4-HMC, efedron, metkat. Charakterystyka i metody otrzymywania.
Więcej informacji: Metylokatynon w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 761 / 13 / 0
Parathormon pisze:
Zły zapis; już pisałem jakiś czas temu o tym tu: http://hyperreal.info/talk/reakcja-oksy ... l#p1361225
Parathormon pisze:
2 KMnO4 + 3 H2SO4 + 5efka*HCl ---h20, 0-5*C--> K2SO4 + 2 MnSO4 + 8 H2O + 5 Efedron*HCl
Oprócz tego po przemyśleniu tematu doszedłem do wniosku, że obok powyższej zachodzi jeszcze inna droga reakcji (poniżej); nie wiem w jakiej proporcji dzielą się substraty pomiędzy obydwie, ale napewno zachodzą jednocześnie:

2KMnO4 + H2SO4 + 3efka*HCl ---h20, 0-5*C--> K2SO4 + 2MnO2 + 4H2O + 3Efedron*HCl

Zdravlje!
Skąd takie przewidywania co do tej pierwszej reakcji?
Uwaga! Użytkownik nieobgryzampaznokci nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3898 / 238 / 13
Na hive tak ustalono w oparciu o literaturę - tam siedzą tęgie głowy wśród masy półgłówków - to w sumie tak jak tu...
Wkońcu zmęczony, bez sił i ochoty, bez domu i imienia w kanale zapomnienia;
  • 761 / 13 / 0
A jakaś przypuszczalna proporcja tej reakcji? Czym różni się użycie H2SO4 od CH3COOH?
Uwaga! Użytkownik nieobgryzampaznokci nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3898 / 238 / 13
Hmmm, pewnie właśnie proporcją w podziale substratów pomiędzy te dwie reakcje. To ze względu na znacznie wyższą reaktywność kwasu siarkowego. Z resztą - to są i tak dywagacje - jeżeli metoda z octem też działa to czemuby jej nie stosować ;)
  • 1450 / 18 / 0
Hmmm a tutaj nie chodzi czasem o źródło protonów? Przy aminach lepiej operować na kwasach organicznych niż mineralnych.
I przychodzi czas, że odurzanie się alkoholem przestaje być interesowne

Pamiętaj człowieku młody- NIE ĆPAJ Z POWODU MODY
  • 3898 / 238 / 13
nie, poza tym, metkat to nie amina
  • 121 / / 0
Przejrzalem i wyprobowalem juz troche przepisow z tego forum. Dzisiaj skupilem sie i wykonalem wszystko troche inaczej. Pozwolcie, ze opisze.

Calosc wykonalem starannie, uzylem mozdzieza i rozbilem wszystko w pyl absolutny :D
1. Uzylem 10 ml wody i 1,8 ml spirytusu do ekstrakcji pseudoefedryny, gdyz mialem problemy uzywajac spirytusu (roztwor wychodzil zbyt blotnisty z niewiadomej przyczyny i zatykal filtr, byc moze nierozpuszczone krysztaly p-e). Uzylem strzykawki 20 ml i waty (z tamponon :D - brakowalo mi zwyklych)
2. Miazge laktozy itp. ktora pozostala wlozylem ponownie do kieliszka, zalalem 5 ml wody i znowu wycisnalem do sucha. Miazga miala slodki smak, bez nadmiernej nuty gorzkosci.
3. 300 mg nadmanganianu potasu zgniotlem mozdziezem i zalalem 5 ml wrzacej wody, bardzo dokladnie mieszalem.
4. Roztwor z kmno4 pobralem strzykawka 20 ml i wlozylem do zamrazalnika, tak samo z roztworem pseudoefedryny.
5. TERAZ MALA ZMIANA. Przez 30 minut stopniowo wkraplalem do roztworu z octem i pseudoefedryna nadmanganian potasu mieszajac co 5 minut. Zapach owocow byl ledwo wyczuwalny.
6. Po wlaniu calego roztworu z kmno4 pozostawilem kieliszek w zamrazalce na nastepna 1 godzina mieszajac co srednio 10 minut, a po tej 1 godzinie zostawilem to w lodowce.
7. Po godzinie na wierzchu r pojawila sie przezroczysta ciecz zapowiadaja wytracenie sie metkatynonu(?). Zapach byl nadal bardzo delikatny.
8. Nastepnie calosc pozostawilem w temperaturze pokojowej na 30 minut i obserwowalem jak gorna przezroczysta warstwa staje sie coraz wyzsza.
9. Calosc przefiltrowalem dwukrotnie bez mniejszych problemow. Koncowy produkt mial kolor jasnego moczu i dosyc mocno wyczuwalna won octu (co mnie zdziwilo, bo byl o wiele bardziej wyrazisty niz owocowy). Smak tez byl wysoce subtelny, malo gorzki.

