Luźne dyskusje na temat opioidów. Posty napisane w tym dziale nie sumują się do licznika postów.
ODPOWIEDZ
  • 284 / 17 / 0
lol pisze:

Ale co ty chopie pieprzysz? Na stronie DOZ.PL jest napisane wyraźnie, że "paracetamol nie wykazuje działania przeciwzapalnego"

Napisz im maila, że są idiotami i ze to poziom liceum.
Fakt, jeśli doz tak mówi, to musi być prawda. Święta i jedyna.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1430204/

Jeśli chcesz poczytać więcej, wpisz słowo-klucz: "anti inflammatory paracetamol activity" a znajdziesz mnóstwo artykułów na ten temat (takich wiesz, medycznych i naukowych, MOŻE nawet poważniejszych niż doz.pl). A jeśli wolisz, na doz pojawił się właśnie artykuł, jak chronić włosy przed skutkami lata. Podobno już czeka na publikacje w The World Medical Journal.

Tak jak napisałem, czy też pieprzyłem wcześniej, ma działanie przeciwzapalne, słabsze od typowych nlpz, bo i mechanizm działania ma inny.
wykrwawiaj się szybko. krzycz cicho. oddychaj płytko. tnij pewnie. bo każda strużka krwi, kreśli trajektorię
twojego upadku
  • 3901 / 563 / 0
To jest akurat nienaukowce podejście. Szukasz konkretnej frazy by potwierdzić z góry oczekiwaną tezę.

totentam pisze:
Fakt, jeśli doz tak mówi, to musi być prawda. Święta i jedyna.
A badania, ktore przytaczasz już są świętą prawdą..?

Wpisz odwrotność frazy, a też otrzymasz mnostwo artykułów

Essentials of Pharmacotherapeutics, rok 2000
Paracetamol is the major metabolite of phenacetin and has silmilar analgesic-antipyretic actions, but it does not possess any anti-inflammatory or antirheumatic activity

i wlasnie ten fragment "weak analgesic and does not possess anti-inflammatory properties" znajduje się na angielskiej wikipedii, ktora w przeciwienstwie do polskiej jest na dobrym poziomie

kolejne badanie
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term ... 77%3A17-26.

Unlike nonsteroidal anti-inflammatory drugs, acetaminophen does not inhibit cyclooxygenase in peripheral tissues, which is the reason for its lack of peripheral anti-inflammatory effects.

i dyskusja na reddicie
https://www.reddit.com/r/askscience/comments/14iunj/

totentam pisze:
Tak jak napisałem, czy też pieprzyłem wcześniej, ma działanie przeciwzapalne, słabsze od typowych nlpz
Tak słabe, że nie jest uzywany przy zapaleniach

"Unlike aspirin, it has only weak antiinflammatory effects and is not used to treat the inflammation associated with rheumatoid arthritis."
  • 322 / 36 / 1
Zwaz fakt, że badania które przytoczyłem są jednak z roku 2013. Jeden z twoich jest nawet z lat 80. Ja nie mam zamiaru się kłócić - paracetamol jakieś tam właściwości przeciwzapalne ma. Jednak są bardzo słabe, nie warte użycia w tym celu. Ostatnio zresztą nawet wykryto że paracetamol wpływa na emocje człowieka tak nawiasem. Więc...
What's left of me?
  • 714 / 45 / 0
@up, a to nie chodzi czasem o fakt, że po paracetamolu człowiek gorzej "odczuwa ból" innych osób w sensie empatycznym?
  • 1825 / 106 / 20
Kolega mnie dzisiaj zapytał czy bym mu nie znalazł jakiegoś zamiennika dla kody, bo już mu żołądek nie wyrabia, szczegolnie od sulfo(wiadomo ze jest antek, ale jest drogi i niewygodny). tramadol mu nie podszedł, a kompletnie się nie znam na opiatowym rynku RC. Jest coś w miarę delikatnego, żeby sobie chłopak życia nie zniszczył ;-) a żeby zastąpiło mu kodeinę?
Na nic dzisiaj nie narzekam, mam w kieszeni klonazepam.
Co się stanie po Dextrometorfanie?
Ona jedyna, wierna dziewczyna - amfetamina buprenorfina
  • 152 / 13 / 0
Mi jedynie do głowy przychodzi dihydrokodeina. Jest 2 razy mocniejsza, ale przynajmniej jest bardziej wydajna niż kodeina. Obstawiam, że ten twój kolega zarzucał spore dawki, skoro ma takie dolegliwości. Myślę więc, że DHC to byłaby najlepsza alternatywa. ;)
  • 1825 / 106 / 20
Z tym że to dihydrokodeina jest chyba tylko na receptę.
Chociaż... w sumie na pewno nie jest też problemem kupić to niekoniecznie legalnie.
Na nic dzisiaj nie narzekam, mam w kieszeni klonazepam.
Co się stanie po Dextrometorfanie?
Ona jedyna, wierna dziewczyna - amfetamina buprenorfina
  • 143 / 3 / 0
Z RC mogę polecić tylko U-47700.
  • 152 / 13 / 0
DHC jest na receptę, ale na pewno jest lepsza niż kodeina. Nie posiada dodatków jak sulfogwajakol, który podrażnia bebechy i paracetamol, od którego wątroba ostro dostaje po dupie. Ogólnie dihydrokodeinę można dostać jako zamiennik Tramalu. ;)

A U-47700 nie polecam. Jak typ jest na etapie kodeiny i mu tramal nie odpowiada, to też U nie polubi. Poza tym szybko rośnie tolerka na wszystkie opioidy.
  • 3732 / 45 / 0
Do czego porównacie u i jak to wychodzi z ekonomicznego punktu widzenia? Długośc działania?
osobisty kawalek internetu
Bożyszcze niedojebów, biblia degeneratów.
CosmoDo pisze:
Przed zadaniem pytania skonsultuj się ze sobą"
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Niebezpieczny proceder na lotniskach. Tak działają przemytnicy narkotyków

Przestępcy znaleźli nowy sposób na przemyt narkotyków, wykorzystując do tego dane nieświadomych pasażerów samolotów. Proceder polegający na podmianie zawieszek bagażowych z nazwiskami klientów linii lotniczych ujawniły kanadyjskie media. O ustaleniach kanadyjskiej stacji CTV News pisze też amerykański serwis podróżniczy Travel + Leisure.

Jest wyrok za sprzedawanie dopalaczy. "Brak pobłażania dla sprawców tego typu przestępstw"

Dwa lata więzienia za handel dopalaczami. Taki wyrok wydał lubelski sąd ws. Jakuba G. - właściciela sklepu, w którym sprzedawano „Cząstkę Boga”. Na 1,5 roku więzienia w zawieszeniu na 4 lata została natomiast skazana ekspedientka Patrycja M.

Psylocybina i medytacja w jednym badaniu klinicznym

USC uruchamia pierwszy w swojej historii kliniczny eksperyment z psylocybiną. Badanie finansowane przez agencję ARPA-H sprawdzi, czy ośmiotygodniowy trening uważności wzmacnia efekty terapii psylocybinowej u zdrowych dorosłych – i co to może oznaczać dla przyszłości psychiatrii.