Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
Czy preparaty z Sertralina pomogly Ci w leczeniu twoich zaburzen?
Tak, bardzo pozytywnie
369
36%
Tak, ale mialem przy niej problemy
336
33%
Nie, to straszny syf, opoznia orgazm!
129
12%
Nie, nie dziala.
199
19%

Liczba głosów: 1033

ODPOWIEDZ
  • 454 / 28 / 0
przestań wierzyc w "chemiczny spokój"..nie ćpaj ,nie czekaj na psychotropowy rausz bo powstaje do niczego nie prowadzące sprzezenie zwrotne -leki-i oczekiwanie na pozytywny efekt jako cel sam w sobie..leczenie pustki zycia polega na jej wypełnieniu działaniem pozytecznym i przyjemnym zarazem ..leki i narkotyki tej pustki nigdy nie wypełnią !!!
  • 116 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: Ronja »
Ale ja wiem, że narkotyki, leki to sa substancje psychoaktywne i rozumiem to co napisał namiestnik, że definicja między leczeniem a ćpaniem jest cienka i ruchoma, ale chodzi mi o podejście o którym pisała Gynoid.

Leki biorę po to, żeby "zaleczyć" depresję, żeby nie zrobić sobie krzywdy, żeby funkcjonować jak "normalny" człowiek w tym "normalnym" społeczeństwie.
Ćpam bo chcę, bo lubię poczuć taki czy inny stan, lubię przeżywać znane mi rzeczy w odmienny sposób, traktuję to jako swoistą rozrywkę a nie sposób na wyrażanie jakiejś złości.

Gdyby antydepresanty dawały mi banię, to nie brałabym do tego jakichś dodatkowych ulepszaczy życia, chyba że zapragnęłabym mocniejszych wrażeń.

Eso - zmień najpierw na jakiś inny SSRI, bo to że to jedna grupa leków to nie znaczy że każdy będzie na Ciebie działał tak samo. Potem dopiero szukaj innych.
Przyzwyczajenie drugą naturą człowieka
  • 238 / 1 / 0
sertralina wręcz dość odbiega od takiej średniej SSRI, podobnie jak paroksetyna - tyle, że w inną stronę. Tak, że jak już Ronja pisała - masz dobrą wiadomość - inny z tej grupy może pomóc. No i dwie złe. Sertralina to jedna z najszybciej działających, więc inne zazwyczaj będą dłużej się wkręcać. No i kolejna zła, że druga próba nie musi być ostatnią - to niestety szukanie często w ciemno leku który pomoże, popartego ew. intuicją Twoją i lekarza.
  • 3964 / 150 / 0
Nieprzeczytany post autor: eso »
no to chyba na pierwszy ogien pojdzie paroxetyna, myslalem tez zeby jeszcze pojechac jakis czas na 150mg sertraliny i dorzucic do tego mirtazapine... ciekawe czy taki mix pomoglby na fobie? bo wlaciwie jedyny efekt jaki chcialbym osiagnac to pozegnac sie z fobia spol.
zdaje sobie sprawe ze druga proba nie musi byc ostatnia i martwi mnie perspektywa kolejnych straconych miesiecy bo niestety nie mam tyle czasu zeby experymentowac i zalezy mi na jak najszybszym osiagnieciu efektu.

@zrytyłeb: wiem ze wypelnianie tej pustki jakakolwiek substancja to nie ta droga ale wiedziec a czuc to co innego bo ja czuje niestety co by mi dalo "szczescie" ale nie chce w ten sposob... z reszta jestesmy na takim forum ze chyba kazdy wie jak to jest. %-D
niedojebanie genetyczne
  • 116 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: Ronja »
No chłopie z antydepresantami jest tak, że nie ma nic od razu, musisz im dać czas żeby się rozwinęły.

Jak chcesz efekt od razu to może elektrowstrząsy... ;)
Przyzwyczajenie drugą naturą człowieka
  • 3964 / 150 / 0
wiem ze nie dzialaja po tygodniu ale po 2 miesiacach na 150mg a wczesniej miesiac na 50/100mg i zero efektow w kwestii fobii to chyba juz nic z tej sertry nie bedzie :/
niedojebanie genetyczne
  • 232 / 16 / 0
Nieprzeczytany post autor: Czary »
A sertalina w ogóle bez recepty jest? :huh:
Z tego co pisze tutaj: http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=2946 to tak.

