Więcej informacji: Metylokatynon w Narkopedii [H]yperreala
Poza tym, nie wiem czy to ze zmeczenia, czy moze mnie manganizm juz chyta, ale od czasu do czasu mam jednorazowe zaniki pamieci.
Ryje sie tym manganizmem xD
And speak my point of view,
But it's not sane...
Pierwsze objawy manganizmu to jakieś co najmniej pół roku od ostatniego ciągu. Źle to dopiero będzie, stary ;) Jeśli nie wiesz czy to manganizm, to nie manganizm. Hehe. Jednorazowe zaniki pamięci to osłabiona transmisja dopaminergiczna, zjawisko związane po prostu ze zbyt częstym napierdalaniem.
But it's not sane...
Pandaeb pisze:Czy jest jakikolwiek sposób na pozbycie się zalegającego w organizmie manganu? Z tego co czytałem, nie jest on wydalany z organizmu, więc czy to znaczy, że zostaje on w nim do końca życia? Jeśli tak, to oznacza, że metkat na pewną dawkę graniczną, niezależnie od częstości brania - szok!
Passenger pisze: Mangan nie kumuluje się w organizmie. Nadmierne długotrwałe narażenie organizmu na działanie związków manganu jest toksyczne. Nie oznacza to że mangan się kumuluje, ale że jest każdorazowo wprowadzany do organizmu w toksycznym stężeniu, powodując szkody, które widać dopiero po pewnym czasie.
But it's not sane...
Niestety jest to sposób jedynie do podania doustnego ewentualnie dodupnego (wiec jesli interesuje cie tylko walenie kota iv, możesz sobie odpuscic dalszą czesc).
Biore kota ok. 3 miesiące (Średnio dwa razy w tygodniu, doustnie) Raz walnąłem iv to działanie jest na początku lepsze (tzw. wejscie <3 i nastepne 5-10 min działania, potem jest takie samo jak przy podaniu doustnym). Sporo czytałem na temat manganu/metkata/sposobu podania. Oto efekty mojej pracy
Związki manganu są wchłaniane do organizmu - najwięcej ich dostaje sie przy podaniu iv/pr/po. Przy doustnym mangan jest po czesciu usuwany przez żołądek, ale i tak jakaś tam czesc jest wchłaniana.
Szkodliwosc manganu przy podaniach doustnych polega na zmniejszaniu stężenia dopaminy i norepinefryny w zwojach podstawy mózgu.
Podanie dożylne PROWADZI BEZPOŚREDNIO DO ŚMIERCI NEURONÓW (głównie w części istoty czarnej śródmózgowia)
***Funkcją istoty czarnej jest koordynacja ruchów mimowolnych i ruchów szybkich. Uszkodzenie części zbitej istoty czarnej, w której znajdują się perikariony neuronów dopaminergicznych, jest podstawowym czynnikiem patogenezy parkinsonizmu. (a także manganizmu)
Łączenie kota z DXM (acodin) - potęguje efekt działania manganu. taki mix jest NIEZALECANY (niewiem czy jakoś polepsza faze na metkacie bo nie próbowałem)
UWAGA: brania kota w ciągach mija sie z celem - ponieważ działanie jest słabsze i KRÓTSZE, a wchłniany mangan podawany w nadmiarze dodatkowo kumuluje sie w wątrobie/nerkach i potem stopniowo jest uwalniany(znowu niszczy neurony) i po czesci usuwany. Przy jednorazowych podaniach związki manganu sie nie kumulują, ponieważ wątroba jest w stanie odrazu go "zneutralizowac".
Dodawanie wit C do roztworu po reakcji NIE USUWA ZWIĄZKÓW MANGANU, jedynie ułatwia ich przyswajanie przez wodę - stąd roztwór sie odbarwia.
Na forum jest sposób dooczyszczania produktu koncowego, jednak ten który tu napisze jest zupełnie inny.
Potrzebujemy
-metkat
- woda (0,5l)
- gaza
- durszlak (takie naczynie z dziurkami), im mniejszy tym lepszy - mniejsze straty
- złoża Defeman ( to jest take cos o co wyglądam jak piasek) - można kupic w internecie 1kg kosztuje 14zł ( a do jednorazowej filtracji potrzebujemy ok. 10-15g)
-naczynia (np kubki/kufle)
- garnuszek
*- taśma klejąca
1. metkat rozpuszczamy w 0,5l wody [im więcej metkata(ja robie metkata swoim sposobem do picia w 30ml/720 pefki) tym lepiej]
2. Na durszlaku układamy gaze (żeby zakryc dziurki)
3. wysypujemy złoże Defeman równomiernie na gaze (ok. 10-15g)
4.Napowietrzamy nasz metkat poprzez przelewanie z jednego kubka do drugiego, powolutki ok.3 razy.
