Z-drugs – substancje wykazujące powinowactwo do receptora benzodiazepinowego, nie dzielące jednak podobieństwa strukturalnego z benzodiazepinami. Przykłady to zolpidem, lub zopiklon.
ODPOWIEDZ
  • 611 / 17 / 0
@TAVROSH:
Ja bylem i zreszta teraz jestem zgrzany hehe.
Ketokonazol 200mg (1 tabletka) 1,5 moze nawet do 2 godzin przed zapodaniem kodeiny, oraz pol tabletki (ok. 100mg~ razem z kodeina, badz kilkanascie minut przed) tylko kiedy inhibicja jest zbyt silna (ja tym sposobem + sok grejpfrutowy - tyle ze na tramalu) wyladowalem w szpitalu - enzymy sie poblokoaly calkowicie, bylem przez dobre 2 dni zgrzany jak kaloryfer, nerki nie poradzily sobie i siadly, milo nie bylo a ile strachu ; o)
Tolerancje krzyzowa - w moim przypadku mowi sie o tolerancji mieszanej (tak bynajmniej mam w papierkach). Odpowiedz brzmi tak - zachodzi, ale dzialanie nasenne midazolamu nadal dziala przy dorzuceniu po kilku h, z tym ze znikaja juz efekty charakterystyczne dla benzodiazepin - a kwestia dorzucania jest spowodowania barzo krotkim okresem poltrwania midazolamu. Jego okres poltrwania wynosi ok. 4 godziny, wiec mozna czesciej dorzucac, niestety tolerancja rowniez rosnie bardzo szybko, jednak jako usypiacz (w koncu do niedawna byl uzywany wylacznie jako anestetyk w iniekcjach) dziala rewelacyjnie.
MYsle, ze jesli nie mozesz spac Dormicum skutecznie Cie uspi. Mozesz poprobowac z mianseryna, jednak po tej bedziesz ospaly przez pol dnia, o ile w ogole obudzisz sie rano. Ja po 20mg budzilem sie ok. 15-16. :P Nic fajnego, straszne gastro, efektow rekreacyjnych nie ma.
Ze wszystkiego zlego polecam Dormicum - wg. mnie jest to najsilniejszy lek nasenny, niestety tez powoduje silne uzaleznienie, szczegolnie przy naduzywaniu. Na poczatek proponuje nie przekraczac dawki 30mg donosowo (biodostepnosc przy podaniu doustnym nie przekracza 30-40ilustam %) poprzez podanie donosowe wchlania sie niemal w 100% i wchodzi rownie szybko jak poprzez podanie dozylne - oczywiscie lekarz Ci tego nie powie. I nie bierz bron boze 7,5mg. Wal z gory o 15stki. Na poczatek zapewne wypisze Ci ze 2-3 blistry jesli masz bezsennosc. Potem wzialbym zapas (cale opakowanie 100x15mg) - cena niestety troche odpycha, 100-kilka zl. za opakowanie - ale tak wychodzi i tak taniej niz kupujac blistrami. I wieksza wygoda dla farmaceuty,
Pozdrawiam,
M.
Widzę, że normy społeczne zazwyczaj są zbyt ciasne..
  • 520 / 18 / 0
Pewnie, że Dormicum jest zajebisty - i do użytku rekreacyjnego, i jeśli człowiek chce milusio, szybko zasnąć. Wiem z autopsji :)
  • 611 / 17 / 0
thomer pisze:
Pewnie, że Dormicum jest zajebisty - i do użytku rekreacyjnego, i jeśli człowiek chce milusio, szybko zasnąć. Wiem z autopsji :)
Oczywiste ;) Zolpidem vs midazolam 1:2 - 1 dla zolpidemu za mniejszy potencjal uzalezniajacy od midazolamu.
Ale w szpitalu tez bylo fajnie po poblokowaniu enzymow (glupi czlowiek hehe). I slowa pielegniarki "ale ladne zyly" :blush: A po wyjsciu od razu libacja u sasiada z Thomerem, kilka piwek hehe. To byly czasy (hm. w sumie nie tak dawno).

