Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 968 / 96 / 0
Leczyłem się zarówno neuroleptykami jak i antydepresantami jednakże podczas zażywania neuroleptyk.ów bardzo nasilaja mi się leki a podczas terapi sRRI cały czas praktycznie śpie i miewam urojenia.Czy moge połączyć te dwie grupy leków(zaznaczam że lekarza już nie chce odwiedzać)? Mam tutaj na myśli głównie neuroleptyki atypowe.Jak byłoby z połączeniem z lekami działającymi nie tylko na serotonine ale też na noradrenaline? Z góry dziękuje za odpowiedzi.
sem,borbak,ebbing,figlarnaliliputka,ein,-io-FajnaBania
  • 216 / 6 / 0
Nieprzeczytany post autor: jaś »
Mam taką małą wiedzę z jakiegoś forum typu psychiatria.info.pl czy coś: olanzapina + fluoksetyna, arypiprazol + każdy antydepresant. Ponoć takie połączenia dobrze działają, ale zaznaczam, ponoć...
Uwaga! Użytkownik jaś nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3250 / 358 / 2
Nieprzeczytany post autor: jogurt »
Raczej to zależy od tego kto je bierze. Już przy braniu jednego środka bywa wiele różnic, a co dopiero przy dwóch i więcej. Imo, zawsze mozna spróbować delikatnie i ocenic samemu.
L-8a - blog neurofarmakologiczno-empiryczny
SAMURAJOGURT.BLOGSPOT.COM

Pozdrawiam %-D
  • 312 / 2 / 0
Xavi pisze:
A łączenie fluoksetyny i sertaliny może być bezpieczne?
Znajomy tak zrobił, ze 2-3 dni było wg niego świetnie a następnie obudził się w nocy, nie wiedział co się dzieje, serce wali, jakieś takie jazdy że dał sobie spokój.
Ja tam bym nie mieszała.
Ale jeśli pan doktór albo pani doktorowa ;) stwierdzi, że są ku temu podstawy to...
ooo pisze:
a moze podniesc dawke sertraliny zamiast tak kombinowac ...
To jest pierwsze co, moim zdaniem, powinno się robić zanim się zacznie łączyć.
Bo można być przyjemnie zaskoczoną/ym gdy w końcu zacznie działać.
"I begged my doctor for one more line
He said 'Son, words fail me'
(...)
I'll be fine
If you give me a minute
A mans got a limit
I cant get a life if my hearts' not in it!"

Noel Gallagher
  • 433 / 5 / 0
Ja póki co łączę sertalinę z citalopramem. Rano sertalina, citalopram na wieczór. Ale to dopiero tydzień, więc nie ma co się spdziewać cudów ale widać poprawę nastroju, szczególnie że miałem różne nieprzyjemne przejścia niedawno. Ale dawki biorę niewielkie, 50 mg serta i jedną tabletę cito, nawet nie pamiętam jaka tam jest dawka). Jak cito się skończy wejdę na 100 mg serta. Chyba, że dostanę paroksetynę, to jak się skończy serta przejdę na paroksetynę.
Uwaga! Użytkownik kodziarz nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 433 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: kodziarz »
Mi lekarz, wiedząc, że biorę SSRi przypisał chlorprotixen na nerwicę, więc myślę, że nie będzie problemów.
Uwaga! Użytkownik kodziarz nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 220 / 11 / 0
Nieprzeczytany post autor: stivler »
Ja biore 15mg olanzapiny z 40mg paroksetyny. Bardzo chwale sobie to połączenie, z jednej strony olanzapina niweluje urojenia i stabilizuje nastrój, a paroksetyna motywuje i działa przeciw lękowo.
Uwaga! Użytkownik stivler nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 32 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: hophop »
Jestem aktualnie na sertralinie 75mg/d, slabe efekty, planuje do tego dorzucic wenlafaksyne - bezpieczny mix ??
  • 909 / 19 / 0
Nieprzeczytany post autor: gynoid »
Dobry wieczór, mógłby mi ktoś doradzić co dorzucić do sertraliny (aby móc łagodnie z niej zejść).
Od miesiąca brałam Mianserynę, ale ostatnio sama ją odstawiłam, bo czułam się gorzej i w dodatku na zajęcia nie udawało mi się wstać. Mirtazapina czy może coś jeszcze innego?
Może lepiej coś spidującego, zamiast depresyjnego?
"czasem lepiej odejść od zmysłów, by nie zwariować"
  • 286 / 3 / 0
jesli przestajesz cpac to polecam poprostu powoli obnizac BARDZO powoli przeciez powolne obnizanie dawek nie boli ??? wiec po co Ci cos dodatkowo ?
__
http://en.wikipedia.org/wiki/Morphine
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Konopie i tytoń: niebezpieczne połączenie dla mózgu

Naukowcy z McGill University w Kanadzie odkryli, że używanie zarówno marihuany, jak i tytoniu, prowadzi do wyraźnych zmian w mózgu. Badania wskazują, że osoby korzystające z obu tych substancji częściej doświadczają depresji i lęku. Wyniki badań opublikowano w magazynie „Drug and Alcohol Dependence Reports”.

Publikacja: ręczny system do wykrywania MDMA

Komunikat Instytutu Ekspertyz Sądowych im. Prof. dra Jana Sehna w Krakowie.

Danii: jazda autem po zażyciu gazu rozweselającego na równi z jazdą pod wpływem narkotyków

W Danii prawnie zabronione jest prowadzenie samochodu pod wpływem gazu rozweselającego (podtlenku azotu). W takim wypadku kierowca będzie traktowany tak, jakby zażył narkotyki, i może stracić prawo jazdy na trzy lata