Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 11 / / 0
Doradziłby ktoś gdzie szukać grzybków w okolicy Koszalina? Proszę, nie mam pojęcia gdzie zacząć szukać.
  • 1392 / 10 / 0
Doradzam łąki, ewentualnie pastwiska. Mam nadzieję, że już masz pojęcie.
  • 3 / / 0
Witam, przebywam wlasnie w Niemczech tereny gorzyste (Westfallen)i zastanawiam sie nad wyprawa po jakies grzybki przy tej pogodzie i terenie mam szanse jeszcze cos znalesc?
  • 1392 / 10 / 0
Tej pogodzie, czyli jakiej? Wątpię, aby ktoś siedzący w Polsce śledził stan aury u naszych zachodnich sąsiadów, dlatego mógłbyś to rozwinąć. ;-) No chyba że jakiś grzybiarz akurat tam na emigracji przebywa, zatem niech się wypowie. Na ogół, o ile nie ma mrozu, jest mokro i nikt wszystkiego nie wyzbierał, szanse masz. W ojczyźnie ludzie zbierają, jak w innych tematach widać. Powodzenia.
  • 46 / / 0
rob8888 pisze:
gdzie rozgarniać trawę? w Warszawie? lol.. zresztą to nie jest prawda (delikatnie powiedziawszy), że Łysiczkę można znaleźć wszędzie
polanki znajdujące się w pobliżu Warszawy po zachodnio-północnej części... bardzo mała szansa na znalezienie, właściwie zerowa
W Kampinosie a przynajmniej jej wschodniej części Łysiczki po protu NIE MA: sprawdzałem każdą polankę na której coś się pasło, centymetr po centymetrze... zero efektów
dopiero coś się zaczęło pojawiać na wsi na północ od puszczy, ale nie w każdym miejscu.. nie wszędzie gdzie rośnie trawa i gdzieś się pasą krówki musi być i łysiczka.. te 20 łysiczek znalazłem w cieniu drzew tam gdzie była tylko zielona trawa, 10 metrów dalej gdzie była trawa bardziej wyschnięta łysiczek znalazłem ledwie parę i to mocno wysuszonych przez słońce
coż... dla kogoś kto mieszka na wsi, czy w beskidach albo śląsku (ogólnie południe) to może się wydawać oczywiste, że wyjdzie i... o znalazłem 100 łysiczek bez mrugnięcia.. ale zapominacie o tym, że zróżnicowanie występowania łysiczek w PL jest bardzo duże... gdzie tam w Polsce.. w samym województwie
np.
jeżeli weźmiemy polankę znajdującą się 2 km od Warszawy i porówanamy ją z polanką (IDENTYCZNĄ! tzn. tak samo żyzna, wilgotność itp...) znajdującą się 20 km od Warszawy.. różnica będzie OGROMNA.. więc nie gadajcie głupot

