Więcej informacji: Benzodiazepiny w Narkopedii [H]yperreala
pol90 pisze: Psychiatrzy ani neurolodzy przeważnie nigdy nie przepisują benzodiazepin.
Hey ho, here we go
Ever so high.
Ja chcępomóc sobie zomirenem w stresującej sytuacji, ale wcześniej muszę zobaczyć jak działaja na mnie różne dawki. Zacznę od 0,5mg, potem wezme 1mg, a na końcu znowu 0,5mg, żeby sprawdzić czy działatak samo jak na początku. Nie chce żeby zdarzyła się taka sytuacja, że jak przyjdzie co do czego to już nie bedę nic czuł. Pzdr!
Jakie są efekty uboczne przyjmowania benzodiazepin? Nie chodzi mi o efekty odstawienia , tylko czy mogą wystąpić jakieś dolegliwości (psychiczne/ze zdrowiem fizycznym) podczas regularnego przyjmowania benzo .. Czy występują tylko przy przyjmowaniu rekreacyjnym , czy także przy leczniczym?? I czy mogą wystąpić jakieś trwałe efekty uboczne , lub trwały efekt po odstawieniu??
pzdr
jak jest z pamięcią krótkotrwałą na ermm dłuższą metę? :) paląc trawę dzień w dzień, mam pewne kłopoty żeby sobie przypomnieć jakieś szczegół z dnia etc. ale boję się, że dodając do tego benzosy konkretnie bym był nieogarnięty.
czyli - biorąc nawet terapeutyczne dawki benzosów, paląc bakę, funkcjonował bym w miarę normalnie, czy pamięć jeszcze bardziej by osłabła? jeżeli tak, to jak bardzo?
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Psychologia w codziennym życiu: psychodeliczny zwrot
Kiedy Donald Trump podpisał rozporządzenie wykonawcze w sprawie substancji psychodelicznych, internet eksplodował szybciej niż jakakolwiek konferencja prasowa. Nagłówki w mediach społecznościowych migały o „legalizacji narkotyków”, „rewolucji psychodelicznej” i „końcu tradycyjnej psychiatrii”. W rzeczywistości, jak podkreślały NPR (npr.org) i PBS, dokument nie legalizuje żadnej substancji. Przyspiesza on natomiast procesy badawcze, skraca ścieżki regulacyjne FDA i toruje drogę do szerszego stosowania rozszerzonego dostępu w przypadkach poważnych chorób psychicznych, gdzie inne metody zawiodły. Jednak w dobie natychmiastowych emocji to nie fakty, a pierwsze wrażenia decydują o reakcji ludzi.
Kofeina może pomóc w diagnozowaniu Alzheimera. Nawet umiarkowana dawka może mieć wpływ
Kofeina może wpływać nie tylko na koncentrację i poziom energii, ale także na wyniki badań neurologicznych. Włoscy naukowcy wykazali, że dawka odpowiadająca około dwóm filiżankom kawy wyraźnie zmienia sposób, w jaki mózg tłumi sygnały odpowiedzialne za ruch. Odkrycie może mieć znaczenie dla przyszłej diagnostyki choroby Alzheimera i innych zaburzeń neurodegeneracyjnych.
Alkohol wciąż na czele uzależnień w Holandii
Alkohol pozostaje najczęstszą przyczyną leczenia uzależnień w Holandii i odpowiada za 43 procent wszystkich przypadków terapii. Tak wynika z najnowszych danych krajowego systemu monitorowania problemów związanych z alkoholem i narkotykami za 2025 rok.