Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 116 / 33 / 0
@powerade33
Nie jestem lekarzem, nie mogę Ci doradzać w tej kwestii. Mogę Ci jedynie powiedzieć jakie podejście mi pomogło; Im mniej leków tym lepiej, leki to środek do celu rozwiązania problemów, a nie odpowiedź na problemy.
Prega i Xany pomagają doraźnie, ale im dalej w las tym gorzej, może być też, że to napięcie odczuwasz właśnie dlatego, że brakuje Ci tych środków i organizm i psychika domagają się chemicznej, uzależniającej ulgi.
  • 92 / 5 / 0
Witam , Czy ktoś miał lub wie czy Escitalopram ( mozarin , Elicea ) w dużych dawkach 20mg może wywoływać takie napięcie nerwowe , sztywny kark ból głowy itp ? Nie jest to strikte lęk tylko takie napiecie
brak możliwości relaksu itp ., moze zmniejszyć dawkę na 15 mg na dwa tygodnie i zobaczyć jak się będę czuł ( lekarka tak sugeruje ) ale dodała mi Spamilan buspiron i teraz nie chce zminiejszac teraz esci bo zobaczę jak sie będę czuł na dodatku Spamilanu . Co o tym myślicie ?
z góry dzięki za odpowiedź  
  • 2302 / 398 / 0
A ćwiczysz coś? Robisz jakiś stretching? Zdrowie ludzie są pospinani jak nie ćwiczą, zwłaszcza z wiekiem, dlatego dzieci na dorosłych mówią - sztywniaki.
Uwaga! Użytkownik mietowy3 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 785 / 16 / 0
Jak ludzie na esci?
  • 35 / 16 / 0
FE-NO-ME-NAL-NIE!
Biorę od października i poprawa tak o 70% jeśli chodzi o lęk i napięcie.
Polecam i pozdrawiam.
Uwaga! Użytkownik chlopaczekzewsi nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 785 / 16 / 0
Jaką dawkę?
  • 35 / 16 / 0
10 mg. Brałem 15, ale za sztucznie się czułem,a teraz jest w pytę.
Uwaga! Użytkownik chlopaczekzewsi nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 116 / 33 / 0
Ja polecam wejść na 20mg i połykać z dwa miesiące taką dawkę, jak będzie zbyt dużo energii itp. to zawsze można zredukować o 5 mg czy 10 mg.

W każdym razie substancja jest super, jak jeszcze coś robisz co daje endorfiny typu sport, ogarniesz diete i suple, masz jakąś pasję, a dojechała Cię za bardzo lękowo i depresyjnie własna głowa i życie to escitalopram przy zachowaniu trzeźwości od alko i dragów potrafi przywrócić człowieka na właściwe tory ;)
  • 92 / 5 / 0
@Bingb0ng ja właśnie byłem na 20 mg ale tylko miesiąc na tej dawce i wydawało mi się za mocne napięcie było , teraz redukuje do 10 mg jak myślisz będą jakieś perypetie przez to że zmniejszam dawkę ? Czy jeżeli zmniejszę dawkę i będzie mi gorzej , mogę wrócić znów np na 15 mg lub 20 mg ?
  • 116 / 33 / 0
@powerade33 Nie powinno być żadnych perypetii, tylko pamiętaj, że organizm musi się przyzwyczaić do nowej dawki. Każdy organizm jest inny, więc ciężko generalizować ile to zajmie. Zmniejszanie, zwiększanie musi być robione stopniowo o 5mg co tydzień/dwa.
Niewykluczone, że w 2gim miesiącu brania 20mg napięcie, które odczuwałeś by zniknęło, bo związane było z reakcją organizmu na taką dawkę substancji i fazą adaptacji, ale to jest wróżenie z fusów tak naprawdę, każdy musi na sobie przetestować.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Premie za alkohol w Biedronce. Związki zawodowe są oburzone

Związki zawodowe alarmują w sprawie nowego programu motywacyjnego w sieci Biedronka. Jak wynika z wewnętrznego dokumentu, pracownicy najlepszych sklepów mają otrzymać premie finansowe za najwyższe wyniki w sprzedaży alkoholu. Sprawa — zdaniem związkowców — budzi poważne wątpliwości prawne i etyczne, dlatego zamierzają oni podjąc poważne kroki.

Larwy ostryg bardziej "zestresowane". Wszystko przez narkotyki

Pod wpływem pochodzących ze ścieków narkotyków larwy ostryg poruszają się powoli i są zestresowane — wskazują najnowsze badania naukowe, na które powołuje się Polska Agencja Prasowa.

Rodacy odstawiają alkohol i papierosy. Sklepy na osiedlach już liczą straty

Jak podaje Polska Izba Handlu i CMR, w listopadzie 2025 r. całkowita wartość sprzedaży w sklepach małoformatowych spadła o 1 proc., natomiast łączna liczba transakcji w tym formacie sklepów obniżyła się o 4,6 proc. w porównaniu z analogicznym okresem rok wcześniej.