Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 795 / 142 / 0
Jak zalejesz za gorącą wodą to wtedy będzie po prostu niedobra, można wylać. Niektóre odmiany lubią bardziej gorąca wodę około 85stopni ale nie wrzątek.
Lepsza za zimna niż za gorąca.
Jak komuś się nie chce czekać aż woda wystygnie to można ostudzić dolewając zimnej wody i tym zalewać. Lepiej żeby woda była chłodniejsza niż ma być za gorąca.
Jak woda jest ok to wtedy się tak jakby zapieni, takie bąbelki sie pojawią na wierzchu po zalaniu i kolor wody się delikatnie zmienia na brązowo zielony.

Dużo już różnych odmian piłem ale ciągle nr 1 jest dla mnie argentyńska Rosa Monte. Jest idealna pod względem smaku i mocy.
  • 217 / 117 / 0
Yerba-Mate-Green-Mas-Energia-Guarana-1kg.jpg
Kurcze ja nie wiem, lubię taką dziwną, lamerską yerbę, nie wiem czemu. Z dodatkiem guarany, w ogóle jakieś kwiaty tak jakby stokrotki tam pływają, szity.
Próbowałem dosłownie wszystkich , ale ta najfajniej na mnie działa. I to jeszcze zawsze wrzątkiem zalewałem i ceniłem sobie taki mocny smak. Piłem pajarito, rosa monte, amandę. Historia amandy jest zajebista, plantacja została założona przez polaka Jana Szychowskiego, pieprzonego geniusza. Koleś zbudował z drewna tokarkę, odwzorowywując z pamięci tokarkę, którą kiedyś zobaczył. To byłą pierwsz tokarka wyprodukowana w Argentynie. Potem na tej tokarce zaczął kontruować inne maszyny, w tym maszynę do obróbki yerby. Czytałem trochę o niej w pewnej starej książce i spuszczałem się nad tym, jak mądry może być człowiek, tym bardziej, że ten koleś skończył tylko parę klas podstawówki.
W każdym razie nie wiem czemu lubię tą lamerską yerbę, i to jeszcze zalewaną wrzątkiem, wszystkie te inne były w porównaniu do niej trochę słabe, i nie miałem po nich takiej stymulacji. Będę testował to wielokrotne zalewanie, długie parzenie, no i 70 st.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Uwaga! Użytkownik bulku nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1878 / 197 / 0
W ogóle zapewne zauważyliście, że zalany wcześniej susz bardzo szybko absorbuje ciepło. Zalewałem nieraz wrzątkiem/bardzo gorącą wodą i był w sam raz do picia xD
Zakonnik Wielu Zakonów
Tak zwany Wielozakonnik
Z tytułem Zakonnego Doktorka
  • 1195 / 223 / 32
W najbliższym czasie zacznę znów degustować yerbę :)
Kto pisze, ten pamięta! Pisząc dla NeuroGroove.info nie tylko nie zapomnisz swoich doświadczeń z substancjami odmieniającymi świadomość, ale również powierzysz je pamięci tysięcy czytelników. Wiesz, co to oznacza? Pisz!
  • 835 / 253 / 0
Yerba poza kofeiną ma jeszcze jakieś witaminy czy inne mikroelementy i zalewając ją wrzątkiem one się po prostu degradują i zostaje sama kofeina.
23 października 2020Dualizm22 pisze:
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ ? DOPAL TO CO ZOSTAŁO W BUTELCE.
:halu:
  • 2021 / 334 / 0
Potas, żelazo, wit B i inne. Też mi się wydaje, że giną w 100 st.C.
@LiquidStranger no dokładnie mixowanie wody to najbardziej efektywna metoda. Na porcję wody w czajniku daje połowę takiej porcji wody w temperaturze pokojowej i wychodzi wtedy ok 70 - 80 st.
jezus_chytrus w wątku o Medycznej marihuanie napisał: "Działanie mocno narkotyczne więc raczej w aptekach się nie pojawi"
  • 963 / 17 / 0
W jakich dawkach w kapsułkach yerba działa pobudzająca i aktywizujaca ?
  • 2021 / 334 / 0
Dziś odebrałem kolejne pół kilograma yerba mate Taragui Energia. Paragwajski ostrokrzew, mający 30% więcej kofeiny od argentyńskich odpowiedników. Moc i typowo dymny smak + konsystencja (gałązki, listki i pył) idealnie mi pasują. Dobrze pobudza, fajna alternatywa do kawy (i zdrowsza, dzięki yerbię piję o wiele mniej kawy). 1 zalanie na 3/4 tykwy starczy mi na cały dzień (200 ml tykwa) wielokrotnego zalewania.