Swoja droga ostatnio wyczytalem na jakiejs stronie, ze zolpidem w duzym stooniu inhibituje CYP2C9 (CYP450) - wie ktos cokolwiek na ten temat?
Pozdrawiam,
M.
  • 44 / / 0
Zolpidem ma to do siebie że albo zaśniemy po nim jak dzieci, albo wystąpi reakcja paradoksalna (zamiast uspokojenia pobudzenie) czego doświadcza większy procent ludzi zażywający ten lek. Nie bez powodu jest on stosowany nie dłużej niż miesiąc. Nie chodzi tutaj o problemy zdrowotne lecz o szybko rosnącą tolerancję.
Mirror without the reflection.
  • 2518 / 28 / 0
Vampiria pisze:
Zolpidem ma to do siebie że albo zaśniemy po nim jak dzieci, albo wystąpi reakcja paradoksalna (zamiast uspokojenia pobudzenie) czego doświadcza większy procent ludzi zażywający ten lek.
Reakcja paradoksalna po zolpidemie, owszem zdarza się, ale nie wydaje mi się żeby występowała w większości przypadków. Podaj źródło.
Vampiria pisze:
Nie bez powodu jest on stosowany nie dłużej niż miesiąc. Nie chodzi tutaj o problemy zdrowotne lecz o szybko rosnącą tolerancję.
Tolerancja swoją drogą, ale należy pamiętać, że wszelkie z-drugs mają potencjał uzależniający podobny do benzodiazepin. Lepiej dmuchać na zimne.
  • 611 / 17 / 0
Dzielnicowy pisze:
Vampiria pisze:
Zolpidem ma to do siebie że albo zaśniemy po nim jak dzieci, albo wystąpi reakcja paradoksalna (zamiast uspokojenia pobudzenie) czego doświadcza większy procent ludzi zażywający ten lek.
Reakcja paradoksalna po zolpidemie, owszem zdarza się, ale nie wydaje mi się żeby występowała w większości przypadków.
Masz racje, bo nie wystepuje, choć w 1/moze 1000 osób szczególnie w podeszłym wieku przy zmianie generyku, jak już pisałem może wystąpić po nim tzw. bezsenność z odbicia. Może się tak zdarzyć z przyczyn osobiście mi nieznanych.

