Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 463 / 6 / 0
wszystkim którzy myslą ze papierosy nie sa robione dla uzaleznienia przypominam ze producenci specjalnie dodawali substancje rakotwórcze które powodowały szybsze wchłanianie nikotyny a tym samym pety bardziej uzalezniały,
kiedyś był taki raport na ten temat, nawet film
w tym raporcie było o opracowaniu takiego sposóbu sprzedaży zeby umożliwić kradzież nieletnim paru procent.

lobbing ...

kto zyskuje na tym?
- koncerny farmaceutyczne - większa sprzedaż gum nikotynowych bo przecież wiadomo, że one nie są po to żeby rzucić palenie ale po to by przetrzymać czas gdy nie można palić
Uwaga! Użytkownik masturbator nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 381 / 7 / 0
Nieprzeczytany post autor: Fasolkaaa »
Zakaz palenia w pubach i barach to najbardziej debilny z zakazów, jaki można sobie wyobrazić. Nie mówię już o tym, że gastronomia na tym straci. Ale jak ludzie zaczną wychodzić na zewnątrz na dymka dopiero się zacznie. Wyobraźcie sobie ul. Piotrkowską w Łodzi gdzie chodnik wyłożony jest dywanikiem z petów, bo co krok jest tam bar/pub/klub. To raz. Dwa: pomysł, żeby stworzyć oddzielne puby dla palących to nie jest żadne dbanie przez państwo o moje zdrowie, tylko będzie wyglądać to tak, jakby samobójcy podać ostrzejszą żyletkę. W takich miejscach będzie poprostu siekiera. A wystraczy, że właściciele lokali będą inwestować w taką wentylację, aby poprostu odpowiednio wywiewała z pomieszczenia dym. Da się. Naprawdę. Poza tym generalnie wentylacja w lokalach woła o pomstę do nieba, bo jak się wchodzi do wielu pubów na wcześniej wspomnianej ulicy smród wręcz odpycha. I nie mówię tutaj o mieszance róznych rodzaji tytoniu, ale o ogólnym smrodzie spoconych ciał i piwska. Ogólnie taki zakaz mogę podsumować tak: mamusia pozwala kupić dzieciakowi zabawke pod warunkiem, ze będzie się mogło nia bawić tylko na strychu. Porównanie może za bardzo odbiegające od rzeczywistości, ale pokazuje mniej więcej jak obiektywnie na to patrząc sprawa wygląda. Sam fakt tego, że zdziera się z palaczy niemiłosierne pieniądze jest już daleko idąca nietolerancją. Ale nasze panstwo szukało pieniędzy zawsze nie tam, gdzie one naprawde są. Bo mnie to, że papierosy są takie drogie nie zmotywuje do rzucenia palenia, tylko pojadę sobie raz w tygodniu na bałucki, kupię ramę ruskich fajek i jest dobrze. Poza tym, kasy powinni szukać u tych, z których za głupotę naprawdę można zedrzeć, np w kioskach i sklepach, gdzie 14latek kupuje winiacza albo własnie fajki. Dziwne, ze za wycięcie jakiegos durnego, spróchniałego drzewa jest kara po 300 000zł i więcej a za sprzedawanie tego, czego się nie powinno nieletnim kara jest ... żadna. Ale w naszym zacnym kraju takich paradoksów jest więcej niż ich braku.
"MDMA intrigued me because everyone I asked, who had used it, answered the question, 'What's it like?' in the same way: 'I don't know.' 'What happened?' 'Nothing.' And now I understand those answers. I too think nothing happened. But something seemed changed."

Alexander Shulgin, PiHKAL
  • 118 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Jemen »
masturbator pisze:
wszystkim którzy myslą ze papierosy nie sa robione dla uzaleznienia przypominam ze producenci specjalnie dodawali substancje rakotwórcze które powodowały szybsze wchłanianie nikotyny a tym samym pety bardziej uzalezniały,
kiedyś był taki raport na ten temat, nawet film
w tym raporcie było o opracowaniu takiego sposóbu sprzedaży zeby umożliwić kradzież nieletnim paru procent.

lobbing ...