W ogóle nie macie wrażenia, że psychiatrzy wypisują ssri trochę jak cukierki? Co prawda wiadomo nie jest to jakieś benzo ale zawsze w pewnym sensie legalny narkotyk, a mam wrażenie że wystarczy iść do psychiatry, powiedzieć że się źle czuję i wychodzę z bibułą na jakieś ssri. Z drugiej strony pewnie wychodzą z założenia, że i tak te leki nie mają żadnego zastosowania rekreacyjnego, więc po cholerę "normalni ludzie" mają sobie zawracać dupę tym
Ostatnio zmieniony 31 maja 2010 przez Czary, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 203 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: brusdz »
RPS pisze:
eso pisze:
wiem ze nie dzialaja po tygodniu ale po 2 miesiacach na 150mg a wczesniej miesiac na 50/100mg i zero efektow w kwestii fobii to chyba juz nic z tej sertry nie bedzie :/
Podobno grzybki majom takom moc ze juz po jednej sesje wypierdalaja rózne brudy z prychiki i leczom ale nie prubowalem moze kiedy bedzie mi zaszczy spruboewac jak sie nie wylecze. :-p
Jesteś wkrętem czym analfabetą?
[b][color=#FF0000]Autovidol dobry jest, pij go stary nie bój się[/color][/b]
  • 3964 / 150 / 0
czy jaranie czegokolwiek (mj,jakies inne ziola) ma wplyw na dzialanie sertraliny? alko nie tykam odkad biore ale chcialem wiedziec czy mozna bezkarnie cos przypalic bez obawy ze przeszkodzi to w terapii?
niedojebanie genetyczne
  • 909 / 20 / 0
Re:
Nieprzeczytany post autor: gynoid »
RPS pisze:
Ładnie pisze nie czepiaj się sorry za pisownie.Chodzi mi oto że podobno niektórzy ludzie tacy jak Qiuru18 muwili że grzyby im bardzo pomogły na swoje zaburzenia,ja nie wiem czy to prawda narazie wpierdalam Paro+miansek i może coś jeszcze dorzuce.A ty jak nie kapujesz o co mi chodzi to wypierdalaj :cheesy:
Zjedz grzyby i zastanów się nad tym, dlaczego jest Ci źle. Może postępujesz nieprawidłowo? Może zachowujesz się jak dziecko, kiedy ktoś próbuje Ci zwrócić uwagę, albo dać radę, i mówisz "spierdalaj"? Czy jak to jest? A może z Tobą jest wszystko ok, ale masz pecha i trafiasz na samych złych i nieokrzesanych buraków?
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Jad ropuch i grzyby halucynogenne. Big Pharma stawia na nowe preparaty

>Giganci rynku farmaceutycznego ruszają z inwestycjami w opracowanie leków bazujących na substancjach halucynogennych. Zielone światło dla nowych medykamentów daje administracja Donalda Trumpa - przekazała stacja CNBC.

Medyczna marihuana a autyzm — 18 miesięcy obserwacji 130 pacjentów

Brytyjscy badacze prześledzili losy 130 dorosłych osób w spektrum autyzmu leczonych produktami z konopi przez półtora roku. To najdłuższa obserwacja tego typu na świecie. Poprawa w zakresie lęku, snu i jakości życia była wyraźna po miesiącu — i systematycznie topniała przez kolejne siedemnaście. W tym samym czasie mediana dawki THC wzrosła z 20 do 192 mg dziennie.

Marihuana medyczna w wywiadzie stomatologicznym. Pytanie, którego nie warto pomijać

Jeszcze kilka lat temu marihuana medyczna kojarzyła się przede wszystkim z leczeniem przewlekłego bólu lub łagodzeniem dolegliwości u pacjentów onkologicznych. Dziś coraz częściej mówi się o jej stosowaniu także w depresji, zaburzeniach lękowych czy zespole stresu pourazowego. Nie oznacza to jednak, że skuteczność takiego postępowania została potwierdzona. Wyniki najnowszej metaanalizy wskazują, że dowody naukowe są w tym zakresie ograniczone, a w przypadku depresji brakuje dowodów z randomizowanych badań klinicznych.