MALE UWAGI:
-Roztwor kiedy siedzial w lodowce byl przykryty.
-Przygotowalem to w wysokim kieliszku 30 ml o bardzo cienkim szkle (taki jak do likierow)
-Z uwagi na tak slaba won marcepanu, owocow domniemam, ze produkt byl nisko zanieczyszczony znanymi produktami ubocznymi!
-Dodalem jedynie 300 mg kmno4 (pewnie na kieliszku, strzykawce zostalo kolejne 50 mg) wiec bylo tego malo.

Generalnie to reakcja zachodzila bardzo wolno. Wiem, ze ameryki nie odkrylem i nie jestem zadnym pionerem, ale jesli ktos chce sprobowac nowej syntezu metkatynonu, ktora PRAWDOPODOBNIE zawiera duzo mniej benzaldehydu, tlenku manganu to polecam sprobowac i podzielic sie doswiadczeniami. Nie jestem chemikiem, przepraszam jesli popelnilem jakis razacy blad, kierowalem sie bardziej doswiadczeniem i wiedza praktyczna anizeli teoretyczna. Prawdopodobnie to moje ostatnie doswiadczenie na dlugo, gdyz urlop mi sie konczy i opuszczam kraj. W moim nadmanganian potasu jest zbyt drogi i bardziej oplaca sie zainwestowac w MDMA. Anonimus, jesli to czytasz to prawdopodobnie mozesz mnie skojarzyc. Przy okazji zastanawialem sie czy fizyke kwantowa mozna wykorzystac do udanej syntezy i zapewniam, ze odpowiednie nastawienie i wiara we wlasne mozliwosci moze podniesc wydajnosc syntezy xD

Przyjalem to doustnie 10 minut temu. Bede edytowal post i dam znac o dzialaniu.

//EDIT: Po uplywie godziny czuc dalej subtelne dzialanie. Nigdy nie bralem i nie chce wbijac tego i.v, ale jesli ktos lubi to moge polecic moj przepis z powodu czystego dzialania. Jezeli zejscie bedzie po tym nikle, a na pewno zdam raport to znaczy, ze synteza zdala pomyslnie test. A jestem wrazliwy na jakiekolwiek zejscia, mozecie mi wierzyc.

Dzialanie wydaje sie przyjazne, subtelne. Widocznie pseudoefedryny nie bylo az tak wiele.

//Edit: Nie ma specjalnej euforii, ale jest po prostu znakomicie. Co najwazniejsze nie suszy mnie w ogole! :) Kiedy robilem metoda na cieplo i kilkoma innymi nawet na zimno to wypijalem z powodu suszy w ustach nawet 4 litry wody. Do tego nie trzese sie az tak jak wczesniej z powodu nadpobudliwosci fizycznej. Nie sciemnia mi sie przed oczyma, serce nie daje sie we znaki wcale. Muzyka daje uczucie spelnienia, jest ochota na kontakt z ludzmi, wiec za chwile wychodze.
  • 158 / 2 / 0
Czy w reakcji mogę użyć spirytusu zamiast wody?
metkata zawsze podaję sniffem a jak wiadomo spiryt szybciej paruje niż woda.
"Oto i On, boski prototyp, mutant który nigdy nie wszedł do masowej produkcji. Zbyt pokręcony by żyć, zbyt rzadki by umrzeć." - Hunter S. Thompson
  • 3523 / 51 / 0
Ronald Jusk pisze:
Czy w reakcji mogę użyć spirytusu zamiast wody?
Metkata zawsze podaję sniffem a jak wiadomo spiryt szybciej paruje niż woda.
używałem kiedyś spirytu i kot działał słabiej,ale wyczytałem na forum,że można go stosować , sam się w tym pogubiłem.Osobiście odradzam
GG 11510053
Piszcie kiedykolwiek

