Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
Czy warto stosować Różeńca ?
1.Warto.
41
53%
2.Warto w miksach.
24
31%
3Warto w dużych dawkach.
9
12%
4.Nie warto.
3
4%

Liczba głosów: 77

ODPOWIEDZ
  • 1066 / 158 / 0
@Stteetart dziękuję za artykuł ale za wiele on mi nie pomógł. Jest tam opisane jak zrobić nalewkę na spirytusie, ale ja chciałbym zrobić sobie identyczny ekstrakt jak tutaj w linku :

https://mothersprotect.com/produkt/rozeniec-gorski/

chciałbym mieć ekstrakt o takim stężeniu jak w linku powyżej, aby przelać sobie w gustowną buteleczkę z kroplomierzem :) Fajny klimat odmierzać sobie kropelki pod język :)

Po co płacić 150 zł jak można samemu zrobić sobie taki ekstrakt jak powyżej. ( tak myślę, że można zrobić domową robotą identyczne ekstrakt jak powyżej o identycznym stężęniu.

Proszę o pomoc :) z góry dziękuję Karmą, :D
PRAWDA :heart: :old: MIŁOŚĆ :old: :heart: MUZYKA :heart: :old:
  • 2990 / 1649 / 35
Ostrzegam ekstrakty wodno-alkoholowe czy alkoholowe sa bardzo silne nawet wodne czuc mocno,kiedys o Różeńcu nawet nie bylo napisane o blokadzie enzymow metabolizujacych rozne leki teraz jest ... nie mieszajcie roslin z lekami mozna przejechac sie kolokwialnie ujmując jak na silnych lekach na recepte ostrzegam.
Uwaga! Użytkownik AnnaS nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1066 / 158 / 0
dlatego właśnie proszę kogoś o pomoc jak przygotować ekstrakt wodno-alkoholowy jak wrzuciłem w linku powyżej :d Chciałbym spróbować takiego ekstraktu jednak płacić 150 zł mi się nie opłaca, a zrobić samemu ekstrakt jak powyżej w linku to co innego :) miałbym już dawkowanie podane

Będę dawkował tak jak oni zalecali :D Tylko proszę o przepis jak zrobić taki ekstrakt.

na stronie z linku powyżej jest napisane, że do wykonania 1,5 ml użyto 1500 mg surowca.
Co za tym idzie do wykonania buteleczki 50 mll użyli 49,5 g różeńca :)

Więc myśląc na chłopski rozum aby mieć taki am ekstrakt jak oni, to potrzebuję mieć 50 g zmielonego korzenia różeńca na drobny pył. Zalewam to ciepłym alkoholem 50 ml np vódka 40 % zostawiam na oknie i wstrząsam raz dziennie. po trzech tygodniach odsączam "płyn" od suszu zmielonego, przelewam "płyn" do buteleczki i gotowe :d i dawka jedna to 3x 15 kropel (1,5 ml)

dobrze myślę ? jeśli nie proszę mnie poprawić :)
PRAWDA :heart: :old: MIŁOŚĆ :old: :heart: MUZYKA :heart: :old:
  • 2215 / 369 / 0
12 maja 2018AnnaS pisze:
Ostrzegam ekstrakty wodno-alkoholowe czy alkoholowe sa bardzo silne nawet wodne czuc mocno,kiedys o Różeńcu nawet nie bylo napisane o blokadzie enzymow metabolizujacych rozne leki teraz jest ... nie mieszajcie roslin z lekami mozna przejechac sie kolokwialnie ujmując jak na silnych lekach na recepte ostrzegam.
No z lekami to wiadomo, ale jak się stosuje normalne dawki różnych ekstraktów roślinnych to powinno być wszystko dobrze ?
Np. Różeniec, bacopa, kurkuma, pieprz, L-tryptofan, kakao, kawa - wg mnie bardzo dobry stack, zmniejsza stres, poprawia wydolność, jest lepsze samopoczucie
Tam..tutaj, jestem no tak, hehe xd
  • 2990 / 1649 / 35
chodzi o wywazone proporcje zob. np czarnuszke z DXM juz nie bardzo, Rozeniec np mi nie robi tzw.kuku ale komus niedoswiadczonemu i wrazliwemu nawet maly miks moze zaszkodzic
zreszta jak juz ktos napisal na opakowaniu w aptece ,ze uwaga na leki z Rozencem i im chcialo sie cokolwiek napisac to sa tego pewni ,ze ta informacja musi byc chodzi o enzymy ale to tez ,ze jest iMAO
Uwazam ogolnie rosliny jako leki,czesto silniejsze niz te na recepte.

W twoim stacku jest za duzo wszystkiego ja tez kiedys myslalam ,ze tak mozna ale wiem nie jest to dobre...
Uwaga! Użytkownik AnnaS nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2215 / 369 / 0
No to kurkumę i pieprz chyba sobię odpuszczę.

