Szałwia wieszcza (Salvia divinorum) - dyskusja o ekstrakcji, paleniu i uprawie
Więcej informacji: Salvia Divinorum w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 279 / 2 / 0
Co do HPSa się wypowiem, znajomy ma pod gandzią wstawioną roślinę, żarówa to jakiś dual 100W chyba. Rośnie ładnie, nawet bardzo.
  • 422 / / 0
mtx pisze:
Co do HPSa się wypowiem, znajomy ma pod gandzią wstawioną roślinę, żarówa to jakiś dual 100W chyba. Rośnie ładnie, nawet bardzo.
@mtx
weź się określ dokładniej - sorka, że się przypierdzielam ale po prostu nie skumałem 2ch rzeczy i tylko dlatego to robie
(poważnie! :) )
po pierwsze co to jest dual 100W? -nawet nie kwestia Twojej dokładności, tylko tak - z ciekawości pytam, bo nie słyszałem nazwy - 2x 100 W w 2ch żarówkach w jednej obudowie?
a przede wszystkim - "pod gandzią" ? tzn. w ujęciu góra-dół? 8-( jedyne co mi przychodzi do głowy to jakieś piętra ale dla tej dolnej rośliny byłby to naprawdę smutny układ :P

hps by rośliny na pewno nie zabiło tyle, że z moich doświadczeń zbyt intensywnym światłem można wyrządzić tyle szkód co przenawożeniem albo prze-podlewaniem, Salvia nie wymaga sporo światła, lampy HPS to tak naprawdę są tu "od dupy strony" - przy ganji się przydają bo lepiej, żeby nie była na widoku (oraz w miarę możliwości - nie śmierdziała po całej chacie czy klatce schodowej) - a jak ma być schowana w szafie to coś tam świecić po prostu musi - jak musi to się optymalizuje źródło tego światła - stąd te HPS i MH w użyciu
Szałwie można ustawić na parapecie, stole w kuchni, czy biurku; kwestia zapachu nie istnieje - jest sens się pieprzyć z dodatkowymi kosztami i problemami ?
cytując jakąś tam reklamę z przed paru lat - "jeśli nie widać różnicy, to po co przepłacać"
Ostatnio zmieniony 12 maja 2013 przez Cyrio, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 279 / 2 / 0
Po 1 - dual czyli dwie barwy. Veg i flo. Coś koło 2700K i 6400K pewnie. W jednej obudowie. A czy 2x100W - nie wiem - nie moja lampa, więc się nie interesuję.
Po 2 - dobra, obok. ale, że konopia wyższa, to szałwia jest pod liśćmi, przykryta nimi, proste.

Trochę wyobraźni kurwa! :)
  • 422 / / 0
mtx pisze:
Po 1 - dual czyli dwie barwy. Veg i flo. Coś koło 2700K i 6400K pewnie. W jednej obudowie. A czy 2x100W - nie wiem - nie moja lampa, więc się nie interesuję.
Po 2 - dobra, obok. ale, że konopia wyższa, to szałwia jest pod liśćmi, przykryta nimi, proste.

jak dla mnie to słowo dual na pewno sugeruje tylko "dwa" albo jakąś odmianę w stylu "podwójne" albo "podwojone" - nie powiedziałbym, że cokolwiek więcej - raczej kwestia zgadywanki

trochę wyobraźni człowieku :-D :-D :-D to, że szałwie można schować pod gandzią nie jest intuicyjne dla kogoś kto obcuje z roślinami SD 0.5 metra wysokości - fakt, znajomek który uciekł z Polski do Hiszpanii opowiadał o gandzi która miała grubo ponad 2 metry wysokości i w 3 typa by trzeba było, żeby się ją dało objąć - ale z kolei takie MJ to ja znam... tylko z opowiadań
edit: najwyższa ma ponad 90 cm... teraz chyba lepiej widać o co mi chodziło -jakby była bardziej rozłożysta to takie szafkowe ganje można by ustawiać pod nią
mtx pisze:
a tak na marginesie - dziękuje, nie narzekam
  • 279 / 2 / 0
Hm... Faktycznie masz rację, w domyśle miałem ustawiony rozmiar tejże roślinki, a tu nie był podawany :) Mój błąd! WIęc pędzę go naprawić: tak, czy siak roślinka jest sporo mniejsza, bo ma ~20cm, jednak jest mocno rozłożysta przez światło, ale mniejsza z tym. Plant obok ma 70-80cm, ale z kolei donica ma ~35, przy szałwiowych ~12cm. Tak, więc teraz już będziesz mógł to lepiej sobie zobrazować mam nadzieję. :cheesy:
Cyrio pisze:
mtx pisze:
Tylko pogratulować :)
  • 1450 / 18 / 0
Też miałem szałwię pod MH/HPS. I elegancko rosła. Niestety musiałem dla niej mocno podnieść wilgotność na co narażałem topy mj na infekcje.
I przychodzi czas, że odurzanie się alkoholem przestaje być interesowne