Koledze chodziło raczej o zolpidem w mixie z alkoholem - wtedy i owszem - myśle ze większość dozna reakcji paradoksalnych.
https://docs.duckduckgo.com/viewer?a=v&q=cache:LEUMU8V5cYsJ:www.lakemedelsverket.se/SPC_PIL/Pdf/enhumpil/Zolpidem%2520Mylan%2520film-coated%2520tablet%2520ENG.doc+zolpidem+alcohol+paradoxical+reaction&hl=pl&pid=bl&srcid=ADGEESjuEkX2L4pAegDHzcgUqCvTBpJzwClDgL8hB7ul0cCUS6U4WEkBgXAbGaZCCIxS4LhIiuRut1byuejW41tnUVgvMdDUpolu2rMxBwyiM6BJng_yqSMwueiqlNewnoH4l4TOjPhb&sig=AHIEtbTLq5jppk9QKTnzOLkcJwNuMgtbSg[/quote] - trochę długie, ale zawiera bardzo rzetelne informacje.
pozdrawiam,
M.
PS: Dzielnicowy: chodziło Ci chyba o leki benzodiazepinopochodne, drugs to ogólny termin leków.
  • 44 / / 0
Źródła na chwilę obecną nie posiadam, kilka dni temu wyczytałam to na jakimś forum medycznym w celach edukacyjnych, ludzie opisywali jak to brali rekreacyjnie, (może i właśnie w połączeniu z alkoholem, nie było zaznaczone z czym) i sporo osób uskarżało się na reakcję paradoksalną po dłuższym stosowaniu leku.
  • 33 / / 0
Przy moim bogatym doświadczeniu w stosowaniu samego Zolpidemu (ilości do 200 mg na dobę) jak i w połączeniu z etanolem nigdy nie zauważyłem reakcji paradoksalnych. Uważam, że zolpi i alko bardzo do siebie pasują, alkohol świetnie podbija działanie zolpi i nie wiedzę żadnych negatywnych stron takiego mixu no chyba,ze przesadzimy z ilością. Bezsenność kilkudniowa pojawia się u mnie kiedy nagle Zolpidem mi się kończy, ale to typowy efekt odstawienniczy.
Ostatnio zmieniony 14 czerwca 2012 przez Tavrosh, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 44 / / 0
Nie jestem w stanie porównać, ponieważ zolpidem brałam zgodnie z przeznaczeniem, a nie rekreacyjnie, i tak jak ktoś wyżej napisał - bezsenność była efektem odstawienniczym, i to nie tyczy się tylko tego leku a każdego ułatwiającego zasypianie.
  • 611 / 17 / 0
Tavrosh pisze:
Przy moim bogatym doświadczeniu w stosowaniu samego Zolpidemu (ilości do 200 mg na dobę) jak i w połączeniu z etanolem nigdy nie zauważyłem reakcji paradoksalnych. Uważam, że zolpi i alko bardzo do siebie pasują, alkohol świetnie podbija działanie zolpi i nie wiedzę żadnych negatywnych stron takiego mixu no chyba,ze przesadzimy z ilością. Bezsenność kilkudniowa pojawia się u mnie kiedy nagle Zolpidem mi się kończy, ale to typowy efekt odstawienniczy.
0,2g to cale moje opakowanie (2 blistry x 10x10mg) - nie uwazasz, ze to troche przesada? <wow>
To ze Tobie swietnie pasuje (fakt - alko ladnie podbija i jest nieco inaczej niz po samym zolpidemie - a wszystko mozna wyjasnic farmakologicznie - ale to by byla ksiazka - krotko mowiac lapie sie "cug" na to co pod reka = zazwyczaj alko) nie znaczy, ze inni (tzw. wiekszosc populacji) doznaja side effects zwanych tudziez reakcja paradoksalna (tj. agresja, kompulsje etc.) Ja ze znajomym kiedys nawciagalem sie zopiclonu (15mg + 40mg zolpidemu poprawione jakims litrem na dwoch i masa piw). Noc skonczyla sie prawie na dolku, masa dziwnych historii. Podobno bylem tak agresywny, ze gdyby nie znajomi, siedzialbym na dolku - dodam, ze z reguly jestem spokojnym czlowiekiem.

Male dawki zolpi >40mg + kilka piwek i owszem, ale raczej nie poza domem..
Pozdrawiam,
M.

EDIT: Zbyt duzo informacji osobistych w historii "z historii" ; d
ODPOWIEDZ
Newsy
Przemycali narkotyki z Hiszpanii w sklepach i automatach paczkowych. Rozpoczął się proces

Przed Sądem Okręgowym w Gdańsku rozpoczął się proces przeciwko trzem zatrzymanym i aresztowanym mężczyznom z Gdyni, Suszu i Bochni oskarżonym o przemyt narkotyków z Hiszpanii. Trafiały one do Polski za pośrednictwem firm kurierskich.

Alkohol ma zniknąć z pola widzenia? Jest petycja do resortu zdrowia

Polska Organizacja Przemysłu i Handlu Naftowego (POPiHN) złożyła w Ministerstwie Zdrowia petycję, w której proponuje wprowadzenie jednolitych zasad tzw. sprzedaży bezwitrynowej alkoholu. To rozwiązanie nie polega na zakazie sprzedaży ani na ograniczaniu konkretnych kanałów dystrybucji. Chodzi o to, by alkohol nie był eksponowany wprost w przestrzeni zakupowej.

Palenie z trzeciej ręki staje się z czasem coraz bardziej szkodliwe

Bierne palenie – narażanie osoby postronnej na oddziaływanie dymu tytoniowego – jest dobrze rozpoznanym zagrożeniem dla naszego zdrowia. Znacznie mniej wiadomo natomiast o „paleniu z trzeciej ręki”, czyli o sytuacji gdy dym z palonego papierosa już wywietrzał, a my wdychamy związki chemiczne, które po paleniu papierosów osiadły na ścianach, dywanach, meblach, firankach czy ubraniach.