Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 974 / 17 / 0
Nieprzeczytany post autor: dr.Kubeusz »
To powiedz mi jeszcze proszę po jakim mniej więcej czasie u Ciebie te negatywne skutki "ładowania się" fluoksetyny ustąpiły i mogłeś odstawiać alpra?? Bardzo mi na tym zależy bo właśnie też już pare dni nie biorę dragów i nie piję i naprawdę mam zamiar się podleczyć. To naspidowanie nie jest złe, ale mam też problemy z koncentracją uwagi. Miałeś coś podobnego??

pozdr.

Zacząłem 4 dzień kuracji i muszę dodać jeszcze hujową jakość snu, częste przebudzenia i idiotyczne sny.

mimo, że zarzuciłem do 20 mg fluo rano 0.5 mg klona i 0.25 mg alpra to nadal drżą mi ręce :-/

powiedzcie jak u Was było przez pierwsze dni terapii. Stuart licze na Ciebie. I powiedz jeszcze na co głównie to przyjmowałeś
?

jeszcze jedno powiedzcie czy fluoksetyna działa także przeciwlękowo, jak inne SSRI, czy tylko antydepresyjnie i na bulimie. Bo wszędzie czytam, że tylko antydepresyjnie i na bulimie się stosuje ją i u alkoholików też
Ostatnio zmieniony 19 września 2009 przez dr.Kubeusz, łącznie zmieniany 3 razy.
Uwaga! Użytkownik dr.Kubeusz nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1530 / 9 / 0
W innym topicu ktoś pisał o nasilonych lękach i fobii na ssri. Nic takiego nie miałem i to być może dzięki xanaxowi (alpra). Po prostu miałem tak, że czułem się chujowo a jak zaczełem jeść to po dwóch, trzech tygodniach, miesiącu max było coraz lepiej i lepiej, po miesiącu już praktycznie było pozytywnie. I teraz już sam dokładnie nie pamiętam czy jadłem ten xanax miesiac czy dwa - na ulotce napisali, że nie zaleca się jeść dłuzej niż miesiac, bo można się uzależnic, mi raczej nic nie było. Jadłem z rana bodajże 0.25mg(albo nawet połowe z tego), a przed stresowymi sytuacjami (w pierwszym miesiac) drugie tyle i pomagało. Wszystko oczywiście pod okiem lekarza. Oczywiście pełen detox, bo jak sie zacznie cpac i chlac to wszystko sie spierdoli. Ja brałem na fobie społeczną, leki i depresje. Dawki fluo to przez pierwszy miesiac po 20mg, a potem po 40mg na dizen. Jak odstawilem benzo to sama fluo działała też przeciw fobią. W sumie to nie wiem, może też sobie juz potem nakrecilem, bo niewiedzialem czym sa te leki i jak dzialaja, mimo to dobrze wspominam tamten czas. Na poczatku zero problemow z koncentracja, dopiero jakos w pozniejszych fazach leczenia ciezej bylo mi sie uczyc na egzaminy.
"Przyszła wojna będzie wojną niewidzialną Dopiero gdy dany kraj zauważy że jego plony uległy zniszczeniu jego przemysł jest sparaliżowany jego siły zbrojne są niezdolne do działania zrozumie nagle że brał udział w wojnie i że tę wojnę przegrywa"
  • 37 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Man of my own »
Dzialanie fluo jest na poczatku faktycznie irytujace, ale to gowno dziala moge potwierdzic.
Problemy z koncentracja mialem zawsze na poczatku leczenia (te dzisiejsze krzyzowki sa naprawde dziwne).
Ale jest cos jeszcze !
Fluoksetyna ucina u mnie euforie jaka powoduje alkohol (to nie wkręt). Upijam sie tak samo ale jest o 90 % mniej zajebiscie. I wiecie co sie dzieje ? przez ostatnie dwa tygodnie pilem moze z 4-5 dni, a teraz juz 4 dzien abstynencji !
Fakt faktem tym razem zebralem sie najmocniej od 5 lat (przez ktore upierdalalem sie do snu lub do towarzystwa 360 / 365 dni w roku) i z pomoca tego dziwnego leku moze uda mi sie przestac pic przynajmniej codziennie.

