14 kwietnia 2021Brun21 pisze: Czy stabilizatory nastroju są przepisywane tylko na chad?
A co do drugiego pytania, no cóż. Powinny teoretycznie pomóc, jak sama ich rola - ustabilizować. Chociaż czasem nie ma sensu pchać nie wiadomo ilu leków w siebie. Tym bardziej, że Depakina jest hepatoksyczna.
Diagnoza f23.1 wielopostaciowe zaburzenia psychotyczne z objawami schizofreni.
+ f19.2
Mam myśli samobójcze, prawie nie wychodzę z domu, odczuwam lęki i stres. Mam spowolnione myślenie. Ostatnio byłam na spacerze, widziałam dzięcioła ale za cholercię nie mogłam sobie przypomnieć jak ten ptak się nazywa, przyszło to do mnie jakieś pół godziny później. I tak jest z większością żeczy więc prawie w ogóle nie rozmawiam bo nie ma sensu. Głównie odpowiadam tak i nie bo złożone wypowiedzi przychodzą mi do głowy kilka, kilkanaście minut później. Wielki stres. Chodzę cały czas smutna, nie pamiętam kiedy się śmiałam. Przeciągam sen żeby nie wstawać do tej beznadziei. Nie chce mi się o siebie dbać. Kąpiel sprawia ból psychiczny. Odczuwam tylko negatywne emocje plus poczucie winy bo obciążam tym wszystkim moich rodziców. To tak po krótce.
Poczytałam tu trochę i mam plan zamienić risperidon na amisuldiryd, sertralinę zwiększyć do 100 lub przejść na wenlafaksynę i dodać piracetam na to spowolnienie myślowe. Jutro przedstawię ten plan psychiatrze.
Może macie jakieś porady?
Unikałabym na waszym miejscu risperidonu, nie mam pojęcia co pozytywnego mogłabym o nim napisać.
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Od daru bogów do codziennej ucieczki. Co antropologia mówi o naszym związku z alkoholem
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
CBŚP rozbiło „rodzinny” gang przemytników narkotyków. 12 osób z zarzutami
Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji, działając wspólnie z Prokuraturą Okręgową w Krakowie, rozbili zorganizowaną grupę przestępczą podejrzaną o przemyt znacznych ilości narkotyków z Hiszpanii do Polski oraz ich dalszą dystrybucję. W wyniku skoordynowanej akcji przeprowadzonej na terenie województwa śląskiego i małopolskiego zatrzymano 11 osób, a łącznie zarzuty usłyszało 12 podejrzanych.
Coraz więcej Francuzów sięga po kokainę. Mafia silniejsza niż państwo?
Kokaina przestała być we Francji narkotykiem elit. Sięga po nią już około półtora miliona osób, a handel białym proszkiem stał się biznesem wartym nawet siedem miliardów euro rocznie. W siłę rosną mafie, Marsylia zmaga się z kolejną falą gangsterskich porachunków, a eksperci alarmują, że kraj mierzy się z kryzysem zdrowia publicznego.
Alarm w całej Polsce! To miał być mak do ciasta ;)
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące partii maku niebieskiego, w której wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów opium. Jak podkreślono, spożycie produktu może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. To nie są „zwykłe nasiona” – skażony mak może działać na organizm jak opioidy, wywołując objawy podobne do zatrucia narkotykami.