Jest na to sposób, który bardzo polecam, i który wyleczył mnie z zapalenia zatok (trwającego prawie dwa lata). I można oszczędzić na kroplach do nosa.
Mam wielki uraz do zakrapiania czegokolwiek i się sobie zwyczajnie wyrywam. Kropli próbowałam różnych, koniec końców- na chwilę pomagały, ale bywało, że gorzej słyszałam, bo smary gdzieś tam wlazły.
Bierzesz butelkę po energetyku, letnia woda + 0,7 płaskiej (!) łyżeczki soli. Tworzysz roztwój izoosmotyczny i wlewasz jedną dziurką nosa, patrząc w odpływ zlweu, wylatuje drugą. Nie piecze, ani nic, daje takie 'obojętne' wrażenie i super oczyszcza.
Jest też sposobem na podniesienie wchłaniania przez zatoki. Jeśli użyjesz wody cieplejszej niż ciało, ale odrobinę, bo śluzówka jest delikatna, to super efekt daje.
Na Yt możesz znaleźć, pod Neti lub Jala neti.
[ external image ]
Woda (takie samo stężenie soli co w ludzkiej krwi) musi być lekko ciepła i przegotowana. Lepiej nie używać do tego kranówy. Nachylamy się nad wanną, umywalką albo kibelkiem :-) przykładamy neti pot i BUM! Cudowne uczucie. Wszystkie zapachy stają się intensywniejsze, a samo oddychanie to czysta przyjemność. Naprawdę polecam.
Odwiedźcie youtube i tam znajdziecie pełno filmików z dokładnym opisem.
lecz pewnego razu dopadl mnie katar tak potezny, ze zaczalem napierdalac ten Otrivin 24/7. za kazdym razem gdy przestawal dzialac, ladowalem kolejna dawke. w koncu tak sie przyzwyczailem do wyidealizowanej droznosci nochala, ze bralem go przez ponad dwa tygodnie. sluzowka chyba uznala, ze mozna zrobic sobie wolne, bo Otrivin robi wszystko za nia, wiec nawet gdy realnie katar mi juz minal, to nos dalej byl zawalony. wtedy moja matka sie tym zaniepokoila, opowiedziala historie swojej kolezanki uzaleznionej od kropli do nosa przez dluuuuuugi czas. solidnie sie wystraszylem i od razy wywalilem te szatanskie krople. po odstawce oczywiscie ciezko bylo zasnac, ale po paru dniach nochal wrocil do normy.
ostroznie z tym szajsem, to jest kurna grozne jak jakies narkotyki! :O
teraz uzywam kropli do nosa juz tylko w ostatecznej ostatecznosci. i tylko w jedna dziurke.
''
-Halo ziomek co robisz? Wpadaj do nas na impreze..
-Ok zaraz wpadam a macie cos ciekawego?
-No stary dzisiaj bedziemy grubo po nosie dawac, edek juz pokical do opteki po ksymetazolin :-D
"
GIF: Nielegalny handel w sieci lekami narkotycznymi zaczyna się od legalnej recepty [WYWIAD]
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Rzeczniczka praw dziecka apeluje o edukację w zakresie skutków dopalaczy
Rzeczniczka praw dziecka ponowiła swój ubiegłoroczny apel skierowany do Ministerstwa Edukacji Narodowej o podjęcie działań edukacyjno-informacyjnych na temat szkodliwości dopalaczy we wszystkich placówkach oświatowych. Problem jest powszechny, a obecny wśród dzieci i młodzieży trend sięgania po dopalacze nie maleje. Jak pokazują statystyki, z roku na rok jest coraz więcej przypadków zatruć spowodowanych sięganiem po substancje psychoaktywne.
Rekiny na „bombie”. Przechodzą pozytywnie testy na narkotyki i kofeinę
Rekiny pod wpływem kokainy? To brzmi jak przepis na absurdalny horror. Niestety, to nasza ziemska rzeczywistość. U drapieżnych ryb żyjących w rajskich wodach Bahamów wykryto obecność narkotyków, leków i kofeiny. To nie oznacza jednak, że rekiny zmieniły styl życia na „imprezowy” – to my zmuszamy je do udziału w niebezpiecznym eksperymencie chemicznym.
Cannabis trafia do supermarketów w Niemczech. Netto sprzedaje nasiona marihuany jak zwykłe warzywa
Jeszcze niedawno coś takiego byłoby nie do pomyślenia. W niemieckim supermarkecie obok nasion pomidorów czy bazylii pojawiły się… nasiona cannabis. Popularna sieć Netto rozpoczęła testową sprzedaż produktu, który budzi ogromne zainteresowanie klientów i wywołuje dyskusję o nowych realiach po legalizacji. Wszystko odbywa się jednak zgodnie z obowiązującym prawem, które pozwala dorosłym na domową uprawę konopi. Dla wielu osób to znak, że marihuana w Niemczech powoli staje się zwykłym elementem rynku, a nie tematem tabu.