Luźne dyskusje na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
ODPOWIEDZ
  • 108 / 14 / 0
Nie chodzi o to czy jakaś substancja uzależnia i niszczy, każde uzależnienie niszczy poniekąd, wszystko zależy od człowieka. A narkotykiem jest każda substancja wpływająca na świadomość, a więc głównie alkohol, a nawet kawa i nikotyna również w jakimś stopniu są narkotykami. W każdym razie ja tak to sobie tłumaczę. :)
Living like this is a full-time business.
  • 1534 / 196 / 0
jak dla mnie jest takim samym jak amfa czy helupa
  • 361 / 33 / 0
@Up zgadzam sie z qyzej wymienionymi wielokierunkowosc dzialania ,zmiana swiadomosci nawet nie chodzi o uzaleznienie ale dziala na osrodkowy uklad nerwowy czyli mozg wiec jest narkotykiem na 100%
Uwaga! Użytkownik jokerr nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 6 / / 0
alkohol to nie narkotyk choć również zmienia świadomosć czloweka i prowadzi do uzależnień.
No ale jednak to inny gatunek inny rodzaj używki.

Równie dobrze można by sklasyfikowac papierosy jako narkotyk mimo ze nie zmieniaja swiadomosci czlowieka lecz uzalezniają

alkohol to mimo wszystko bardzo wielkie zło szczegolnie gdy ktos ma z tym naprawde problem. ---> Alkoholik

Straszna męka dla rodziny....
  • 1472 / 26 / 0
alkohol sam w sobie dla człowieka nie jest taki zły jak stymulanty naprzykład

Jednak jest może być szkodliwą używką dla otaczających nas ludzi wybuchy agresji,kłótnie

Wszystko zalezy od człowieka ja np.po alko jestem spokojny.
  • 6 / / 0
Wiesz Ty czy Ja czy inne osoby sporadycznie zażywające alkoholu nie powinny byc stawiane obok Alkoholika który wstaje i wali z gwinta wódkę i ma agressive mode ON cały czas. Bo poprostu nie kontroluje juz totalnie tego co robi, Rządzi nim nałóg i urwany film.
Ale oczywiscie ludzie pijący sporadycznie alkohol roznie po nim się zachowują. ktos robi się bardziej towarzyszki a ktos jest bardzo agresywny.
Chociaz uważam że ktos kto pije alkohol raz w tyg np w piątek lub sobote a le systematycznie co tydzien jets tez uzalezniony. bo pijac weekendowo pt/sb od roku czy dwoch lat powiedz takiej osobie ze teraz miesiac bez alkoholu na weekend ;)
Nie bedzie łatwo....
  • 3574 / 582 / 1
Ja po kodeinie nie wszczynam burd, a to narkotyk :)
"Które dragi brać, żeby nie musieć brać żadnych dragów?"

"Rutyna to rzecz zgubna "
  • 225 / 10 / 0
Lubie cukier jestem nawet uzależniony bo gorzkiej kawy nie ruszam. Narkotyk ewidentnie.

Nie nie używam cukru wcale. Zobrazowalem po prostu wasz zjeb@ny tok rozumowania

Nie wszystko co uzależnia jest dragiem w tym alkohol papierosy czy cukier.
Uwaga! Użytkownik benzoswiezy jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4807 / 267 / 0
obrazując Twój zajebisty tok rozumowania chleb to narkotyk bo ogrom ludzi codziennie go je

.......

czy alkohol jest psychoaktywny - tak
czy alkohol uzależnia psychicznie - tak
czy alkohol uzależnia fizycznie - tak

czy alkohol to narkotyk - nie %-D

FUCK LOGIC
Ja otchłań tęcz, a płakałbym nad sobą
jak zimny wiatr na zwiędłych stawu trzcinach
jam błysk wulkanów, a w błotnych nizinach
idę jak pogrzeb z nudą i żałobą.
Na harfach morze gra, kłębi się rajów pożoga
i słońce, mój wróg słońce! wschodzi wielbiąc Boga.
  • 225 / 10 / 0
Czuje, ze mnie nie zrozumiałeś xD
Po prostu alkohol się nie kwalifikuje do grupy narkotyków bo jest legalny tak samo jak papierosy. Ustawa definiuje substancje narkotyczne i alkoholu NIE uwzględnia. Dziękuję za uwage
Uwaga! Użytkownik benzoswiezy jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Szajka z Mississaugi kradła mleko dla niemowląt by kupić narkotyki. 11 osób aresztowanych

Peel Regional Police poinformowała, że po czteromiesięcznym dochodzeniu udało się rozpracować zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się kradzieżą produktów dla niemowląt i ich wymianą na narkotyki. W sprawie postawiono zarzuty 11 osobom.

Z Brazylii do Europy z kawą i kokainą. Kulisy sprawy drobnicowca Blume

Drobnicowiec Blume, który w 2023 roku obsługiwał transatlantycką trasę handlową pod togijską banderą, dziś stał się symbolem jednego z największych przejęć narkotyków na wodach europejskich. Wydarzenia związane z jego zatrzymaniem obnażają skuteczność współpracy służb międzynarodowych oraz skalę wykorzystywania żeglugi morskiej przez zorganizowane grupy przestępcze.

Betel jest używany od co najmniej 4000 lat

Betel to po kofeinie, alkoholu i nikotynie najbardziej popularna używka na świecie. Jest używany od dawna i głęboko zakorzeniony w kulturze Azji. Chociaż żucie betelu wiąże się z zabarwieniem zębów, brak takie zabarwienia nie oznacza, że człowiek betelu nie żuł. Dlatego też stwierdzenie jego użycia w przeszłości wymaga specjalistycznych badań. Taki, jakich podjęli się naukowcy z Tajlandii, Australii i USA.