...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 10 / / 0
@crocodilla
Wiem wiem, ponad 5lat ciągu to nie w kij dmuchał :/ Narazie wziąłem tydzień wolnego, ale jak wytrzymam (daj Boże) te 7 dni to sobie przedłużę urlop, raczej bez problemu. Kurwa. chyba się jeszcze tak nigdy nie bałem jak teraz. A ta "Doreta" wyglądała wtedy tak niewinnie...
Chuj mi w dupe.
  • 579 / 130 / 0
Nie wiem czy to już było w tym wątku, ale olej CBD (bez recepty) jest pomocny przy odstawianiu. Redukuje ból i trochę uspokaja.
  • 3244 / 553 / 0
Dobra wygląda na to że po 3 latach oficjalnie rzuciłem opio.
O zniszczeniach głównie psychicznych nie będę mówił, mam nadzieję że się szybko naprawia.
Jestem na najmniejszej dawce ssri więc depresyjnego smutku nie czuje, w sumie bardzo dużo pozytywnych emocji tych szczerych też wraca. Do tego czuje wyraźnie przesilenie wiosenne.
Mam bardzo naładowana chęć wyzwolić pokłady szczęścia.

Nie wiem jak to zrobić, dalej mam mimo wszystko depresje i niewiele mi się chce i w tym jest problem bo jest dużo fajnych rzeczy które mógłbym zrobić. Ale potrzebuje czegoś awaryjnego.

W taki dzień jak dziś, dobrze mogłaby wjechać kodeina żeby wyzwolic te pokłady. Ale nie chce znowu wchodzić w to błędne obłudne koło.

Jakie są wasze propozycje, żeby coś bombowego zrobić żeby rozładować te emocje które wcześniej były oparte na opio. Ale nie chodzi mi o zwykle bieganie. Nie ma czegoś substytucyjnego w programach dla detoxykantow?
Tzn wiem ze są, ale jakie najmocniejsze można wyróżnić i podsumować (o ile ktoś śledzi cały wątek)?

Chodzi o jakąś konkretną zajebista czynność.
https://youtu.be/XJPAk9ctb-Q

"Mówiłem nigdy więcej, a czas mi przyniósł plaster
Zagoiło się nieźle skoro goiło z otwartej
Zasypiam w pół do pierwszej, zasypiam w pół do czwartej
Albo znów kurwa nie śpię przez co jeszcze nim zasnę..."
  • 27 / 4 / 3
Sport jest świetnym wyborem :)
  • 10 / / 0
20 marca 2022crocodilla pisze:
Nie wiem czy to już było w tym wątku, ale olej CBD (bez recepty) jest pomocny przy odstawianiu. Redukuje ból i trochę uspokaja.
O widzisz, dzięki. To się zaopatrzę.
  • 186 / 36 / 0
Zapisz się na strzelnicę. Serio. Karnet na 100 strzałów z 10 różnych broni to najlepszy prezent, jaki dostałem na urodziny w całym życiu. Walenie w środek tarczy z pump-action-shotguna, rewolweru S&W i pakowanie do celu z Mosin-Naganta...
Gdyby podróże w czasie były możliwe, udusiłbym sam siebie poduszką w czasie snu 21 grudnia 2018 roku. Oszczędziłoby to wielu problemów.
  • 3244 / 553 / 0
Ale te kilka strzałów drogie w pizdu, kupię sobie może wiatrówkę postrzelać do butelek z naklejonym putlerem.
Ćwiczyć też zamierzam ale ehh depresja.
https://youtu.be/XJPAk9ctb-Q

"Mówiłem nigdy więcej, a czas mi przyniósł plaster
Zagoiło się nieźle skoro goiło z otwartej
Zasypiam w pół do pierwszej, zasypiam w pół do czwartej
Albo znów kurwa nie śpię przez co jeszcze nim zasnę..."
  • 1338 / 269 / 0
Nie wiem, nikt o spironolaktonie nie pisał oprócz TU albo słabo szukam
06 listopada 2019STR88 pisze:
Aaaaleee... Jako ciekawostkę podam słowo klucz: spironolakton.
I cisza... %-D %-D

Słabo to działa na odstawkę?
Znaczenie układu kortykoidowego i adrenergicznego w mechanizmie odstawienia od opioidów.

