Alkaloid opium - metylowana pochodna morfiny.
Więcej informacji: Kodeina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 336 / 4 / 0
Podepnę się do tematu, było już o SSRI, ja z kolei biorę SNRI (konretnie Wenlafaksyne) w dawce 75 mg dziennie (rano 32,5 i wieczorem) czy to osłabi lub zniweluje miłe działanie kodzi? Bo zamierzam jutro wziąć 300-450 mg a nie wiem czy "warto" :-)
  • 2878 / 21 / 0
angor animi pisze:
Wenylo? Wenlafaksyna? Jest ona metabolizowana przez ten sam enzym co kodeina (CYP2D6)[1], więc branie tego przed kodeiną osłabi ją. Branie wenlafaksyny po kodeinie nie osłabi jej bardzo (bo niezmetabolizowany lek działa podobnie), ale może wystąpić więcej skutków ubocznych ze strony wenlafaksyny[2].

[1] http://medicine.iupui.edu/clinpharm/DDIs/table.aspx
[2] http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1 ... 452.d03t03
Polecam na przyszłość wyszukiwarkę.
Ostatnio zmieniony 05 lutego 2012 przez idontknow, łącznie zmieniany 1 raz.
And I guess that I just don't know.
*                       *                      *
Kiedy spoglądam wstecz, widzę siebie pozostającego za mną daleko w tyle.
  • 336 / 4 / 0
Ale ja ją biorę regularnie od 2-3 miesięcy, czyli po prostu jak nie wezmę "pigułki" przed kodzeniem mimo to nie osłabi? No i właśnie ile przed kodzeniem nie brać pixy?
  • 3309 / 21 / 0
Jednak po przemyśleniu sprawy wydaje mi się, że brak działania kodeiny po SSRI może się brać z czegoś innego niż tylko inhibicja tego enzymu czy bycie jego substratem. Są SSRI, które są lekkimi inhibitorami, a mimo to użytkownicy po nich kompletnie nic nie czują. Głównie obseruje się brak działania, ale są też przypadki wzmocnienia.

idk, mail
sqrt(666)
  • 2878 / 21 / 0
Ale z czego więcej? Może po prostu znikomy pływ ma ta inhibicja, bo lekka, ale jest faktem.
Nie liczę na fenomenologię ćpunów, to też często są takie skrajne wyniki, lol jak w przypadku grejpfruta lub innych wzmacniaczy/osłabiaczy - jedne silne, drugie słabe, trzecie placebo (najważniejsze. w przypadku opiatów placebo = s&s).
Trzeba patrzeć na trend forumowy i badania, hehe.

Odpisane.

ps. hola hola, jeśli jest jego inhibitorem to nie może być chyba jego substratem, prawda? hamując go nie mógłby się poddać przemianie przezeń.
Ostatnio zmieniony 05 lutego 2012 przez idontknow, łącznie zmieniany 1 raz.
And I guess that I just don't know.
*                       *                      *
Kiedy spoglądam wstecz, widzę siebie pozostającego za mną daleko w tyle.
  • 791 / 7 / 0
idontknow pisze:
ps. hola hola, jeśli jest jego inhibitorem to nie może być chyba jego substratem, prawda? hamując go nie mógłby się poddać przemianie przezeń.
jasne, ze moze
Knowledge itself is power, for wisely used knowledge is the most lethal of weapons
So as the shots sing out like a piper, everyones scared of the neighbourhood sniper!
  • 3309 / 21 / 0
Ale z czego więcej? Może po prostu znikomy pływ ma ta inhibicja, bo lekka, ale jest faktem.
Nie wiem, może z jakiegoś działania w mózgu. Po inhibitorach spoza grupy SSRI ludzie często czują działanie, po SSRI najczęściej działanie jest znikome lub wcale go nie ma.
hola hola, jeśli jest jego inhibitorem to nie może być chyba jego substratem, prawda?
A kodeina? ;)
sqrt(666)
  • 336 / 4 / 0
Czyli jak zażywam regularnie SNRI a nie wezmę bezpośrednio przed kodzeniem tablety to mnie koda poklepie? :cheesy:
  • 3309 / 21 / 0
Czyli nie wiadomo, musisz sam spróbować.
sqrt(666)
  • 336 / 4 / 0
Już wiadomo, działa %-D
ODPOWIEDZ
Newsy
Trzech mężczyzn oskarżonych o przemyt kokainy promem Norræna

Trzej mężczyźni w wieku 60–70 lat zostali oskarżeni o próbę przemytu ponad trzech kilogramów kokainy z Hiszpanii do Islandii promem Norræna. Grozi im do 12 lat więzienia.

CBŚP z Łodzi zlikwidowało dwa laboratoria syntetycznych narkotyków

Zgarnęli klofedron o wartości ponad 25 mln PLN.

Narkopandemia w Niemczech. Umiera coraz więcej młodych ludzi

Liczba zgonów spowodowanych zażywaniem narkotyków utrzymuje się w Niemczech na wysokim poziomie. W ubiegłym roku 2137 osób zmarło z powodu konsumpcji narkotyków. To o 90 niż rok wcześniej – przekazał Hendrik Streeck, pełnomocnik niemieckiego rządu ds. uzależnień i narkotyków.