kto zyskuje na tym?
- koncerny farmaceutyczne - większa sprzedaż gum nikotynowych bo przecież wiadomo, że one nie są po to żeby rzucić palenie ale po to by przetrzymać czas gdy nie można palić
W ogóle nie w tym rzecz. W Rosji nie tylko produkuje się fajki z jakimiś dodatkowymi truciznami, produkuje się również wódkę o zawartości alkoholu większej niż zadeklarowana na etykiecie produktu. Chcą bardziej uzależniać. Tylko, że ja nie piję alkoholu by się uzależnić, tylko żeby od czasu do czasu się wyluzować w gronie przyjaciół, znajomych. Nie wiem o co Ci chodzi z tym postem. Jakieś wyciąganie na siłę. Heroina dzisiaj jest mocniejsza niż dawniej, to również po to by mocniej uzależniać, no nie bywałe. Tu chodzi o to, że mam prawo ze sobą robić co chce. Jak życie mi zbrzydnie to mam prawo popełnić samobójstwo, mam prawo do śniadania filozofa (fajek i kawa ;-) ) Rząd chce nas na siłę uszczęśliwiać.
  • 3490 / 57 / 0
Nieprzeczytany post autor: Kurwik »
Cwaniaczki, wskażcie mi w Gdańsku klub/pub z zakazem palenia.
Zrobić coś bez czegoś ale żeby było jak z tym czymś. To by dopiero było coś.

I mean no harm.
Ani To Ani Tamto
  • 1000 / 99 / 0
co sądze na ten temat? Narkotyki są zakazane, a w tej chwili pewnie ktoś pali blanta, choć zakazane co nie. Może trochę zły przykład, ale ten zakaz w praktyce się jak narazie nie sprawdza.
[H]R Crew
  • 294 / 5 / 0
Kurwik pisze:
Cwaniaczki, wskażcie mi w Gdańsku klub/pub z zakazem palenia.
Cocktail Bar Capri - ul. Długa 59/61
Corner Pub - róg Hallera i Brzeźnieńskiej
Pub U Szkota - ul. Chlebnicka 9/12
I guess time flies when you're havin' fun
So enjoy life, you only get one
  • 138 / / 0
Nieprzeczytany post autor: HunT »
Mieszane uczucia. Z jednej strony sam nie trawię dymu papierosowego, więc pozostaje tylko się cieszyć, że rzadziej będę zmuszany do wdychania go. Z drugiej, jak już Luke.pda wspomniał w pierwszym poście, jest to kolejny zakaz dotyczący używek, a co za tym idzie, krok w tył w kwestii legalizacji.
Zobaczymy jeszcze, jak z egzekwowaniem wspomnianego zakazu będzie, no i w jakim stopniu będzie rozpowszechniony.
  • 319 / 7 / 0
Zajebisty pomysł, mam nadzieję że przejdzie!
  • 2497 / 50 / 0
Krazy plota, ze wycofuja sie z zakazu palenia w klubach/pubach :)
Dobro znowu zatriumfowalo, jednak sily ciemnosci czaja sie tuz tuz.
Uwaga! Użytkownik świetliste macki kosmicznej jaźni nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 319 / 7 / 0
Jakie dobro, bezczelni truciciele chyba.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Medyczna marihuana a autyzm — 18 miesięcy obserwacji 130 pacjentów

Brytyjscy badacze prześledzili losy 130 dorosłych osób w spektrum autyzmu leczonych produktami z konopi przez półtora roku. To najdłuższa obserwacja tego typu na świecie. Poprawa w zakresie lęku, snu i jakości życia była wyraźna po miesiącu — i systematycznie topniała przez kolejne siedemnaście. W tym samym czasie mediana dawki THC wzrosła z 20 do 192 mg dziennie.

USA: DEA tymczasowo zaklasyfikuje 7-OH do tej samej kategorii co heroinę i LSD

W środę amerykańska Agencja ds. Walki z Narkotykami (DEA) ogłosiła zamiar tymczasowego zaklasyfikowania 7-hydroksymitagyniny (7-OH) oraz trzech powiązanych substancji jako narkotyków Grupy I, czyli tej samej kategorii co heroina i LSD.

Rok po częściowej legalizacji w Niemczech: młodzież nie sięga po marihuanę częściej

Federalny Instytut Zdrowia Publicznego przebadał ponad 7 tysięcy Niemców w wieku 12–25 lat rok po wejściu w życie ustawy konopnej. Wśród nastolatek, nastolatków i młodych kobiet nic się nie zmieniło. Jedyny istotny wzrost odnotowano u młodych mężczyzn — ale ten trend trwa nieprzerwanie od 2008 roku, czyli od szesnastu lat przed legalizacją.