Luźne dyskusje na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
ODPOWIEDZ
  • 306 / 36 / 1
ememems pisze:
Poza tym w kurwę małolatów kirało klej i rozpuchy, jak się wchodziło do piwnicy to leżało multum toreb ujebanych butaprenem
no właśnie, teraz wszyscy są przerażeni że dzieciaki tak szybko zaczynają, że dxm już w gimnazjach itp, a kiedyś też ładowali od małego, tyle że inne substancje.

bardzo mnie interesuje jak zmieniała się z czasem kultura ćpania, wynikająca w dużej mierze z dostępności danych substancji.
z tego co się orientuje to od lat 70. prym wiodły głównie opiaty i inhalanty - duża dostępność i niska cena. psychodeliki i stymulanty raczej niszowe?
kiedy tak na prawdę amfetamina stała się w Polsce popularna?
lata 90. to boom na mdma
we were somewhere around Barstow
  • 163 / 5 / 0
amfa to lata 90te najprawdopodobniej jak pisal kolezka wyzej jedna krecha wyrywala z butow co sie przeklada na wiecej fuki w fuce
hehe mialem okazje fuknac amfy kurwa myslalem ze jebne ze smiechu ledwo cos tam poczulem a drugi kolezka byl wypity zazyl tego czegos co mialo byc feta wypil 2 bronki i po2h poszedl spac eheheehe
  • 358 / 35 / 6
wenki12 dokładnie , taka feta teraz krąży .
wali trampkami chińskimi :rolleyes: , albo toffi ( to kleiste żółto brązowe) dla odmiany , by sobie jeszcze bardziej zryć to co pozostało .
  • 163 / 5 / 0
trafilo mi sie to cos za friko sprobowalem i mysle nie kurwa wole kupic pol litra z biedry i zygac chyba lepsza satysfakcje bede mial
niestety to kolejny przyklad co teraz lata po stretach rece opadaja walek goni walek zenione 15cie razy nie to co ma byc
moze jakby to pierdolnal w strune cos by kleplo
  • 1615 / 28 / 0
W latach '90 na rynku były dostępne "klasyczne" narkotyki: marihuana, LSD, amfetamina, kokaina, ecstasy, heroina (kompot, brown), grzyby. Nikt nie słyszał o żadnych RC i innych substancjach psychoaktywnych, zwanych potocznie dopalaczami.

Jeśli chodzi o jakość, to była bardzo dobra. Dostawałeś to co kupowałeś. Wyjebka była możliwa jak gdzieś się motało na festiwalu, koncercie, imprezie od nieznajomych, ale to też rzadkość. Wiele razy zdarzało mi się kupić ecstasy na masowej imprezie i kopało jak trzeba. Bez problemu można było dostać coś np. w klubie.

Szał na tablety. We wszystkich klubach co druga osoba nażarta. Nikt się nie dziwił, nikt dziwnie nie patrzył. Wszyscy się bawili w najlepsze i mieli wyjebane.

Na osiedlach od ręki była dostępna baka, feta, dropsy, kwasy.

Miło wspominam lata '90.
  • 357 / 2 / 0
A Szałwia wieszcza ? Bo jak wiemy, to w tamtych czasach była legalna.
I was made for lovin' you baby
Na mocy obowiązującego prawa na terytorium Polski ZABRANIAM kopiowania moich postów, które de facto są fikcja.
  • 4024 / 371 / 951
Szałwia to raczej po 2000, w sumie bardzo krótko była dostępna i popularna.
  • 3898 / 238 / 13
Zioło po 20pln sprzedawane w pudełkach od zapałek było kiedyś :D.

feta pachnąca benzaldehydem i właśnie to co mówi 0202020: na imprezach to była norma, a nie jak teraz pełno "młodych wykształconych z dużych miast" infantylnych zasrańców z TVN'em i platformą obywatelską w głowie i wynikającym z tego świętym oburzeniem i niesmakiem patrząc na porobionego w towarzystwie...
Wkońcu zmęczony, bez sił i ochoty, bez domu i imienia w kanale zapomnienia;
  • 1615 / 28 / 0
O szałwii nie słyszałem wtedy. Tak jak mówi pokolenie Ł.K. to jakoś po 2000 roku. Fakt że nigdy ten temat mnie jakoś szczególnie nie interesował więc ciężko mi powiedzieć kiedy się pojawiła.

Myślę, że można pokusić się o stwierdzenie, że ecstasy w klubach w latach '90 było częścią popkultury.
  • 825 / 14 / 0
Robiłem z typkiem który zaczął wciągać w '93 gdy miał 17 lat, mówił że już wtedy była dość popularna, gdyż rok patrzył jak robią to kumple i sam spróbował. Nie widział też znaczącej różnicy pomiędzy białym z 93 i tym które było już po wejściu w nowe millenium gdzieś do 2002-2003. Gosć fajnie opowiadał że kiedyś za wyjebkę miało się okopany równo ryj, pomimo że były to czasy dziesion gdzie kroili nawet paski od spodni, swój dill nie mógł przewałować kogoś kto od niego bierze, ale zasady zaczęły znikać.....
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Ekspertka: nikotyna ma większy potencjał uzależnieniowy niż heroina

Nikotyna ma bardzo duży potencjał uzależnieniowy, jest on nawet większy niż w przypadku heroiny - powiedziała PAP prof. Dominika Dudek, psychiatra. Dodała, że jej używanie ma niekorzystne skutki zdrowotne. Wskazała też, że nikotyna działa silnie na układ nagrody powodując wydzielanie się dopaminy.

Jak służby rozbiły kokainowy szlak z Kostaryki do Europy?

Międzynarodowa operacja o kryptonimie „Purga-Calipso Guanacaste”, koordynowana w Europie przez Europol i prowadzona równolegle przez kostarykańską Policía de Control de Drogas, hiszpańską Guardia Civil oraz portugalską Polícia Judiciária, zlikwidowała szlak przerzutowy, którym od 2019 roku trafiały do Europy setki kilogramów kokainy ukrytej w mrożonym proszku juki i kontenerach z owocami.

Setki kilogramów narkotyków w gaśnicach i kołach zapasowych. Osiem osób przed sądem

Prokurator Prokuratury Regionalnej w Gdańsku skierował do Sądu Okręgowego w Gdańsku akt oskarżenia przeciwko ośmiorgu osobom, oskarżonym o udział w zorganizowanej grupie przestępczej zajmującej się międzynarodowym obrotem marihuaną i kokainą oraz praniem pieniędzy. Aktem oskarżenia objęto siedmiu mężczyzn i jedną kobietę.