jak kurde w kampinosie nie ma jak widzialem tam ze 20 osob co zbiera ja tez rosną na calej dlugosci i na naprawde 3/4 łąkach w około na kazdej prawie znajdowalismy tu wiecej tam mniej ale z 1000 sie nazbierało :)
  • 3 / / 0
Witam forumowicze
Mam do was małe pytanie, otóż jakiś rok temu zacząłem interesować się tematem łysiczek, więc w tym roku postanowiłem wyruszyć w podroż w poszukiwaniu tego cennego grzyba, oczywiście kiedy zacznie się sezon :rolleyes: .Problem polega na tym że mieszkam w Warszawie i kompletnie nie wiem od jakich okolic zacząć poszukiwania, jedyne co mi wpadło do głowy to okolice zalewu zegrzyńskiego gdyż często jeździłem tam z rodzicami w młodości, znajdują sie tam lasy,pastwiska,pola,farmy,zadupia .Chciałbym żebyście pomogli mi doradzić miejsca w miarę blisko od centrum Warszawy. Ogółem wymarzyłem sobie zaczęcie tej całej przygody na rowerze, na drogę zapakować jakieś kanapki picie ewentualnie mj i jechac w okolice Zalewu dojechał bym w jakies +-2h, wydaje mi się ze to nie dożo.Wszelkie przydatne informacje na temat poszukiwanego wyczytałem na forum, więc z identyfikacją nie powinienem mieć większych problemów, plus na moją korzyść może okazać się ze w młodości jeździłem z kochana mamusia na grzybki, oczywiście w celach kulinarno-chobbistycznych (mojej mamy), oczywiście mi wydawało się to nudne i straszne (wstawanie rano itp), ale cóż wtedy byłem młody i głupi, teraz wydaje mi się ze wiedza jaka nabyłem na tych wypadach(podstawy grzybobrania) mogą okazać się przydatne, więc na razie widzę same plusy. Tak więc ogółem rzecz polega na tym że chce sie podbudować na duchu pytając was, za udzielone odpowiedzi z góry dziękuje ^_^
Pozdrawiam
  • 296 / 19 / 0
Ja sobie zamierzam kupić aparat cyfrowy i będę udawał fotografa przyrody. Chociaż nie do końca udawał, bo zawsze chciałem się tym zająć. Samochód mam, czas wolny z pewnością będzie. Tylko właściwie mam jeden istotny problem. Samemu dziwno trochę po łąkach łazić. Ale nawet chętnie bym połączył siły z kimś kto jeszcze nie ma miejscówki. :)
Dlatego mimo druty, wieże i strażnice
tam chcemy dotrzeć gdzie nam dotrzeć zabroniono;
Bezużyteczne, śmieszne posiąść tajemnice
Byleby jeszcze raz gorączką tęsknot płonąć
  • 335 / 1 / 0
Chyba w tym roku mogę wybić sobie zbieranie łysiczek w poznaniu bo ich nie ma. Muchomora nie chcę, ech słyszałem że są jeszcze jakieś dwa rodzaje.
Zycie mnie nauczyło najbardziej jednego. Nie przysięgaj Bogu czegoś czego nie zrealizujesz. Lepiej milcz.
  • 712 / 83 / 2
Może o kołpaczki chodzi.
Na północy świętokrzyskiego ktoś szukał? Ja mam zamiar w tym roku się przejść.
Uwaga! Użytkownik kofel nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 158 / / 0
Powiedzcie mi czy w Holandii spotyka się łysice? Teren jest wszędzie idealny, nieco mokre, podręcznikowe łąki z równie podręcznikową trawą. Nie wiem tylko czy klimat nie jest dla nich nieco za ciepły? Oczywiście mogę sobie kupić grzyby ale frajdą jest ich samemu nazbierać. Aj lajk it.
"Nie zapomnę tych wszystkich akcji po klonach"
ODPOWIEDZ
Newsy
To nie zgniłe mandarynki. 24-latek niósł w torbie tak zapakowane narkotyki. Wpadł, bo spanikował

"Dzięki czujności, doświadczeniu i doskonałemu rozpoznaniu terenu, policjanci z Wydziału Wywiadowczego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie kolejny raz skutecznie uderzyli w przestępczość narkotykową."

Czy psychodeliki mogą uczynić Cię bardziej moralnym człowiekiem? [Nowe badania 2025]

Czy możliwe jest, że po zażyciu psychodelików stajesz się bardziej empatyczny, troszczysz się o innych ludzi, zwierzęta czy nawet środowisko naturalne? Najnowsze badania opublikowane w Journal of Psychoactive Drugs sugerują, że tak – osoby, które doświadczyły głębokich przeżyć psychodelicznych, wykazują wyższy poziom moralnej ekspansywności, czyli gotowości do rozszerzenia współczucia i troski na coraz szersze kręgi istnienia. Co ciekawe, wzrost ten jest szczególnie silny u osób, które podczas „tripu” przeżyły rozpad ego lub intensywne doświadczenia mistyczne.

W marcu wyraźne odbicie. 88 tys. recept z receptomatów na medyczną marihuanę i opioidy

Ostatni kwartał przyniósł spadek liczby recept wypisywanych na leki kontrolowane, choć w marcu odnotowano odbicie, wyraźne zwłaszcza w przypadku medycznej marihuany - informuje w środowym wydaniu "Dziennik Gazeta Prawna".