Różeniec (ok.300mg extrakt) i bacopa 500mg fajnie działają, czuć wyraźnie
  • 95 / 12 / 0
13 maja 2018OdwiertKorzenny pisze:

Różeniec (ok.300mg extrakt) i bacopa 500mg fajnie działają, czuć wyraźnie
Rozumiem, że po posiłku i obie tabletki przyjmujesz jednocześnie? Zapytałem dlatego, bo mrugnął mi tekst przed oczami, który kiedyś widziałem, mówiący o tym, że nie można tego łączyć, bo coś tam, coś tam.. Albo po prostu coś mi się wkręciło hehh..
  • 2215 / 369 / 0
Akurat to jest rozbite na 4/5 tabletek

różnie, czasami po czasami przed :D
  • 2990 / 1649 / 35
Mechanizm działania Rhodiola, salidroside, tyrosol i triandryny w izolowanych komórkach :
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/25172797/
Opis badan na Osrodkowy Uklad Nerwowy:
Systematyczne badanie działania farmakologicznego Rhodiola rosea, rozpoczętego w 1965 r., Wykazało, że małe i średnie dawki miały działanie symulujące, takie jak wydłużenie czasu pływania myszy i pozostanie na pionowych okopach do granicy ich możliwości. W przeciwieństwie do tego, większe dawki miały bardziej uspokajające działanie. Małe dawki zwiększyły bioelektryczną aktywność mózgu, prawdopodobnie poprzez bezpośredni wpływ na wstępujący pień mózgu i malejące tworzenie siatkowate. Dalsze badania wykazały, że dawki w średnim zakresie, w przeciwieństwie do środków uspokajających, poprawiały rozwój odruchów uwarunkowanego unikania u szczurów i ułatwiały uczenie się w oparciu o emocjonalnie pozytywne reakcje. wzmocnienie. Ogólnie, w małych i średnich dawkach R. rosea stymulował norepinefrynę (NE), dopaminę (DA), serotoninę (5-HT) i nikotynowe działanie cholinergiczne w ośrodkowym układzie nerwowym (OUN)źródło:
https://www.mdidea.com/products/herbext ... ata06.html
Dalej o Różencu :
https://examine.com/supplements/rhodiola-rosea
Działania adaptogenne i ośrodkowego układu nerwowego Rhodiola rosea można przypisać wpływowi na poziomy i aktywność monoamin i peptydów opioidowych, takich jak beta-endorfin
Źródło:https://www.sciencedirect.com/science/a ... 9815000563

Obecnie zauwazylam trend na Rozeniec dlatego musze powiedziec ,ze korzen starty na proszek byl rownie dobry co ekstrakt z rozenca o ktorym jest mowa wczesniej takze tez pamietajcie rosliny powinny byc traktowane jako silne leki na recepte potrafia pokarac mimo bezpieczenstwa wplywaja na wiele enzymow , wiele mechanizmow.
Rozeniec jest dobry ale potrafi pokarac to silnie dzialajaca roslina , odpowiednio uzywana jest porownywalna do lekow na recepte , najwiecej badan jest w jezyku rosyjskim i mongolskim gdzie najpierw byl boom.
Ale mimo to nie zostaly odkryte wszystkie skladniki aktywne i mechanizmy dzialania czy to Rozenca czy innych roslin pokroju Rozenca, leki i rosliny to zly pomysl.
  • 871 / 119 / 22
Przez 2 lata leczyłem deprechę citalopramem. Przypadek losowy sprawił, że psychuszka miała pogrzeb w rodzinie w dniu w którym byłem do niej zapisany, a chodziłem raz na 3 miesiące i następną wizytę mam dopiero za 2 tygodnie. Lek mi się skończył i postanowiłem przejść na różeńca. Wykosztowałem się, bo w aptece był tylko solgarowy za ponad stówę za 60 tabsów. Ale nie żałuję, bo po łykaniu rhodioli poczułem się o niebo lepiej, niż na citalopramicznej chemii. Rzucam więc w diabły syntetycznego antydepresanta i przechodzę na różeńca. Plus Szafraceum, bo szafran z tryptofanem też mi robi dobrze. Błogosławionaś ty między roślinami i korzeń żywiciel twój! :-D

Obrazek
Uwaga! Użytkownik global108 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
Marihuana może pomóc zwalczyć chorobę Alzheimera

Nowe badania sugerują, że w chorobie Alzheimera równie ważne jak nagromadzenie białek (amyloidu i tau) może być zwalczanie stanu zapalnego w mózgu.

Narkotyki schował w atrapie Biblii. Wpadł po policyjnym pościgu

W trakcie ucieczki uszkodził swój pojazd, a badania wykazały, że mógł być pod wpływem alkoholu i narkotyków. W jego aucie policjanci znaleźli atrapę stylizowaną na Biblię z ukrytymi narkotykami, w tym mefedronem i kokainą. Mężczyzna trafił do policyjnego aresztu i usłyszał już zarzuty.

Kartele zamiast przemycać narkotyki wysyłają „kucharzy” do laboratoriów w Polsce

Meksykańscy przestępcy powiązani z kartelem Sinaloa mieli organizować w Polsce produkcję metamfetaminy w wynajętych posesjach na Podlasiu i w województwie kujawsko-pomorskim. W trzech sprawach zatrzymano łącznie ośmiu obywateli Meksyku, a śledczy uznali te przypadki za element szerszego przesuwania produkcji narkotyków syntetycznych do Europy Środkowo-Wschodniej.