Cieszycie sie kurwa ?
Uwaga! Użytkownik Man of my own nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 974 / 17 / 0
Ja się owszem cieszę, bo biorę ten lek właśnie w celu zaprzestania picia alkoholu nałogowo, oraz liczę na to, że oprócz antydepresyjnego działania, lek ten działa również przeciwlękowo
Stuart - gdy fluo w pełni się rozkręciło działało przeciwlękowo?
proszę o odpowiedź

proszę Was o rady i opinie, bo pokładam wielką nadzieję w skuteczność tego leku.
Ostatnio zmieniony 20 września 2009 przez dr.Kubeusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik dr.Kubeusz nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 37 / / 0
Zalezy o jakie lęki Tobie chodzi.
Wszystkie antydepresanty dzialaja przeciwlękowo w efekcie. Niektore same w sobie (np sertralina).
Wraz z poprawa stanu zdrowia pojawia się lepszy nastrój i pojawia sie pozytywny stosunek do spraw.
Fluoksetyna dodatkowo dziala dystansująco i dodaje pewności siebie.
Skąd masz w ogole ten lek, jezeli nie od lekarza to błąd, jeżeli faktycznie masz jakis problem nie tylko z nastrojem ale też, jak mówisz, zlękami to powinieneś powiedzieć to komuś ktos sie na tym zna.
No i uważaj na benzo bo jak sie pojawi krecha to wszystko bedzie na nic.
Uwaga! Użytkownik Man of my own nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1530 / 9 / 0
Stuart - gdy fluo w pełni się rozkręciło działało przeciwlękowo?
Tak, tylko trzeba dać jej szanse sie rozkręcić. Kiedyś też zaczełem jeść i pić i jarać czasami to niby coś działało, ale nie było tak jak powinno a w końcu się chujowo zrobiło. Jak leczenie to nie picie\ćpanie i powinno być git.
"Przyszła wojna będzie wojną niewidzialną Dopiero gdy dany kraj zauważy że jego plony uległy zniszczeniu jego przemysł jest sparaliżowany jego siły zbrojne są niezdolne do działania zrozumie nagle że brał udział w wojnie i że tę wojnę przegrywa"
  • 974 / 17 / 0
szczerze nie mam tego od lekarza, ale z tego wiem lekarz dopiera antydepresanta poniekąd też celująć w coś czego nie jest pewien, że poskutkuje u jego pacjenta. SSRI mają podobne zastosowanie. Mój ojciec synonimuje ch. psych by pobierać rentę, ale wykupuje wszystkie leki jakie mu tylko wymyślą, zmienią przepiszą. I mam właśnie sporo salipaxu chyba na rok jedzenia i mam też tą sertraline. Chciałem wystartować od niej, ale ojciec przez pomyłkę dał mi fluo i już tak zostało. a wyczytałem, że fluo jest również stosowany w terapii u alkoholikiów ( ja nim jestem )
. Ok. tyle. wiem, że to nieodpowiedzialne leczyć się w ten sposób na własną rękę ale nie rypcie mnie akurat za to. Ja chcę w tej chwili naprawdę poprawić swój stan, zejść z diazepin, przestać pić i tak czy siak dostał bym jakiegoś antydepresanta, bo to proponował mi mój psychiatra (a zostaliśmy przy zomirenie - "doraźnie" )co najwyżej innegi. Dlatego ja tylko proszę tych co mieli z tym styczność i mogą w czymś doradzić by pisali. No, bo pierwsze 4 dni były b nieprzyjemne. Mam nadzieje, że prędko zacznie się to zmieniać. I że moja wiara i dobre nastawienie pomogą tej pigułce w ponaprawianiu mojej psychiki

pozdrawiam
  • 37 / / 0
Lekarze strzelaja albo przepisują to co ich akurat sponsoruje. Jak nie trafia pisza inny. Jezeli nie masz jakis grubszych problemow, a masz dostep do takich medykamentow to nie powinno byc tak zle, nie siadzie fluo (chociaz pewnie tak) to siadzie sertralina. Jak nie masz depresji tylko po prostu jestes zryty dragami i chcesz jest odstawic to powinno wszystko byc dobrze.
Jak nie mozesz zasnac to poszukaj czy nie masz czegos z mianseryną, to niezly upierdalacz do snu i przy tym nie uzaleznia.
  • 1285 / 31 / 0
Nieprzeczytany post autor: ksionc »
dr.Kubeusz
fluoksetyna to za słabe gówno abyś dzięki niej przestał pić i ćpać swoje benzodiazepiny. Załęże sie o gram browna że podczas brania fluoksetyny nic się nie zmieni, po miesiącu miną efekty uboczne, lek działać nie będzie a pić i ćpać będziesz tak samo jak i wcześniej (z tą różnicą ze libido będziesz miał jeszcze mniejsze niż masz teraz).

