Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
ODPOWIEDZ
  • 437 / 265 / 0
@Uzumaki
Wygląda ok, niepokojących oznak nie widać.
Wrzuć koniecznie zdjęcia jak już wyrosną, bardzo jestem ciekaw czy to faktycznie cyanescens jest, nie zauważyłem że są growkity z nimi.
Uwaga! Użytkownik Malinowy Chrusniak nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 113 / 6 / 0
Dobrze, dam znac. No niby na stronce było wielkie info, że są znowu dostępne, przynajmniej na tamten moment. W sumie dalej są. Będę wysyłał fotki jeszcze jak zaczną pinować i jak już wyrosną ładnie ;) rozumiem, warunki takie same jak poprzednio, czy więcej światła by sie przydało tu :P?
  • 25 / 5 / 0
Dla dobra ludzkości muszę się pochwalić, że znalazłem dużo lepszą alternatywę dla tej jebanej folii ze spinaczem, którą wszyscy zakładają na growkit. Stosuję pojemnik plastikowy jak na zdjęciu. Kosztuje ze 3 dychy w markecie i wchodzą do niego nawet dwa growkity. Dużo łatwiej, higieniczniej, grzyby nie opierają się o mokrą folię. Rzuty też jakby większe, bo więcej miejsca. Po prostu pryskam na ścianki wodą.
[ external image ]
  • 113 / 6 / 0
@Arcydziengiel wypróbuje chetnie. Mówisz, że 2? Czyli np kupić 2 i zacząć razem i patrzeć jak rośnie :) i przez te scianki pewnie widac lepiej niz przez mokrą folie...

anyway @Malinowy Chrusniak poniżej fotka pierwszych hawajków, że tak powiem, które WRESZCIE się dzisiaj pojawiły :) jeszcze pare dni i pewnie beda juz do zbierania w sumie, nie? (tak wiem ze dopiero sie pojawily, ale jak w tym drugim kicie co prawda psilocybe cubensis pojawiaja się piny to max 5 dni i już są do zebrania, nawet teraz za 4 rzutem) jest ich troszeczkę więcej, ale nie chce wstawiać tyle fotek, bo bez sensu na razie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 1 / / 0
Witam
Jakiś czas temu kupiłem swój pierwszy GrowKit Golden Teacher. Pierwszy zrzut był na prawdę okey bo na 215g.

Drugi raz chyba potraktowałem zbyt duża ilością wody i stąd te białe kropki??

Dodatkowo martwią mnie ciemne kapelusze i białe kropki pod niektórymi kapeluszami. Czy jest szansa jeszcze je odratować wietrząc np 3-5raxy dziennie czy je wyrwać natychmiast i wyrzucić?

Dołączam zdjęcia

Przeniesiono do wątku głównego o grow kitach — CATCHaFALL
  • 368 / 80 / 0
@Swiezykebab słabo mi to wygląda, na moim miejscu bym to wyrzucił. Jak sam napisałeś, że potraktowałeś je dużą ilością wody to pewnie temu się takie zrobiły.
  • 2 / / 0
Witajcie

mam pytanie odnośnie substratu w gotowych grow kitach. Dlaczego jest tam dodawane aluminium? Czy ktoś ma jakieś info o dokładnym składzie tego podłoża?Aluminium jest dosyć szkodliwe dla człowieka. Nie wiem jaki sens jest w dodawaniu go do grzybów. Szukam w necie, ale niewiele znalazłem.
  • 6 / 1 / 0
Witam, uprawiam aktualnie golden teachery, niedawno zebraliśmy 4 flush. Tym razem jednak grzyby zostały przetrzymane za długo o około 1 dzień i przez ten czas zdążyły baardzo zczarnieć, kapelusze są wręcz czarniejsze niż najciemniejsza noc. Czy to jest poprostu od zarodników i jest OK ale niechlujnie czy coś tu się wydarzyło niedobrego? I czy można to jeść czy raczej do kosza? Poza tym, dorzucam zdjęcie ciastka po zbiorze, ani grzyby ani samo ciastko nie ma nieprzyjemnego zapachu, próbować kolejny czy już do wyrzucenia? W ramach ciekawostki dodam jeszcze, że drugi flush wyszedł nam najgorzej, suchych wyszło około 7 gram, z trzeciego 9, z tego nie wiem dokładnie ile, ale podejrzewam, że tez około 9. Za pierwszym razem było ~20g suchych więc średnio. Z góry dziękuję.

[ external image ]
[ external image ]
[ external image ]
  • 1455 / 596 / 0
@jul3000 czarne od zarodnikow/utleniania poza tym sa zdrowe . Dopoki pinuja to zostaw kita jak zuzyja cala energie po prostu przestana rosnac .
Życie jest zdrojem rozkoszy; ale tam, gdzie pije zeń motłoch, zatrute są wszystkie studnie.
  • 4 / / 0
Nowy kit, pierwszy raz uprawiany, długo nie chciały wychodzić piny (2 tygodnie). Dziś już wyszły, ale zauważyłem sporo białego nalotu. No i moje pytanie: grzybnia czy pleśń? Jeśli pleśń to co mogło się wydarzyć? Kit był zamknięty, widelec do nakłuwania zdezynfekowany.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Jak starzeć się wolniej? Odpowiedź tkwi w... grzybach halucynogennych

Badacze z Uniwersytetu Emory w stanie Georgia odkryli zaskakujące właściwości psylocyny – aktywnego metabolitu psylocybiny – które mogą mieć wpływ na spowolnienie procesów starzenia.

Badania nad grzybami zaskoczyły naukowców. Odkrycie może pomóc wielu ludziom

Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania na temat działania psylocybiny, zawartej w niektórych gatunkach grzybów psychoaktywnych. Wnioski opublikowane zostały w "Nature Neuroscience". Jak się okazuje, związek ten może zmniejszać przewlekły ból i związane z nim ryzyko rozwoju depresji. Eksperymenty przeprowadzono na modelach zwierzęcych.

Mikrobiom jelitowy wpływa na pociąg do alkoholu

Mikroorganizmy tworzące mikrobiom jelitowy mogą wpływać na spożycie alkoholu, manipulując układem nagrody w mózgu - informuje czasopismo „mBio”.