*5. Ten punkt nie jest konieczny, nie jestem nawet pewien czy cos pomaga. Zaklejamy przykejamy gaze taśmą z drugiej strony durszlaka - tej wyjściowej tak żeby zatkała dziurki) - wtedy woda z metkatem odrazu nie przepłynie.
6. Wkładamy nasz durszlak do garnuszka . I wlewamy nasz roztwór.
7. Filtrujemy (nie zaleca sie dociskania gazy - chociaż tego też nie jestem pewien). W najbliższym czasie postaram sie dowiedziec czy to te złoże pochłania mangan i czy zostaje jakas czesc Mn na gazie)
Przeglądając Internet w poszukiwaniu sposobu na usunięcie związków Manganu z roztworu napotkałem na wiele dziwnych informacji:
Nadmanganian Potasu(Kmno4) - używany jest własnie do usuwania manganu z roztworów wodnych. (Czyli do gotowego metkata można by dodac troche kmno4 poczekac, przefiltrowac - ciekawe co z tego bedzie jeszcze nie próbowałem) Wiem ze to może sie wydawac dziwne, ale tak jest.
http://aquafiltry-sklep.pl/go.live.php/ ... earch-form << tutaj takowe złoże wygląda jak Kmno4(ale nie jestem pewien). Ja używam osobiscie złoża przypominającego bardziej piasek, które kupiłem w sklepie w swoim miescie, ale w Internecie napewno tez jest do kupienia
W internecie są sprzedawane specjalne filtry do odmanganowania wody.
http://www.swiatfiltrow.pl/wklady-do-fi ... -wody.html < niewiem jak to działa, ale wydaje mi sie ze chyba przelewa sie przez to roztwór. Byc moze kiedys kupie i spróbuje
Są sprzedawane także specjalne urządzenia nazywane: Odmanganiacze . Jednak są drogie i to są duże butle ciśnieniowe.
metkat oczyszczony tym sposobem brałem 2x ( i działał tak bardziej subtelnie) - te działanie moge porównac do sposóbu w którym
ekstrahujemy pefke IPA, odparowujemy (kmno4 we wrzątku rozpuszczamy) oba chłodzimy łączymy i trzymamy w lodówce az sie wytrącą kłaczki). - tym sposóbem zawsze mi wychodzi idealnie klarowny roztwór ( na 720pefki daje Tylko 2 tab kmno4)
Byc może ze robiąc tym sposobem w koncowym produkcie jest znikoma ilosc Manganu.
Dodam ze metkat który oczyszczałem robiłem sposobem (najgorszym tzn rozjeb w pył i zalej octem) - metkat wychodził lekko żółty. ( Taki metkat działa euforycznie, ale mocno wjeżdża na serducho i zejscie jest ogromne), I własnie po oczyszczeniu( z Mn) takowego produktu działanie było porównywalne do sposobu robiącego (ekstrakcja IPA) . a roztwór był klarowny.
To wszystko to póki co moje własne spostrzeżenia. Nie mierzyłem zawartosci Mn w poszczególnych roztworach. Jednak zrobie to w przyszłosci. Akurat studiuje na uczelni Medycznej gdzie mam dostęp do urządzenia dzieki któremu bede mógł zmierzyc zawartosc Manganu w roztworze wodnym.
Kupiłem sobie ok. 200 paczek akatarów (po 4tab) tych promocyjnych w cenach (1.30-1.99) :D :D :D Zrobie kota różnymi sposobami i oczyszcze, porównam wyniki. Także postaram sie zrobic sposobem jona z dooczyszczaniem produktu. Zawartosc Manganu i byc moze tego bezaldehydu w metkacie robionym różnymi sposobami zmierze i wyniki postaram sie opublikowac w przyszłosci.