(...)
Celem niniejszej pracy było sprawdzenie wpływu blokady receptorów kortykoidowych i adrenergicznych na intensywność prezentowanych fizycznych i motywacyjnych objawów precypitowanego odstawienia u myszy chronicznie traktowanych morfiną. W badaniach opartych o wcześniej opracowany model chronicznych podań i precypitowanego za pomocą naloksonu odstawienia wykazano istotny efekt blokady receptorów mineralokortykodiowych (spironolakton, 50 mg/kg) w obniżaniu fizycznych objawów odstawienia. Blokada receptorów glukokortykoidowych (mifepriston, 10, 40mg/kg) nie wpłynęła na intensywność prezentowanych fizycznych objawów odstawienia. Z kolei podanie antagonisty α2-adrenoreceptorów (RX821002; 0,5 i 2mg/kg) wpłynęło na istotne jej obniżenie. Blokada innych typów adrenoceptorów: α1 (prazosyna; 1, ale nie 0,1mg/kg) lub β (propranolol; 10, ale nie 1 mg/kg) wpłynęła na obniżenie tylko niektórych objawów odstawienia.
(...)
Całość
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/204718

Blokery alfa 2:
Phenoxybenzamine
Phentolamine
Yohimbine
Idazoxan
Atipamezole
Trazodone
Cyk

Blokery receptora aldosteronowego:
spironolakton
eplerenon
kanrenon
finerenon.
Pyk
  • 579 / 130 / 0
@pomasujplecki wspinaczka na ściance na początek, a jeśli masz więcej czasu to treking w górach, a z czasem może i wspinaczka tam. Pytanie jak daleko masz w góry? To daje dużo endorfin. Świetny zamiennik.

Jeśli jesteś sam, to apka randkowa i ruszaj na podbój. :D

Takie 2 propozycje ode mnie.
  • 12719 / 2460 / 0
Jedyny napis (może poza "masturbacja rewelacja" xD), jaki zapisał mi się w pamięci (z tych ławkowych / murowych), to "ćpaj sport" i jakoś tak postawił mnie on "do pionu". Mocny wysiłek daje naprawdę świetne samopoczucie oraz inne benefity.

Generalnie chodzi o to, by zacząć żyć jak w miarę normalni ludzie. Pielęgnować zainteresowania i zaczynać nowe. A czy to będzie bieganie, wspinanie, czy strzelanie z łuku własnej roboty, to już mniej istotne.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Holandia: Marihuana zastąpiła kokainę w liczbie przejęć

Holandia była kiedyś uważana za europejskie centrum konopi, jednak w ubiegłym roku port w Rotterdamie został nagle zalany zagraniczną marihuaną. Jednocześnie liczba przechwyceń kokainy w porcie znacząco spadła. Według dziennika AD handel konopiami okazuje się dla przestępczego półświatka niemal tak samo dochodowy jak kokaina, ale przy znacznie mniejszym ryzyku.

Picie we wczesnej dorosłości powiązane z problemami poznawczymi w średnim wieku

Stres i alkohol idą w parze. Alkohol może pomagać w radzeniu sobie ze stresem, ale jednocześnie zmniejsza zdolność mózgu do samodzielnego rozwiązywania problemów. To może prowadzić do częstszego sięgania po kieliszek, by poradzić sobie z kolejnym stresem. Z drugiej strony pijąc więcej narażamy się na większy stres z powodu złych decyzji podejmowanych pod wpływem alkoholu. Pojawia się samonapędzający się mechanizm, z którego trudno się wyrwać z powodu zmian w mózgu. Naukowcy z University of Massachusetts Amherst donoszą, że picie alkoholu w celu radzenia sobie ze stresem we wczesnej dorosłości ma negatywny wpływ w wieku średnim, nawet jeśli przez kilka dekad nie piliśmy.

Sposób studentów na problemy psychiczne: melisa i marihuana

Aż 96 proc. studentów deklaruje, że stosuje przynajmniej jedną metodę samodzielnego radzenia sobie z problemami psychicznymi. Najczęściej wybierają aktywność fizyczną lub techniki relaksacyjne, ale część sięga także po preparaty roślinne, a nawet marihuanę – wynika z badań wrocławskich naukowców.