Aby dać szanse antydepresantom musiałbyś najpierw iść do szpitala pod kroplówkę na odtrucie, a potem można brać jakiś konkretny zestaw leków antydepresyjnych. Ty masz zamiar łykać fluoksetyne razem z klonami i czekać na jej zbawienne działanie, które niestety się nie pojawi.
Uwaga! Użytkownik ksionc jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 974 / 17 / 0
Man of my own pisze:
Lekarze strzelaja albo przepisują to co ich akurat sponsoruje. Jak nie trafia pisza inny. Jezeli nie masz jakis grubszych problemow, a masz dostep do takich medykamentow to nie powinno byc tak zle, nie siadzie fluo (chociaz pewnie tak) to siadzie sertralina. Jak nie masz depresji tylko po prostu jestes zryty dragami i chcesz jest odstawic to powinno wszystko byc dobrze.
Jak nie mozesz zasnac to poszukaj czy nie masz czegos z mianseryną, to niezly upierdalacz do snu i przy tym nie uzaleznia.
no właśnie nie mam deprechy, mam stany lękowe , fobie społeczną i jestem zryty dragami i liczę że będzie tak jak piszesz wierzę w to. żałuję tylko że wystartowałem od fluo a nie od sertraliny, ale ok, poczekam. Bo wszędzie gdzie czytam o fluoksetynie to piszą, że stosuje się w depresji, bulimi i zaburzeniach obsesyjno kompulsywnych, nie znalazłem nic o niwelowaniu lęku, a byłem przekonany, że każdy SSRI działa w końcu przeciwlękowo.
ksionc pisze:
dr.Kubeusz
fluoksetyna to za słabe gówno abyś dzięki niej przestał pić i ćpać swoje benzodiazepiny. Załęże sie o gram browna że podczas brania fluoksetyny nic się nie zmieni, po miesiącu miną efekty uboczne, lek działać nie będzie a pić i ćpać będziesz tak samo jak i wcześniej (z tą różnicą ze libido będziesz miał jeszcze mniejsze niż masz teraz).

Aby dać szanse antydepresantom musiałbyś najpierw iść do szpitala pod kroplówkę na odtrucie, a potem można brać jakiś konkretny zestaw leków antydepresyjnych. Ty masz zamiar łykać fluoksetyne razem z klonami i czekać na jej zbawienne działanie, które niestety się nie pojawi.
ksionc - piszesz to bardzo autorytatywnie jakbyś był całkowicie przekonany, że tak będzie. Skąd tak wielka pewność mojego niepowodzenia u Ciebie? Na szpital się nie rzucę. Fluo zacząłem brać w 5 dniu abstynencji od narkotyków i w pierwszym dniu trzeźwości alkoholowej. Dojadam klony narazie, bo muszę czymś łagodzić nieprzyjemne uczucia pierwszych dni przyjmowania salipaxu. Mogę łagodzić to czym innym, ale nie wiem czym dlatego zadaję pytania w tym wątku i proszę wszystkich o pomoc.
a Ty leczyłeś się kiedyś antydepresantami

a w ogóle skąd wiesz jakie mam teraz libido? gwoli ścisłości narazie wcale nie spadło.
Ostatnio zmieniony 21 września 2009 przez dr.Kubeusz, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ
Newsy
Premie za alkohol w Biedronce. Związki zawodowe są oburzone

Związki zawodowe alarmują w sprawie nowego programu motywacyjnego w sieci Biedronka. Jak wynika z wewnętrznego dokumentu, pracownicy najlepszych sklepów mają otrzymać premie finansowe za najwyższe wyniki w sprzedaży alkoholu. Sprawa — zdaniem związkowców — budzi poważne wątpliwości prawne i etyczne, dlatego zamierzają oni podjąc poważne kroki.

Alkohol ma zniknąć z pola widzenia? Jest petycja do resortu zdrowia

Polska Organizacja Przemysłu i Handlu Naftowego (POPiHN) złożyła w Ministerstwie Zdrowia petycję, w której proponuje wprowadzenie jednolitych zasad tzw. sprzedaży bezwitrynowej alkoholu. To rozwiązanie nie polega na zakazie sprzedaży ani na ograniczaniu konkretnych kanałów dystrybucji. Chodzi o to, by alkohol nie był eksponowany wprost w przestrzeni zakupowej.

Przemycali narkotyki z Hiszpanii w sklepach i automatach paczkowych. Rozpoczął się proces

Przed Sądem Okręgowym w Gdańsku rozpoczął się proces przeciwko trzem zatrzymanym i aresztowanym mężczyznom z Gdyni, Suszu i Bochni oskarżonym o przemyt narkotyków z Hiszpanii. Trafiały one do Polski za pośrednictwem firm kurierskich.