Bede to mierzy tym sposobem http://www.ununokt.ovh.org/share/APS/Oz ... wodzie.pdf
I tu mam pytanie do kogos kto ogarnia to troche lepiej. Czy tym sposobem okresle zawartosc różnych związków Manganu ? czy tylko bedzie mierzony sam mangan ? (pomiar nie bedzie dokładny, wczoraj liczyłem odchylenie i wyszło cos około 70% dokładnosci) ALE I TAK TO POKARZE CZY DOOCZYSZCZANIE DZIAŁA, i wogóle bede mógł porównac ilosci tego manganu, bedzie widac gdzie go wiecej a gdzie mniej. Czy mozna jakos zmierzyc zawartosc manganu w roztworze samemu ? tzn bez oddawania próbki do sanepidu.
Tu taka informacja o manganiźmie z strony anglojenzycznej tłumaczonej w "duckduckgo translate"
Mangan zatrucie jest związane z zaburzenia neurologiczne znane jako manganism, choroby mózgu, charakteryzuje zaburzeń psychicznych i neurologicznych. Zaburzenia psychiczne charakteryzują dezorientacja, zaburzenia pamięci, ostre stany lękowe, kompulsywne akty i omamy, Locura manganica lub manganu szaleństwo, to dziwaczne zachowania ostatni miesiąc i następuje objawów pozapiramidowych przypominających tych u Parkinsona, jak również w leczeniu choroby Wilsona.
Wydaje mi sie ze ciągi na metkacie powodują psychozy (np. uczucie ze ktosc cie śledzi/obserwuje) w znikomym stopniu. I TO WŁASNIE ZWIĄZKI MANGANU WYRZĄDZA NAJWIEKSZE SZKODY POWODUJĘCE Stany lekowe i psychozy.
Pisałem to tak na szybko wiec może byc troche niespójnie i jakies błedy ortograficzne moga tam byc ;p
Kiedys widzałem na jakiejs stronie anglojenzycznej fajny artykuł o manganie i jego wszystkich zwiazkach, były tam różne reakcje pokazujące kiedy go najwiecej powstaje w zależonosci od warunków, jaki ma kolor, czy jest osadem, czy rozpuszcza sie w wodzie, jakie ma kolory na różnych stopniach utlenienie i w różnych zwiazkach.
Pamietam jedynie ze w zasadowym srodowisku mangan jest biały (tu czytałem o dooczyszczaniu produktu sposobem jona i własnie po dodaniu NaOH roztwór przybierał białą barwe)
Im wieksza temperatura tym powstanie wiecej manganu.
Im dłuższa reakcja tym powstanie wiecej manganu.
Dlatego reakcje zalecam robic w niskiej temperaturze i w czasie optymalnym 1.5h ( nie dłuzej niz 2h)
Reakcje robione na szybko są BARDZO SZKODLIWE !!!! Opanujcie ciśnienie i jak już macie robic to róbcie dobrze, najlepiej ekstrakcją alkoholem
GIF: Nielegalny handel w sieci lekami narkotycznymi zaczyna się od legalnej recepty [WYWIAD]
Marihuana to gorsze wyniki w nauce i stres emocjonalny
Ekspert: szkodliwość kawy jest mitem
Kawa, do niedawna uważana za używkę, w świetle najnowszych badań wykazuje liczne korzyści zdrowotne: obniża ryzyko nadciśnienia tętniczego, chorób serca i kamicy nerkowej, wspiera zdrowie wątroby i naczyń, zmniejsza stan zapalny oraz ryzyko zgonu. Warunkiem jest, aby pić ją w sposób regularny i umiarkowany - podkreśla lek. Stanisław Surma.
Cannabis trafia do supermarketów w Niemczech. Netto sprzedaje nasiona marihuany jak zwykłe warzywa
Jeszcze niedawno coś takiego byłoby nie do pomyślenia. W niemieckim supermarkecie obok nasion pomidorów czy bazylii pojawiły się… nasiona cannabis. Popularna sieć Netto rozpoczęła testową sprzedaż produktu, który budzi ogromne zainteresowanie klientów i wywołuje dyskusję o nowych realiach po legalizacji. Wszystko odbywa się jednak zgodnie z obowiązującym prawem, które pozwala dorosłym na domową uprawę konopi. Dla wielu osób to znak, że marihuana w Niemczech powoli staje się zwykłym elementem rynku, a nie tematem tabu.
Przebrały drona za ptaka, by przemycać narkotyki do więzienia
Policja aresztowała dwie kobiety, po tym, jak użyły drona przebranego za plastikową wronę do przemytu narkotyków, tytoniu i telefonów komórkowych. Kobiety w ten sposób próbowały szmuglować przez mury więzienia w Luizjanie.