Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 29 / 2 / 0
@misspill, tak dokładnie to jestem jeszcze na 1mg risperidonu ale lekarz twierdzi, że to jest praktycznie zerowa dawka i ja też już czuję, że ściągnięto ze mnie ten kaftan bezpieczeństwa (przedtem miałem 3mg - różnica diametralna). Edytowałem post ale odpisałaś z prędkością światła :). Tej wenli biorę 75mg ale jeszcze jest trazodon 300mg na bezsenność. Może on ma takie działanie. Masz z nim doświadczenie?
  • 3455 / 1124 / 0
Hah, miło! Tak, z nim też mam doświadczenie, z punktu widzenia funkcji poznawczych może powodować jak to się mówi brain foga, osobiście mi nie służył, ale z punktu widzenia objawów depresyjnych, a wenlafaksyna praktycznie zawsze dawała radę na negatywy/objawy depresyjne (bo tych dwóch od siebie oddzielić się praktycznie nie da) i nie otępiała. Nie w antydepach widziałabym problem, a w tym, że dochodzisz jeszcze do siebie, ale! Jeśli trazodon mocno Cię "upadla" i powoduje brain foga to może nie być to lek dla Ciebie.
Guide do nikotyny w Stymulantach Roślinnych.
W Modulatorach GABA Pregabalin Guide z redakcją Matiego.

misspillz.blogspot.com
  • 29 / 2 / 0
Dzięki za błyskawiczne odpowiedzi :). Z wenli też jestem zadowolony, a próbowałem różnych rzeczy tylko powoduje u mnie straszną bezsenność. Jesteś taką szczęściarą, że na cb tak nie działa czy poprostu masz coś innego na sen?
  • 3455 / 1124 / 0
Na wieczór biorę neuroleptyk, zyprazydon 160mg.

misspillz.blogspot.com
  • 818 / 142 / 0
Biorę od 2 tygodni 75mg, pierwszy tydzień super, duża motywacja do działania i chęć do życia niestety po tygodniu czar prysł. Zobaczymy jak dalej będzie.
  • 3455 / 1124 / 0
Powoli już zwiększaj dawkę, spróbuj 150mg/d przez 1,5-2 tyg.

misspillz.blogspot.com
  • 818 / 142 / 0
no i się rozkręciło. Żałuję, że wcześniej go nie spróbowałem - nie wiedziałem, że to takie dobre. Jedynie escitalopram bym mógł porównać, działał na mnie podobnie przyjemnie ale delikatniej.
  • 377 / 42 / 0
A ja odstawilem wene na rzecz esci i uwazam ze to byla strzal w 10, do tego biore 2x10 1-0-1 i czuje wyrazna poprawe niestety chyba bo przez to znowu siegam po dragi czy alko... Ale wierze ze bedzie ok i Tobie pomoze!
  • 13 / 5 / 0
Właśnie wróciłem z opakowaniem Efectinu - pożyjemy (o ile), zobaczymy... jednak ogólnie mam już coraz gorsze nastawienie do antydepresantów, głównie za sprawą wcześniejszych, mocno niezadowalających efektów (do tej pory brałem tylko SSRI). Zobaczymy ile wspólnego ma nazwa leku z jego działaniem...
  • 446 / 95 / 0
2 tygodnie temu schodziłem z wenlafaksyny 75mg -> 37,5mg na polecenie psychiatry.
Za bardzo wchodziła na serce i na oddech gdy zapierdzielałem w pracy i nasilała lęki.

Do tej pory mam coś jakby brain zapy.
Głównie, gdy poruszam oczami że skrajnej lewej do prawej i na odwrót.
Najbardziej nasilone jest to nocą, a szczególnie podczas zasypiania.
Nie za długo trochę te uboki?

Dodam, że biorę nadal pregabalinę 150mg w systemie 1-0-1, więc nie wiem, czy to nie jest uboki pregabaliny, który teraz się pojawił.

Co myślicie?
ODPOWIEDZ
Newsy
Marihuana i tytoń zmniejszają objętość mózgu. Te konkretne obszary ulegają zmianom

Marihuana i tytoń wpływają niekorzystnie na mózg. Analiza ponad 103 badań z udziałem ponad 72 tys. osób pokazuje, że używanie marihuany i palenie tytoniu wiąże się ze zmniejszeniem objętości mózgu. Naukowcy wskazują konkretne obszary, takie jak ciało migdałowate, hipokamp i istota szara, które ulegają zmianom.

Psychologia w codziennym życiu: psychodeliczny zwrot

Kiedy Donald Trump podpisał rozporządzenie wykonawcze w sprawie substancji psychodelicznych, internet eksplodował szybciej niż jakakolwiek konferencja prasowa. Nagłówki w mediach społecznościowych migały o „legalizacji narkotyków”, „rewolucji psychodelicznej” i „końcu tradycyjnej psychiatrii”. W rzeczywistości, jak podkreślały NPR (npr.org) i PBS, dokument nie legalizuje żadnej substancji. Przyspiesza on natomiast procesy badawcze, skraca ścieżki regulacyjne FDA i toruje drogę do szerszego stosowania rozszerzonego dostępu w przypadkach poważnych chorób psychicznych, gdzie inne metody zawiodły. Jednak w dobie natychmiastowych emocji to nie fakty, a pierwsze wrażenia decydują o reakcji ludzi.

Kawa - budzi i wydłuża życie

Przez dziesięciolecia ukazywały się badania, których autorzy wskazywali, że kawa ma korzystny wpływ na organizm. Jej picie łączono z dłuższym życiem i zmniejszonym ryzykiem chorób chronicznych. Jednak dokładny mechanizm tego działa nie był znany. Teraz naukowcy z Texas A&M University odkryli, że związki zawarte w kawie oddziałują na receptor białkowy NR4A1, który odgrywa istotną rolę w ochronie organizmu przed chorobami związanymi z wiekiem.