Dekstrometorfan - nazwy generyczne: Acodin, Tussidex.
Więcej informacji: Dekstrometorfan w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 2372 / 57 / 0
Jędrek, uważaj trochę - przez wielotygodniowe nasycanie enzymów możesz się srogo skarać. ;)
Tylko hipisi mieli gnostyczny, poznawczy ideał, natomiast dopalacze kupują głównie młodzieńcy w kapturach, którzy robią to, bo jak mówią - dobrze ryje banie
  • 2878 / 100 / 0
Te bajki o czosnku i pieprzu to epickie placebo które sobie wkręcacie, nie wiem skąd żeście to wzięli. Niedługo będziecie to dojadać majerankiem i bazylią.
"Czuję się gwiezdnie"

Po dzisiejszym robię przerwę
  • 577 / 8 / 0
Na pewnym etapie brania odczuwałem efekty DXM zanim wziąłem - i to wcale nie subtelnie.
Nawet szałwię niedawno "zasymulowałem", choć od kilku miesięcy nic nie brałem.

Więc co to właściwie jest to placebo?
Uwaga! Użytkownik Amaterasu nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2878 / 100 / 0
Placebo (łac. będę się podobał) – substancja lub działanie (np. zabieg chirurgiczny) obojętne, nie mające wpływu na stan zdrowia pacjenta, podawane choremu jako terapia. Chory nie wie, że to, co zastosowano, nie jest prawdziwym leczeniem, zaś wszystko (dla leku głównie: wygląd, zapach, smak, konsystencja), oprócz leczniczych właściwości placebo jest takie samo, jak rzeczywistej terapii.

Często zastosowanie prawdziwego leku mogłoby być szkodliwe dla pacjenta, ale oszukanie go przez wmówienie, że przyjął lek, może poprawić jego sytuację psychiczną.

Placebo stosuje się również w badaniach nad działaniem leków, zabiegów medycznych i niekonwencjonalnych, używając go w podwójnie ślepej próbie.
Źródło wikipedia.
To o czym Ty mówisz to raczej autowkręta.
"Czuję się gwiezdnie"

• 577 / 8 / 0
Ewidentnie rak jest taką samą wkrętą, jeśli można go od-kręcić. Wierzysz, że stan wewnętrzny nie ma wpływu na stan zdrowia fizycznego, lub jest od niego "niżej"?
Uwaga! Użytkownik Amaterasu nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2878 / 100 / 0
Oczywiście, że wierzę, nie wierzę po prostu w faktyczny wpływ pieprzu czy czosnku.
"Czuję się gwiezdnie"

• 2372 / 57 / 0
Rozumiem i wierzę w wpływ czosnku (wypróbowane, NIE BYŁ to placebo efekt), ale o co chodzi z tym pieprzem?
Tylko hipisi mieli gnostyczny, poznawczy ideał, natomiast dopalacze kupują głównie młodzieńcy w kapturach, którzy robią to, bo jak mówią - dobrze ryje banie
  • 577 / 8 / 0
Syn Bozy pisze:
Oczywiście, że wierzę, nie wierzę po prostu w faktyczny wpływ pieprzu czy czosnku.
I rozumiem, że na Ciebie nie działa, skoro nie wierzysz, ale nie sądzisz, że to może być druga strona tego "placebo"? :-D
Kwestia perspektywy. Chodzi Ci pewnie o blokowanie szlaku metabolicznego itp i co do tego nie możemy mieć pewności, ale jakie to ma znaczenie, jeśli działa? Osobiście potwierdziłem, że czosnek działa, ale potwierdziłem również, że nie działa ani on, ani DXM. Innymi słowy ogólnych reguł nie da się utworzyć i nie widzę nic niekorzystnego w tworzeniu przekonania, że coś działa, nawet jeśli z początku miałoby działać ono jedynie mentalnie - z czasem przeniesie się na płaszczyznę fizyczną w jakiejś formie, jeśli jest w tym wystarczająco duża energia.

Sądzę nawet, że to korzystne, bo obserwujemy proces kreacji rzeczywistości. Jak przy każdej zauważalnej zmianie.
  • 1343 / 18 / 0
hipollek pisze:
Rozumiem i wierzę w wpływ czosnku (wypróbowane, NIE BYŁ to placebo efekt), ale o co chodzi z tym pieprzem?
i czosnkiem, bo od poczatku nie rozumiem - czosnek ma dzialac przeciwko wymiotom, czy ma powiekszac efekty?
[...]Śród dymu się schował:
Lecz śród najgęstszych kłębów dymu ileż razy
Widziałem rękę jego
[...]
Wywija, grozi wrogom,trzyma palną świécę,
Biorą go-zginął-o nie-skoczył w dół- do lochów"!
"Dobrze-rzecze Jenerał-nie odda im prochów"!
  • 2372 / 57 / 0
http://talk.hyperreal.info/spis-tresci-t37453.html

Chodzi o inhibicję enzymów. Ale jak niby na enzymy odpowiedzialne za stosunek DXM/DXO ma działać pieprz? Skąd te nowiny?
Ostatnio zmieniony 06 kwietnia 2013 przez hipollek, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ
Newsy
Marihuana wpływa na chorych odwrotnie niż na zdrowych. Jest nadzieja na nową terapię?

Używanie konopi indyjskich wiąże się z łagodniejszymi objawami choroby afektywnej dwubiegunowej (ChAD) – wynika z badań opublikowanych na łamach „Translational Psychiatry”. Okazuje się, że na osoby z ChAD konopie mogą wpływać odwrotnie niż na osoby zdrowe. Autorzy badań przestrzegają jednak przed wyciąganiem zbyt daleko idących wniosków (czyli na przykład przez zalecaniem chorym stosowania konopi). Mimo to w ich ocenie uzyskane wyniki powinny stanowić przyczynek do dalszych, zakrojonych na szerszą skalę, analiz.

Spotkanie z MSWiA. Nadszedł czas na odpowiedzialność, a nie kolejne tragedie

Wczoraj oficjalnie złożyliśmy [tj. Wolne Konopie] w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych i Administracji wniosek o pilne spotkanie z Ministrem Marcinem Kierwińskim. Równolegle przekazaliśmy list otwarty dotyczący tragicznej śmierci 19-letniego Aleksandra oraz innych dramatów, które w ostatnich latach wstrząsnęły opinią publiczną.

Liczba recept na medyczną marihuanę znów rośnie. Rzecznik Praw Pacjenta reaguje

Ponownie wzrosła liczba recept wystawianych na opioidy i marihuanę medyczną. Wcześniejszy spadek był efektem zmiany prawa mającego uniemożliwić wystawianie recept na wspomniane substancje w drodze teleporady. O sprawie pisze Rynek Zdrowia.