Dział poświęcony harm reduction – metodom mającym na celu złagodzenie negatywnych konsekwencji zażywania środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 714 / 45 / 0
@up próbuj dalej, tętnica czeka.
  • 157 / / 0
no rozróżniłbym krew tętniczą, a nawet jej nie mogę znaleźć tam głębiej (na zgięciu się nie wbijam bo bez sensu)
  • 659 / 2 / 0
Pod jakim kątem powinna być skierowana igła przy strzale w pachwinę , domyślam się że igłą do góry w stronę głowy ale mogę się mylić, i jeszcze jedno jaka igła będzie do tego najlepsza i czy głęboko trzeba tej żyły szukac ?
  • 0 / 2 / 0
[ external image ]w takiej pozycji strzykawka moze byc zwrocona iglą do góry czy na odwrot?
Never give up!
  • 1081 / 32 / 0
Witam

Robie od niedawna zastrzyki koledze ktory jest kulturysta. Najczesciej 1ml Testosteronu w dupsko. Ma ktos jakise pozyteczne rady co robic jak nie robic? Przy podaniu domiesniowym trzeba obawiac sie zapowietrzania (randomowych bablekow powietrza w strzykawie)

Dzieki
  • 879 / 190 / 5
Nov17 pisze:
[ external image ]w takiej pozycji strzykawka moze byc zwrocona iglą do góry czy na odwrot?
W stronę serca.
Masz problem z wypadaniem z żyły? Spróbuj podczas iniekcji patrzeć na igłę, nie na tłoczek.
Jeżeli czytając moje posty uznałeś opiody za fajne, przepraszam. Byłam strasznie nieodpowiedzialna w czasie swojej aktywności tutaj.
Trzymajcie się ciepło.
  • 173 / 8 / 0
http://i.imgur.com/402bj98.jpg w te miejsca. W inne to głupota, bo nerw jak trafisz... to usłyszysz od kolegi.

1. Wkłucie pod kątem 90 stopni.
2. Jak już igła w mieśniu to trzymasz za nasadkę igły i pociągasz za tłoczek - aspirujesz i sprawdzasz czy nie władowałeś się w naczynie.
No i co oczywiste - bez bąbelków powietrza. Ale to chyba przy każdym wkłuciu.
A little water clears us of this deed. How easy is it, then!
  • 67 / 2 / 0
Lebiedz pisze:
no rozróżniłbym krew tętniczą, a nawet jej nie mogę znaleźć tam głębiej (na zgięciu się nie wbijam bo bez sensu)
Pamiętaj, że żyły charakteryzuje spora zmienność osobnicza. Nie podam Ci liczb, ale jeśli chodzi o naczynia np. trójkąta udowego to odstępstwa od normy są bardzo czeste (powyżej 50% z doświadczeń znajomego lekarza). Gmeraj dalej albo zajmij się łatwiej dostępnymi i widocznymi/wyczuwalnymi naczyniami
cebex pisze:
Witam

Robie od niedawna zastrzyki koledze ktory jest kulturysta. Najczesciej 1ml Testosteronu w dupsko. Ma ktos jakise pozyteczne rady co robic jak nie robic? Przy podaniu domiesniowym trzeba obawiac sie zapowietrzania (randomowych bablekow powietrza w strzykawie)

Dzieki
Możesz sobie pomóc druga dłonią - palec wskazujący na przedni górny kolec biodrowy jak na obrazku i będzie bezpieczniej :)

[ external image ]
The only way to get rid of temptation is to yield to it.
  • 157 / / 0
No i się udało! TADADADAM TADAM :] Oficjalnie oświadczam, że znalazłem i dokonałem udanej iniekcji w żyłę pachwinową!
Okazało się, że wszystko w porządku żyła jest tam gdzie miałem jej szukać, ale widocznie za głupi byłem przy czytaniu. Najłatwiejszy sposób(wiem, że teraz mi łatwo mówić) to znaleźć tętnicę na zgięciu tułowia, "pojechać" nią odrobinę w dół (1 cm max) i wbić się około centymetra obok niej w stronę osi ciała. U mnie okazało się, że jest prawie centymetr pod powierzchnią skóry. Wbijałem się prostopadle do ciała, potem jak już wyczujesz gdzie jest to można walić pod kątem, żeby mniejsze straty na ściankach robić. Także ten, da się ;D po pół roku chyba mi się udało w końcu
  • 292 / 31 / 18
Pewnie już było, ale sprawa pilna.
Trudno u mnie znaleźć żyły, więc zastanawiam się nad wkłuciem się w żyłę na dłoni. W ogóle różni się to czymś od iniekcji wykonanej na przedramieniu?
Rozumiem, że trzeba uważać na zastawki, które można wyczuć przesuwając palcem wzdłuż żyły w kierunku "od serca", o czymś jeszcze należy pamiętać?
"Nie wierzę w to, że miłość ma tysiące obcych imion.
I że dziś są uświęceni, którzy chcieli za nią ginąć.
Jest tak wiele powodów do życia z heroiną,
Ale żaden nie prowadzi nas do upojenia chwilą."
ODPOWIEDZ
Newsy
Powracająca moda na dopalacze. RPD apeluje o sprawną interwencję

W sprawie edukacji dzieci i młodzieży na temat substancji psychoaktywnych zwróciła się Rzeczniczka Praw Dziecka do Ministry Edukacji. – Z rosnącym niepokojem odnotowuję kolejne doniesienia medialne alarmujące o powracającej wśród dzieci i młodzieży modzie na dopalacze. Prawdopodobnie szeroka dostępność tych nielegalnych substancji – sprzedawanych m.in. poprzez Internet – oraz ich relatywnie niska cena sprawiają, że środki zastępcze oraz nowe substancje psychoaktywne zyskują coraz większą popularność, także wśród młodych ludzi – wskazała Monika Horna-Cieślak w piśmie do MEN z 2 czerwca.

Do 3 gramów marihuany bez recepty? Poszło pismo z Sejmu do rządu

Legalizacja posiadania marihuany na własny użytek w ilości do 3 gramów - taka propozycja wpłynęła do sejmowej Komisji do spraw petycji. - Obowiązujące przepisy penalizują za posiadanie nawet niewielkiej ilości marihuany. Nie odpowiadają one współczesnym realiom społecznym i ustaleniom naukowym - argumentuje autor.

Nowelizacja ustawy tytoniowej. MZ chce zakazać sprzedaży jednorazowych e-papierosów

Ministerstwo Zdrowia opublikowało projekt nowelizacji ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych. Jednym z jego głównych założeń jest całkowity zakaz sprzedaży jednorazowych e-papierosów, zarówno tych z nikotyną, jak i bez niej.