Wszystko co napisałem na tym forum to prawda; opisywane sytuacje miały miejsce..
  • 316 / / 0
Wczoraj z fuko postanowiliśmy zrobić kota, po jednej paczce Acataru na głowę. Reakcja przebiegła w sumie standardowo, normalnie pachniało i w ogóle. Filtrowalismy metoda strzykawkowa przez papier toaletowy, aczkolwiek taki z zielonymi wzorkami i w sumie to trochę ten barwnik w wodę przechodził. No i stwierdziliśmy że stukniemy po paczce na głowę, a potem będziemy sobie radzić przepluczkami. No i podaję, przy połowie pompki już zacząłem czuć wjazd, ale przy podaniu całości stało się coś nie do ogarnięcia. Nagle na twarzy i w mózgu wyjebało mi takim goracem, jakbym wsadził łeb do pieca, poważnie nigdy nie czułem takiego żaru w sobie. Nie byłem w stanie ustać na nogach i momentalnie zachciało mi się rzygać, ale nie jadłem nic od wielu godzin więc i tak niemożliwe to było. Zakomunikowalem o tym wszystkim wspolcpaczce, a ona eee tam zaraz minie. No i jak się pewnie domyślacie dostała po głowie tak samo jak ja, aż ją złożyło na łóżku. Strzały z przepluczki były tak samo kurewskie jak ten pierwszy.
Macie pojęcie co do cholery wyszło w tej reakcji? Ogółem negatywne efekty trwały jakieś kilka minut a potem było spoko ale to i tak nie to samo co normalny kot...
Uwaga! Użytkownik UsmiechnietaMorda nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Exception when calling VideoApi->videos_get: (500) Reason: Internal Server Error HTTP response headers: HTTPHeaderDict({'Access-Control-Allow-Credentials': 'true', 'Access-Control-Allow-Origin': '*', 'Access-Control-Expose-Headers': 'Retry-After', 'Alt-Svc': 'h3=":443"; ma=2592000', 'Content-Length': '291', 'Content-Type': 'application/problem+json; charset=utf-8', 'Date': 'Thu, 26 Jun 2025 21:26:09 GMT', 'Etag': 'W/"123-TljUAQ8boCPNg67GD97qdEr8r9I"', 'Server': 'nginx', 'Tk': 'N', 'X-Frame-Options': 'DENY', 'X-Powered-By': 'PeerTube', 'X-Ratelimit-Limit': '50', 'X-Ratelimit-Remaining': '49', 'X-Ratelimit-Reset': '1750973120'}) HTTP response body: {"type":"https://docs.joinpeertube.org/api-rest-reference.html#section/Errors/SequelizeConnectionAcquireTimeoutError","detail":"Operation timeout","status":500,"docs":"https://docs.joinpeertube.org/api-rest-reference.html#operation/getVideos","code":"SequelizeConnectionAcquireTimeoutError"}
Newsy
Marynarka wojenna Salwadoru skonfiskowała ponad 6 ton kokainy

Prezydent Salwadoru, Nayib Bukele, ogłosił w piątek przejęcie 6,3 tony kokainy i aresztowanie 17 podejrzanych handlarzy narkotyków podczas czterech „bezprecedensowych” operacji marynarki wojennej kraju na Oceanie Spokojnym.

policjanci zabezpieczyli ponad 100 kg kokainy ukrytej w naczepie ciężarówki

Policjanci z Wałcza przejęli ponad 100 kilogramów narkotyków. Nielegalny towar przemycany był w ładunku, w którym były części samochodowe. W związku ze sprawą zatrzymane zostały dwie osoby. Są już po zarzutach i może grozić im nawet 20 lat pozbawienia wolności.

Cudowne "koktajle" i narkotyki. Nieznane oblicze złotej ery Hollywood

Narkotyki, używki i magiczne koktajle, które miały utrzymać największe gwiazdy ekranu w dobrej kondycji, zdolne pracować na planie przez trzy doby bez przerwy, były w Hollywood na porządku dziennym...