniej zjadłem całą paczkę rolek i klonów, na raz praktycznie. Tolerka krzyżowa ?
  • 231 / 11 / 9
Właśnie tak. Z postu wyżej możesz wywnioskować, że zolpidem działa na te same receptory co benzodiazepiny (zolpidem jednak jest dużo selektywniejszy, przez co przy stosunkowo silnym działaniu nasennym działa słabo uspokajająco i przeciwpadaczkowo).

Polecam spędzić sekundę przeszukując internet, bo to podstawowa informacja. Jak nie masz na to siły, to proponuję rozwiązanie przybliżone: "substancje są w tym samym dziale na tym forum" = "występuje tolerancja krzyżowa"
  • 4 / / 0
Kilka dni temu poszły pierwszy raz dwie tabletki zolpidemu, dotychczas brane po połowie typowo do snu. Posmyrało mnie bardzo lekko, po wstaniu z krzesła efekt jak po kilku piwach, skołowanie i subtelna dezorientacja, nic ponadto.
Dodam, że doświadczenie z benzodiazepinami zerowe, więc raczej tolerka odpada.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Konopie skuteczne w leczeniu migreny – pierwsze badanie kliniczne z placebo!

Według danych z badań klinicznych przedstawionych na dorocznym spotkaniu American Headache Society, inhalacja kwiatów konopi zawierających THC i CBD zapewnia skuteczniejszą ulgę w migrenie w porównaniu z placebo.

Legalna marihuana tańsza niż u dilera, egzotyczne smaki. Jak rynek radzi sobie z obostrzeniami

Po przepisach utrudniających frywolne przepisywanie "zioła" jego spożycie rośnie - wynika z danych Centrum e-Zdrowia. W pierwszej połowie 2025 r. sprzedano więcej surowca niż w analogicznym okresie ub.r. Ograniczenia nie zdołały zahamować popytu i podaży, a rynek adaptuje się do restrykcji.

Dziewczęta piją ryzykowniej niż chłopcy

Raport informuje o rosnących problemach z alkoholem i marihuaną wśród młodzieży.