Pamiętaj człowieku młody- NIE ĆPAJ Z POWODU MODY
  • 422 / / 0
C9H13N dobrze gada - jakbym hodował MJ na lampach wykładniczych(albo zasilanych prądem wykładniczym czy coś-tam) to może bym wstawił salvie na dzień albo 2 na doświetlanie, raz na jakiś czas ale na dłuższą metę będzie to niekompatybilne
jak chodzi o hodowle samej szałwi na stałe pod HPS/MH to nadal twierdze, że opcja nadaje się tylko dla kogoś kto mieszka w bunkrze bez okien albo się zdecyduje na uprawę przemysłową - w pozostałych przypadkach to dodatkowa robota i koszty poniesione na nic
mtx pisze:
Cyrio pisze:
mtx pisze:
Tylko pogratulować :)
odpisałbym coś w stylu "ależ dziękuje" ale boję się, że finał będzie taki, że któryś z nas zacznie rzygać tęczą...permanentnie
poza tym zobrazowałem to sobie po tym jak przeczytałem twój wpis, że MJ jest rozłożysta i szałwia rośnie obok przykryta z lekka...nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu
  • 7 / / 0
Czy szałwia ma ten sam problem z klonowaniem co konopia, tzn czy następne pokolenia ze szczepek objawią się jakimiś wadami?
Uwaga! Użytkownik cosh nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4024 / 371 / 951
Raczej nie, skoro w naturze rozmnaża się głownie w ten sposób...
  • 422 / / 0
cosh pisze:
Czy szałwia ma ten sam problem z klonowaniem co konopia, tzn czy następne pokolenia ze szczepek objawią się jakimiś wadami?
wręcz przeciwnie :-D
w Europie istnieje zapewne parę (dosłownie!) sztuk które wyrosły z nasion, cała reszta to klony...i klony ich klonów
poważnie - kiedyś czytałem nawet jak się paru botaników ścigało bo nikomu w Europie nie udało się doprowadzić Salvi do kwitnienia - żaden nie odniósł sukcesu a nie robili tego chałupniczymi metodami (jak nie ma kwiatków to wspominać o nasionach jest chyba bez sensu)

jak ktoś chce mieć następną roślinę to po prostu MUSI :rolleyes: to być klon
ODPOWIEDZ
Newsy
Raport unijnej agencji ds. narkotyków: Polska na czele produkcji syntetycznych katynonów

Polska jest na czele europejskiej produkcji syntetycznych katynonów, jednej z najczęściej nadużywanych substancji psychoaktywnych - wynika z raportu Agencji Unii Europejskiej ds. Narkotyków (EUDA). Przy wytwarzaniu narkotyku współpracowały polskie i ukraińskie grupy przestępcze - dodano.

Żeby nie dostać mandatu za piwo, próbował przekupić policjantów 70 euro i kokainą

Przyłapany na piciu piwa na peronie sopockiego dworca 33-latek, by nie dostać mandatu, zaoferował policjantom łapówkę: 70 euro i... kokainę.

Pierwsze takie badania obaliły popularny mit

Mikrodawki LSD zyskały popularność jako potencjalna metoda leczenia ADHD, ale najnowsze badanie kliniczne wykazało, że ich skuteczność nie przewyższa placebo. Choć wiele osób wierzyło w poprawę koncentracji i samopoczucia, naukowcy nie znaleźli na to dowodów.