Dział, w którym omawiane są konkretne kondycje, oraz ich wpływ na i współzależności z efektami środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Cześć
Nie chce już pytać lekarzy bo to bez sensu.
Mam problem z depresją a właściwie to z częścią tej choroby która objawia się tym ,że najchętniej nic bym nie robił tylko siedział na kanapie............ Wiem ,że to brzmi troche strasznie tyle ,że nie wystepuje u mnie obniżony nastrój... Nie mam jakiś załamek po prostu brakuje mi noadrenaliny i to jest bardzo dokuczliwe. Coś bym chciał zrobić wewnętrznie ale nie mam siły.... Jaki lek antydepresyjny najbardziej wydziela noadrenaline ?
  • 76 / 1 / 0
A jak u Ciebie z libido?
  • 220 / 11 / 0
"Optymizmu można się nauczyć. Jak zmienić swoje myślenie i swoje życie"
Martin E.P. Seligman
czytam aktualnie i polecam. Opisuje wiele mechanizmów i schematów myślenia, które mnie męczyły od 15 lat a może i dłużej.
Po przerobieniu apteki przestałem czekać na magiczny lek, który wszystko zmieni-trzeba zacząć samemu to robić
  • 53 / 1 / 0
❝Zidentyfikowano wskaźniki zespołu chronicznego zmęczenia❞

Zubożona flora bakteryjna jelita i podwyższony stan zapalny organizmu to czynniki, które występują u osób cierpiących na zespół chronicznego zmęczenia – czytamy na łamach czasopisma „Microbiome”.

Zespół chronicznego zmęczenia to choroba charakteryzująca się zaburzeniami koncentracji, bólami głowy i mięśni oraz uczuciem ogólnego wyczerpania pojawiającym się bez wyraźnej przyczyny. Nie wiadomo, co powoduje wystąpienie tej dolegliwości, ale eksperci z Uniwersytetu Cornella (USA) właśnie zidentyfikowali biologiczne wskaźniki, które mogą okazać się przydatne w diagnozie.

W ramach badania naukowcy pobrali od 39 zdrowych osób i 48 osób z zespołem przewlekłego zmęczenia próbki krwi i kału.

Zaobserwowali, że u pacjentów z zespołem chronicznego zmęczenia bakterie jelitowe były mniej zróżnicowane i znajdowało się wśród nich mniej szczepów o właściwościach przeciwzapalnych niż u zdrowych badanych, podobnie jak w przypadku osób cierpiących na chorobę Crohna lub wrzodziejące zapalenie jelita grubego.

Ponadto we krwi badanych z zespołem przewlekłego zmęczenia stwierdzono obecność wskaźników stanu zapalnego, będących najprawdopodobniej efektem reakcji obronnej organizmu na przepuszczalność jelit, która umożliwia bakteriom przenikanie do krwiobiegu.

„Nasze badanie pokazuje, że u pacjentów z zespołem chronicznego zmęczenia skład mikrobiomu jelitowego odbiega od normy, co prawdopodobnie prowadzi do objawów zapalnych i żołądkowo-jelitowych” – mówi członkini zespołu badawczego Maureen Hanson.

„W przyszłości użyta przez nas technika może być wykorzystywana jako uzupełnienie nieinwazyjnych metod diagnozy, a jeśli dowiemy się więcej na temat tego, co dzieje się w jelitach pacjentów, być może klinicyści rozważą zmianę diety lub zastosowanie prebiotyków jako formy leczenia tej choroby” – dodaje główny autor badania.

↪ Giloteaux L, Goodrich JK, Walters WA, Levine SM, Ley RE, Hanson MR. Reduced diversity and altered composition of the gut microbiome in individuals with myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome. Microbiome. 2016 Jun 23;4(1):30. http://goo.gl/MmLGMo

↪ Melissa Osgood/Cornell University. (2016, June 27). Key to chronic fatigue syndrome is in your gut, not head. http://goo.gl/4iprJR

↪ PAP/naukawpolsce. Zidentyfikowano wskaźniki zespołu chronicznego zmęczenia. http://goo.gl/brJKbL
Silence is better than bullshit
  • 361 / 12 / 0
^^ Polecam poczytać: Dieta eliminacyjna
Uwaga! Użytkownik 666 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 258 / 16 / 0
Mam pytanie, brałem ssri kilka lat, w tym najdłużej paroksetyne, nie biorę ssri ze 3 tygodnie i czuje się tragicznie, otępiony, zmęczony, pustka w głowie, przymulony i bez ochoty i sił do życia, jak mam sobie z tym poradzić, bo nie wyrabiam, nie chcę wracać do tego syfu zwanym ssri!?
  • 226 / 35 / 0
Antydepresanty o innym mechanizmie dzialania (szczegolnie dopaminergiki). Jezeli dlugo brales SSRI, to warto zbadac tez prolaktyne, bo moze tez objawiac sie w taki sposob. Z tego co kojarze jednak, masz juz jakies doswiadczenie z lekami o innym profilu.