Nie pijcie z ceramiki. Koniecznie owoc tykwy, to ma b duży wpływ na jej smak. Aromat tykwy można nawet poczuć pijąc z niej samą wodę / wąchając.
jezus_chytrus w wątku o Medycznej marihuanie napisał: "Działanie mocno narkotyczne więc raczej w aptekach się nie pojawi"
  • 1878 / 197 / 0
Owszem, faktycznie owoc tykwy jest dosyć polecany ze względu na smak. Aczkolwiek ceramika jest neutralna, no i wymaga mniejszej "higieny". Ja nie narzekam, aczkolwiek innym faktycznie bardziej może podejść właśnie taka tradycyjna tykwa, nie wykluczam
Zakonnik Wielu Zakonów
Tak zwany Wielozakonnik
Z tytułem Zakonnego Doktorka
  • 2021 / 334 / 0
Uwierz mi, tykwa nie wymaga większej higieny itp od ceramiki. Nawet zaleca się ją zostawiać na noc z pozostałym suszem, bo wilgoć jej dobrze robi. Zwykłe naczynie, ja zazwyczaj myje czasem zostawiam z suszem w środku na kilkanaście h 2 lata i jak nowa.
ODPOWIEDZ
Newsy
Donald Trump podpisał ustawę rekryminalizującą produkty z konopi zawierające THC

Historyczny zwrot w amerykańskiej polityce konopnej. Prezydent Donald Trump podpisał ustawę budżetową, która zawiera kontrowersyjne zapisy. W praktyce oznaczają one rekryminalizację konopi w USA. Nowe prawo uderza w tysiące produktów z THC, w tym popularne Delta-8. To radykalne cofnięcie liberalizacji, którą Trump sam wprowadził, podpisując słynną ustawę Farm Bill w 2018 roku. Decyzja zapadła po tygodniach paraliżu rządu. Izba Reprezentantów przyjęła pakiet w środę, głosami 222 do 209.

CBŚP rozbija narkotykowy gang z Podlasia. 22 podejrzanych, ponad 130 kg zabezpieczonych narkotyków

CBŚP rozbija narkotykowy gang z Podlasia. 22 podejrzanych, ponad 130 kg zabezpieczonych narkotyków Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji, działając pod nadzorem Pomorskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Gdańsku, przeprowadzili trzy skoordynowane uderzenia w zorganizowaną grupę przestępczą z Podlasia. Grupa miała zajmować się produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu znacznych ilości narkotyków. Łącznie zatrzymano 19 osób, a zabezpieczone mienie przekroczyło wartość 625 tys. zł.

Sandomierz: Mężczyźnie grozi 10 lat więzienia za 60g liści konopi?

Policjanci z Sandomierza zatrzymali 42-latka, u którego znaleźli amfetaminę i marihuanę. Prawdziwe „znalezisko” czekało jednak w ogrodzie. W krzewie tui policja odkryła 60 gramów suszu. Sprawa jest poważna, mężczyźnie grozi 10 lat. Jest tylko jeden problem: zdjęcie policyjne pokazuje coś, co bardziej przypomina liście lub herbatę konopną niż marihuanę.