Alkaloid opium - metylowana pochodna morfiny.
Więcej informacji: Kodeina w Narkopedii [H]yperreala
Zablokowany
  • 3309 / 22 / 0
snooze pisze:
zresztą kurwa dla lam jakis ten temat czy co?
Ano. Żeby nie psuli aptek normalnym ludziom ;)
sqrt(666)
  • 36 / / 0
Fakt faktem, różnie bywa. Kiedyś na którejśtam dobie na zwale po wladzie wbiłem z szalonym wzrokiem i bladym ryjem prosząc najpierw o antidol. 'nie ma'. no to thiocodin. 'a dla kogo to? dla pana?'. mowie ze tak. podala ze wzrokiem matki teresy mowiac szeptem do swojej kolezanki okienko obok 'patrz jaki biedny, uzalezniony. oni to zamiast heroiny biora'. uotewer kobieto. wazne to zachowac spokoj. przeciez jej nie wytlumacze ze benzosy mi sie skonczyly a niespokojny sie robie ;) ale to bylo kilka lat temu i na obrzeżach miasta

anyway - sa tez zabawne historie. motyw z 'o, 5 zł? to wezme 4 opakowania' wyczailem dawno.
traf chcial ze mialem jechac na wycieczke gdzie aptek nie ma, wiec stwierdzilem ze zrobie zapas i chcialem wziac 8 paczek thio, z jednej apteki uzwajac motywu ceny. aptekarka 'a po co panu tyle' (zalotny usmiech, trzepot rzesami) ja 'a bo ja mam bardzo uporczywy kaszel!' (zalotny usmiech, trzepot rzesami) i wybuchnelismy smiechem.

niby kupienie antka czy thio to zaden problem, ale nawet w duzym miescie, ograniczamy sie do kilku aptek. bedac tam dzien w dzien w koncu zostaniemy zauwazeni.

trzeba bedzie ogarnac jakas akcje 'zaprzyjaznij sie ze swoim farmaceuta' czy cos;)
“The street finds its own uses for things.”
  • 3309 / 22 / 0
angor animi pisze:
Życzę bezprzypałowych zakupów. Jak macie jakieś sugestie, to piszcie, wtedy dostosuję post.
Chciałem dodać idontknowa, ale zapomniałem, że nie mogę edytować. Tym bardziej myślę, że pomysł z Wiki jest fajny, szczególnie, że mogę to skonfigurować i pociągnąć.

https://talk.hyperreal.info/kompenedium ... 31852.html
sqrt(666)
  • 54 / 1 / 0
angor animi pisze:
No w takich "hipermarketowych" aptekach, gdzie mają duży przerób jest dużo łatwiej.
Odnośnie tych aptek to wcale nie musi tak być. U mnie w takiej aptece w Lublinie jeszcze niedawno dużym problemem było dostać 2 paki antka, teraz coraz częściej farmaceutki zwracają się do mnie z tekstami "pan juz tyle tego kupił, nie sprzedam panu tego". lepiej takich punktów nie nadużywać.
  • 1743 / 26 / 0
Ten wątek jest śmieszny dlatego go czytam %-D
Lepiej w sumie takich nie zakładać, bo to czyste instrukcje dla nastolatków do zakupu opiatów, a akurat czerwiec potem wakacje...
No, ale lubie tu wejść poczytać, żeby sobie poprawić humor :cheesy:
P.S. Ja w swojej aptece kupuje wszystko tzn. W jeden dzień klony, w drugi tramal w trzeci jeszcze coś...

Jest dział na anegdoty, ale napisze to tutaj :
Raz wchodzę do apteki i mówie - poproszę dwie paczki thiocodinu i oczywiści pokerowa twarz do laski %-D
ona mi podaje z uśmiechem i tekstem do mnie : Powiedz mamie, żeby przyniosła recke za oxazepam, bo ostatnio wzięła bez a musimy się rozliczyć :moody:
  • 622 / 1 / 0
Tak, jak zasugerował ktoś wcześniej - bawmy się w Tomasza Karolaka. Ja nawet jak przefarbowywałam włosy pomyślałam od razu o tym - aptekom przybędzie nowy kodeinista :)
Uwaga! Użytkownik meira jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 568 / 3 / 0
Dzisiaj przezylem maly kodeinowy przypalik. Tak sie zlozylo (pomijam juz historie jak sie tam znalazlem) ze znalazlem sie w czesci miasta w ktorej zupelnie nie bywam i zauwazylem taka fajna apteke w ktorej kiedys kupilem bardzo tanio antka, jest ona 24/h i tanio ale bardzo daleko od mojego domu to z cena biletów to sie nie oplaca tam jezdzic, ale jak juz bylem w poblizu to mysle - wstapie i kupie antka. Niestety zapomnialem na smierc ze wyciagnolem z portfela wszystkie banknoty bo wylalem na niego herbate i susza sie one teraz w mieszkaniu. Aptkekarka od poczatku dzika (pewnie jedna z tych z misja) a jak zobaczyla moje przerazenie gdy zajzalem do portfela to gwaltownym ruchem zabrala mi antki z przed nosa jakby sadzila ze chce z nimi spierdolic bez płacenia %-D. Głupio mi troche bylo...
Zablokowany
Newsy
Ekspert: szkodliwość kawy jest mitem

Kawa, do niedawna uważana za używkę, w świetle najnowszych badań wykazuje liczne korzyści zdrowotne: obniża ryzyko nadciśnienia tętniczego, chorób serca i kamicy nerkowej, wspiera zdrowie wątroby i naczyń, zmniejsza stan zapalny oraz ryzyko zgonu. Warunkiem jest, aby pić ją w sposób regularny i umiarkowany - podkreśla lek. Stanisław Surma.

Endometrioza, opioidy i droga do macierzyństwa

Kamila mówi wprost, że gdyby nie terapia konopna, prawdopodobnie zdecydowałaby się na histerektomię (usunięcie macicy) jako ostateczne rozwiązanie. W jej ocenie poprawa jakości życia pozwoliła jej podjąć inne decyzje terapeutyczne i odzyskać nadzieję. Dziś uważa, że bez tej zmiany nie byłoby ciąży i nie byłoby Gabrysia.

Picie we wczesnej dorosłości powiązane z problemami poznawczymi w średnim wieku

Stres i alkohol idą w parze. Alkohol może pomagać w radzeniu sobie ze stresem, ale jednocześnie zmniejsza zdolność mózgu do samodzielnego rozwiązywania problemów. To może prowadzić do częstszego sięgania po kieliszek, by poradzić sobie z kolejnym stresem. Z drugiej strony pijąc więcej narażamy się na większy stres z powodu złych decyzji podejmowanych pod wpływem alkoholu. Pojawia się samonapędzający się mechanizm, z którego trudno się wyrwać z powodu zmian w mózgu. Naukowcy z University of Massachusetts Amherst donoszą, że picie alkoholu w celu radzenia sobie ze stresem we wczesnej dorosłości ma negatywny wpływ w wieku średnim, nawet jeśli przez kilka dekad nie piliśmy.