Więcej informacji: Pregabalina w Narkopedii [H]yperreala
wskaż błąd w moim rozumowaniu i przytocz na to dowody bo jak narazie to widzę że nie ja a ty masz braki w rozumieniu i biochemii i ogólnie słowa pisanego
edit: jeśli chodzi o konkrety z mojej strony to skrócimy od razu wymianę zdań bo podejrzewam że zaraz będziesz się rzucał
pierwsza lepsza publikacja na temat pregabaliny potwierdzająca moje słowa
Pregabalin does not bind directly to GABAA, GABAB, or benzodiazepine receptors. In addition it does not augment GABAA responses in cultured neurons, alter rat brain GABA concentration or have acute effects on GABA uptake or degradation. However, it was found that prolonged application of pregabalin increases the density of GABA transporter protein as well as the rate of functional GABA transport in cultured neurons. Pregabaline has no involvement with serotonin and dopamine receptors and does not inhibit dopamine, serotonin, or noradrenaline reuptake. It has no effects on sodium channels, opiate receptors, and cyclooxygenase enzyme activity.
czekam na odpowiedź panie kompetentny
[mention]DexPL[/mention]
Pregabalina (pregabalin, ATC: N 03 AX 16) – organiczny związek chemiczny, pochodna kwasu gamma-aminomasłowego, należąca do leków przeciwpadaczkowych.
Pregabalinę (Rys.5) (Pregabalinum, Lyrica, (S)-3-izobutylo-GABA) zaprojektowano jako lipofilowy analog GABA podstawiony w trzeciej pozycji w celu ułatwienia dyfuzji GABA poprzez barierę krew-mózg. Miało to wpłynąć na wzrost aktywności dekarboksylazy kwasu glutaminowego (enzym, który odpowiada za biosyntezę GABA), a jednocześnie podniesienie poziom GABA w mózgu
Wpisz
przekaźnictwo GABA-ergiczne pregabalina
==============edit...
However, it was found that prolonged application of pregabalin increases the density of GABA transporter
W Modulatorach GABA Pregabalin Guide z redakcją Matiego.
po drugie przytaczasz tekst który opisuje w jakim celu substancja została zaprojektowana, faktycznie jest tam mówione o wpływie na gaba więc mamy w końcu jakikolwiek (marny) dowód na twoje słowa, nie wiem kiedy powstał tekst i jaki okres czasu opisuje ale zasugerowane jest w nim jakoby był to czas kiedy pregabalina była jeszcze w fazie badań
co do twojego cytatu o zwiększeniu gęstości transporterów gaba - pisałem o tym w pierwszym poście, gdybyś zajął się czytaniem zamiast zalecać to innym - wiedziałbyś to
właśnie się zorientowałem że wyżej wkleiłem zły link - nawet tego nie zauważyłeś, nie zadałeś sobie trudu żeby kliknąć na publikację którą przytaczam... gościu, może sam kiedyś poczytaj?
kolejna sprawa to że artykuł który wkleiłeś jeśli chodzi o pregabalinę powołuje się na materiały z roku 2007 i 2002, zapewne wiesz że nauka się rozwija i aktualizuje stan wiedzy
zobacz sobie nowsze publikacje, nie ma ani słowa o gaba w konteście mechanizmu działania pregabaliny
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22784017/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17126531/ tu trochę starsza ale też ani słowa
nie mam czasu teraz szukać więcej... poczytaj trochę
Ale ja serio nie mam siły ani czasu, ani potrzeby udowadniać Tobie że czarne jest czarne. Oficjalna (obowiązująca wykładnia) jest taka, że pregabalina jako prekursor GABA wpływa na przekaźnictwo Gaba-energiczne.
Wiem, ze medycyna nie jest do końca nauką ścisłą gdzie 2+2 nie zawsze równa się 4. Istnieje szerokie pole do dyskusji i nowych twierdzeń i zmiany obowiązujących dogmatów. Jednak do czasu aż taka rewolucja w nauce nie nastąpi (nie mówię, że tak się kiedyś nie może stać) rozsądek wydaje się wymuszać trzymanie się obowiązującej wykładni. (Ja, jako pracownik służby zdrowia przynajmniej tak robię)...
Jeżeli masz chęć i wiedzę żeby oficjalne twierdzenia podważyć to próbuj, ale wyraźnie zaznacz, że podważasz oficjalne stanowisko, a nie wyskakujesz z "brakiem dowodów". Bo przecież tak nie jest.
Wiesz, z ciekawości wpisałem w duckduckgo to co mi zaleciłeś i oprócz strony którą wkleiłeś wyżej nie otrzymuję żadnych wyników potwierdzających twoje stanowisko, co więcej otrzymuję wyniki potwierdzające moje:
https://bazalekow.mp.pl/leki/subst.html?id=4445
Lek przeciwpadaczkowy, pochodna kwasu gamma-aminomasłowego (GABA). Uważana jest za ośrodkowo działający analog GABA, jednak mechanizm działania jest inny niż leków wpływających na przekaźnictwo GABA-ergiczne.
wykazują strukturalne podobieństwo do kwasu Ɣ-aminomasłowego (GABA) – głównego neuroprzekaźnika hamującego w układzie nerwowym (tab. 2). Mimo podobieństwa w budowie, nie wpływają one jednak w sposób typowy na przekaźnictwo GABA-ergiczne
blokowiska666 pisze:Pytanie dla tych co ciągną od magików, moge jakoś nakrecić magiczkę, żeby dorzuciła mi to do ssri+nassa+alpra doraźnie?
11 sierpnia 2020CATCHaFALL pisze: Ty kurwo już sklej tą pizdę tak samo, bo ani to śmieszne, ani żałosne w twoim wykonaniu.
Mam nadzieję że następnym razem pomyślisz zanim zaczniesz pisać.
Recenzentem swojej wiedzy powinieneś być ty sam, niestety widzę że swojej wiedzy zrecenzować i uaktualnić nie chcesz. Bywają i tacy pracownicy służby zdrowia, dobrze że nie wszyscy.
Pozdro.
Dlaczego ograniczenie marihuany do listy chorób to katastrofa dla pacjentów – historia Adriana
Narkomani i nędza. Niemcy wolą się tu nie zapuszczać. "Sytuacja nie do przyjęcia"
Efekty terapii wspomaganej psychodelikami są zachwycające
Spali w lesie i zażywali narkotyki. Policja zatrzymała rodziców trójki dzieci
Jedna z mieszkanek zadzwoniła na policję i poinformowała, że rodzice wraz z trójką dzieci w wieku 1, 4 i 6 lat przez ostatnią dobę przebywali w samochodzie, w lesie. Na miejsce natychmiast skierowano policyjny patrol.
1 dziennie i ryzyko drastycznie rośnie. Alarm: Polacy nic sobie z tego nie robią
Nawet niewielkie ilości alkoholu mogą istotnie zwiększać ryzyko raka jamy ustnej – wynika z badania opublikowanego w „BMJ Global Health”, które szczególnie alarmujące dane przynosi z Indii.
Fałszywy narkotest, prawdziwe konsekwencje. Jak policyjna procedura zniszczyła życie 20-latka
W teorii miał to być rutynowy patrol drogówki. W praktyce - początek koszmaru, który na wiele tygodni wywrócił życie młodego człowieka do góry nogami. Fałszywie dodatni wynik policyjnego narkotestu, medialny rozgłos i społeczny ostracyzm okazały się silniejsze niż późniejsze, prawdziwe wyniki badań krwi. Bo gdy prawda w końcu wyszła na jaw, szkody były już nieodwracalne.