Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 3961 / 150 / 0
Re: Kawa
Nieprzeczytany post autor: eso »
ja ostatnie miesiace przesadzalem z kawa, rano zawsze siekiera i w ciagu dnia jeszcze kilka. i juz mi nic nie daje taka tolerke sobie wyrobilem. mam ogolnie niskie cisnienie wiec od lat budze sie rano kawa ale ostatnio nic nie pomaga a wrecz czuje sie po niej gorzeji wogole po wypiciu jakis chujowy nastroj lapie. zawsze na mnie tak fajnie dzialala kawa a teraz taka lipa.
dzisiaj rano odmowilem sobie kawy i zaspokoilem sie czarna herbata, teraz pije kolejna i czuje sie o niebo lepiej niz po kawie. i bez tego roztrzesienia i wkurwu. chyba czas pozegnac sie z kawusia.
  • 292 / 5 / 0
ja właśnie w pracy zawszę pije żeby lepiej funkcjonować ;) W sumie piję codziennie. Nie widzę skutków ubocznych poza wypłukaniem z magnezu. Niedobory łatwo uzupełnić aptecznym Mg.

Śmieszy mnie jednak jak ktoś kto piję kawę od kilku lat mówi że nie jest uzależniony od kawy ;) Wg mnie takie uzależnienie występuje
Wierzę w ciebie.
Uwierz we mnie.
Wierzę w was. Wierzę, że nie nadaremnie. Młode pokolenie, ostrzeżenie, życie z gównem nie ciekawsze... To nie koniec, tutaj zacznę.

Jeszcze raz powtórzę, co wpoiło mi podwórze: trzymać się jak najdłużej.
  • 600 / 4 / 0
No właśnie boję się przeskoku na bezkofeinową, a jaką proponujesz markę ;>? Najważniejsze to żeby miała co najmniej dobry smak, nie była rozpuszczalna, nie kosztowała majątku ;)

Mówią że nie są uzależnieni bo ciężko samemu sobie powiedzieć: tak jestem uzależniony od kolejnego narkotyku.
Doświadczenie to to co osiągasz, kiedy nie osiągasz tego czego się spodziewałeś
  • 1530 / 9 / 0
Kiedyś kupiłem pierwszą lepszą w sklepie, sypaną, dość tania i dobra. Rozpuszczalna za to w chuj droga więc nawet nie testowałem. Zresztą i tak każdemu podejdize pewnie jakaś inna. Ta, którą piłem smakowała praktycznie jak zwykła sypana.
"Przyszła wojna będzie wojną niewidzialną Dopiero gdy dany kraj zauważy że jego plony uległy zniszczeniu jego przemysł jest sparaliżowany jego siły zbrojne są niezdolne do działania zrozumie nagle że brał udział w wojnie i że tę wojnę przegrywa"
  • 1513 / 26 / 0
Posłodziłem sporą łyżeczką duży kubek kawy... i mi nie podeszło. Chyba odzwyczaiłem się od słodkiej kawy, albo wolę z cukrem (dawno nie słodziłem). Myślę, że z gryczanym nie było by lepiej.
Miód lubię, kawę też ale razem nie podchodzą mi.
mr_b∩ʁbꞁө
  • 1530 / 9 / 0
Ja nie wiem co to słodka kawa. Nie mogę takiej pić. W rodzinie mam rodzinkę gdzie się słodzi nawet po kilka czubatych łyżeczek cukrem kawy. Dla mnie to abstrakcja. Jak słodzę to tylko delikatnie do zmiany smaku. Cukru albo miodu tak na 1\8 łyżeczki. Więcej daję do yerby i do zwykłej herbaty.
"Przyszła wojna będzie wojną niewidzialną Dopiero gdy dany kraj zauważy że jego plony uległy zniszczeniu jego przemysł jest sparaliżowany jego siły zbrojne są niezdolne do działania zrozumie nagle że brał udział w wojnie i że tę wojnę przegrywa"
  • 600 / 4 / 0
John Stuart Mill Mam to samo, rodzina cała słodzi a ja jak kocham kawę, tak słodzona (czarna, bo z mlekiem jest spoko) budzi we mnie obrzydzenie. Niemożliwe do wypicia (gałkę wypiłem i wg mnie jest przyjemniejsza w smaku).
Doświadczenie to to co osiągasz, kiedy nie osiągasz tego czego się spodziewałeś
  • 77 / 1 / 0
Re: Kawa
Nieprzeczytany post autor: czika »
ja uwielbiam rozpuszczalną kawę z mlekiem + 2 płaskie łyżeczki cukru. coś pysznego. jednak nie piję kawy codziennie, może też dlatego, żeby mi się nie "przepiła" i zawsze była tak samo pyszna. bo to tak, jakby np. jeść codziennie pizzę, po jakimś czasie po prostu się znudzi, przeje. i dla mnie kawa, pomimo że bardzo lubię, nie jest czymś, bez czego byłoby mi gorzej w życiu. :)
  • 202 / 1 / 0
A ja już bez kawy z rana żyć nie umiem. Teraz porannym wymogiem jest mała czarna z ekspresu, mocna i bez zbędnych bajerów. Aktualnie spożywam mieloną Dallmayr Classic. Nie ma w niej ani krzty kwasowości, co bardzo sobie w kawie cenię. Polecam, tym którzy mają podobne gusta.
  • 3251 / 359 / 2
Ja sie aktualnie raczę na miły początek dnia Tchibo ;]
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Holenderski eksperyment z regulowaną uprawą marihuany okazał się sukcesem

Minął dokładnie rok, odkąd holenderskie coffeeshopy w wybranych gminach zaczęły sprzedawać wyłącznie legalnie uprawianą marihuanę. Eksperyment, który miał uderzyć w czarny rynek, przynosi pierwsze wymierne efekty. Choć nie obyło się bez kar finansowych, ogólny bilans jest zaskakująco pozytywny.

Norwegia wśród liderów Europy. Wszystko wyjawiły... dane z kanalizy

Norwegia pozostaje w europejskiej czołówce pod względem używania narkotyków. Najnowsze analizy ścieków pokazują jednocześnie spadek używania konopii w Oslo. Dane wskazują też na rosnące znaczenie innych substancji.

Ekspert: szkodliwość kawy jest mitem

Kawa, do niedawna uważana za używkę, w świetle najnowszych badań wykazuje liczne korzyści zdrowotne: obniża ryzyko nadciśnienia tętniczego, chorób serca i kamicy nerkowej, wspiera zdrowie wątroby i naczyń, zmniejsza stan zapalny oraz ryzyko zgonu. Warunkiem jest, aby pić ją w sposób regularny i umiarkowany - podkreśla lek. Stanisław Surma.