Jezeli uwazasz, ze SSRI moga byc jedna z przyczyn Twoich objawow, to mozesz probowac 'terapii odwrotnej', czyli prob obnizenia poziomu serotoniny (np. poprzez BCAA, piracetam, wykluczenie tryptofanu z diety, blokerow hydroksylazy tryptofanowej itp.), jednak z doswiadczenia moge powiedziec, ze to jest dosc slaby sposob, wymaga duzo czasu, a moze sie okazac, ze poczujesz sie jeszcze gorzej (widzialem wiele opinii ludzi bioracych BCAA w duzych dawkach opisujacych objawy depresyjne, w tym mysli samobojcze, ktore znikaly przy zaprzestaniu jego brania).
Patrzac tez na to, ze SSRI mocno downreguluja receptory serotoninowe (tutaj szczegolnie patrzylbym na 5-HT1a oraz 5-HT2a, ktorych to pobudzenie powoduje wyrzut dopaminy i oksytocyny, zas ich downregulacja powoduje trudniejsze ich pobudzenie), to skupilbym sie na probie upregulacji ich. Tutaj jest kilka sposobow, najczesciej sie chyba mowi o wysokich dawkach dziurawca zwyczajnego (ekstrakt/wyciag alkoholowy) rzedu 4-6g/d, ale z powodu dzialania fotouczulajacego odpada jego branie w tym okresie. Pozostaje jeszcze inozytol, rhodiola rosea, ginkgo biloba, klonazepam (ale to benzo, odradzam raczej, chociaz on ma tez ten plus, ze upreguluje transportery serotoninowe -> zmniejsza poziom serotoniny). Czytalem tez, ze kannabinoidy upreguluja r. 5-HT2a, ale strzelam, ze wolisz sie leczyc anizeli szukac kolejnych problemow.

Z moich osobistych doswiadczen moge jedynie polecic sprobowanie takiej kuracji z dziurawcem, gdy bedzie to mozliwe. 1,8g przez okolo 20 dni dalo mi zauwazalne efekty w przeciwienstwie do wielu innych antydepresantow, a jak mowilem, dawka powinna byc znacznie wyzsza (wnioskuje z tego, co ludzie opisywali ze swoich doswiadczen, choc to marne zrodlo).
  • 258 / 16 / 0
Dzięki Ricah, biorę aktualnie, różanca górskiego, ale dopiero 3 dzień, więc to za wcześnie by móc coś powiedzieć, dziurawca spróbuje na zimę,
pozdro.
  • 149 / 19 / 0
U mnie w najnowszym MRI wykryli zespół Hakima, który może być powodem apatii/anhedonii. Wkrótce będę leżał na neurologii.
  • 594 / 35 / 0
Co byście poradzili na coś takiego:
>Ciągłe zmęczenie, brak chęci na cokolwiek
>Częste zataczanie się
>cierpnące ręce i nogi
>Czucie się ogólnie jak człowiek gówno
Wydaje mi się że może być to niedobór dopaminy
Warto próbować lewodope? (Ekstrakt z mucunia prurens) czy polecacie coś innego?
Dodam że nie ćpam, kiedyś po kocie z jednej paczki p.o przez caly dzień cZułem sie dobrze, zjazdu nie było tylko powrót do normalności
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Narcos Holandia. Rekordowa liczba zlikwidowanych laboratoriów narkotykowych

O ponad 10 proc. wzrosła liczba zlikwidowanych laboratoriów narkotykowych – informuje holenderska policja. W 2024 r. wyeliminowano aż 167 takich przybytków. Dla porównania w Polsce w tym samym roku odkryto 85 przestępczych laboratoriów. Wzrasta też liczba składowisk nielegalnych odpadów po produkcji narkotyków, zagrażających środowisku.

Marihuana zmniejsza pragnienie alkoholu u osób pijących dużo – Nowe badania finansowane przez rząd

Czy marihuana może pomóc osobom pijącym dużo alkoholu pić mniej? Nowe badanie przeprowadzone w USA sugeruje, że tak – i to z zaskakująco prostego powodu. Osoby, które sięgały po marihuanę tuż przed alkoholem, piły wyraźnie mniej i miały mniejsze łaknienie.

Ten napój to hit w USA. Sprzedaż rośnie jak szalona, alternatywa dla drinków

Rewolucja na rynku napojów trwa – Amerykanie coraz częściej sięgają po napoje z THC zamiast po alkohol. To już nie nisza, a branża warta setki milionów dolarów, która zmienia oblicze rynku spożywczego i wywołuje poruszenie wśród regulatorów.