Wątki traktujące o muchomorze czerwonym (Amanita muscaria).
ODPOWIEDZ
  • 216 / 6 / 0
Jedno racjonalne pytanie - CZY JUŻ? Bo mam zbyt wielkiego lenia aby osobiście sprawdzić las :D Pogoda sprzyja....
  • 1519 / 20 / 0
Teoretycznie mogą już być. Ale praktycznie to raczej słabo. Tzn nie wiem jak jest w innych rejonach ale tam gdzie ja mieszkam to pojawiają sie dopiero pod koniec września najwcześniej
Żeby życie miało smaczek, raz grzybek a raz maczek...

Breslau jest niemieckie!
  • 2518 / 28 / 0
U mnie Amanity pojawiają się zazwyczaj w połowie lipca. Mam taką "polankę" nad ścieżką, pomiędzy zagajnikiem brzozowym, a sosnowym. W tym roku jeszcze nie sprawdzałem. Jednak przy pogodzie jaką mamy teraz mogą już się pojawić pierwsze okazy. Tym bardziej, że dużo ludzi chodzi na grzyby. Czerwone Koźlaki rosną dosyć obwicie, więc podejrzewam, że muchomory notabene też czerwone też powinny już się pojawić.
  • 303 / 1 / 0
Na południu jeszcze pusto.
Uwaga! Użytkownik nomas nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1384 / 14 / 0
muchomora plamistego dziś trafiłem-czerwonych nie było-i tak sobie mysle czy tego plamistego nie spreparować i nie jebnąć;P
Byście napisali coś o plamistym więcej
  • 576 / 11 / 0
Lepiej pokaż zdjęcie tego muchomorka, to może być twardawy, albo czerwonawy. No i nie dość, że plamisty, to jeszcze na początku lipca; radzę uważać z dawkowaniem %-D.
Uwaga! Użytkownik howlman nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1384 / 14 / 0
nie no przyjrzałem się mu uważnie z wikipedią-była spora szansa że to muchomor czerwonawy(nie trujący)-ale też skurwysyna ciąć zacząłem-sie okazało że bydle robaczywe jest-został spuszczony w kiblu-bezposrednio(nie z moczem ;-) )
chyba te plamiste sobie daruje-łatwo można jebnąć za dużo.Trzeba czekać na czerwone...
-kto tu trojana wjebał??policja?oni mogą robić takie akcje? ;-)
  • 576 / 11 / 0
Plamiste ponoć dają mniej rzygania, ale zawierają jakichś antagonistów NMDA. Poza tym muchomory czerwone i plamiste, zawierają mnóstwo witaminy C i E, a także jakieś antybiotyki i substancje przeciwwirusowe.

Offtop: stroną odpowiadająca za to jest bbsnews.net (nie wpisywać bez antywirusa)
Uwaga! Użytkownik howlman nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 757 / 31 / 0
W tamtym roku nazbieralem troche Amanitek ale w ogole nie dzialaly nawet w sporych dawkach (4-5 skorek) i niezaleznie od sposobu podania (gryzione, robiony wywar), co najwyzej wymiotowalem. Czy mozna je przesuszyc albo cos podobnego? :nuts:
Uwaga! Użytkownik blueberry jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 576 / 11 / 0
A kiedy je zbierałeś i na jakim stanowisku? Bo po prostu mogły nie zawierać dość kwasu ibotenowego/muscymolu. Bądź zdążyłeś je zwymiotować zanim cokolwiek się stało. Chyba nie da się ich przesuszyć. I im mniejsze i młodsze tym silniejsze ;-).
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
KAS wykryła 50 kg marihuany w przesyłkach z odzieżą

Funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej z Mazowieckiego Urzędu Celno-Skarbowego w Warszawie skontrolowali przesyłki znajdujące się w jednej z firm spedycyjnych w Pruszkowie. W ośmiu paczkach wykryli narkotyki.

Marihuana po reklasyfikacji: wciąż daleka droga do federalnej legalizacji w USA

Administracja Donald Trump ogłosiła wykreślenie marihuany z najbardziej restrykcyjnej kategorii federalnych substancji kontrolowanych. To ważna decyzja dla branży i inwestorów. Nie oznacza jednak, że Stany Zjednoczone zalegalizowały marihuanę rekreacyjną na poziomie federalnym. Do tego droga pozostaje długa i politycznie trudna. Po reklasyfikacji, zgodnie z zasadą „kupuj plotki, sprzedawaj fakty”, akcje firm z branży najpierw silnie wzrosły, a potem mocno spadły.

Badania dowiodły, że marihuana opóźnia rozwój nastolatków

Badanie przeprowadzone na ponad 11 tys. nastolatków wykazało, że zażywanie marihuany wiąże się z wolniejszym rozwojem poznawczym (zapamiętywaniem, koncentracją i szybkością myślenia), a także z gorszą pamięcią w kluczowych latach rozwoju mózgu.