Dział służący informacji na temat zmian w prawie – proponowanych, jak i wprowadzonych w życie.
Zablokowany
  • 527 / 6 / 0
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... omosc.html

Widzę, że na stacjonarki się rzucili. W sumie i dobrze, a niech net żyje swoim życiem!
  • 246 / 11 / 0
niezly material wypuscil glowny inspektorat sanitarny
kurwa, nie pamietam kiedy widzialem cos rownie zenujacego
“We are not entitled to our opinions; we are entitled to our informed opinions. Without research, without background, without understanding, it’s nothing. It’s just bibble-babble. It’s like a fart in a wind tunnel, folks.”
  • 1817 / 109 / 0
PsychoLab bzdury piszesz i nieprawde.Po co sie wypowiadasz jak nie masz zielonego pojecia.znasz takie powiedzenie "nieznajomosc prawa szkodzi" ? No wlasnie,jesli kupisz od vendora cos co jest jeszcze legalne,nie wiem np. 3CMC i zgarnie cie policja i okaze sie ze masz tam 20%kokainy to masz przypal ty i vendor i nikogo niebedzie obchodzic ze niewiedziales ze tam jest kokaina.Nie siej fermentu PsychoLab.Jak bedziesz w Bogocie i ktos ci na nieswiadomce podrzuci do bagazu 2 kilo kokainy i ciebie na lotnisku w Warszawie zlapia to sie bedziesz tlumaczyl ze niewiedziales o tym :D ? (choc rzeczywiscie mogles niewiedziec) Myslisz ze nieodpowiesz za przemyt tych 2 kilo koksu? smieszny jestes PsychoLab,albo naiwny bo nie wiem jak to nazwac.
  • 109 / 10 / 15
Eliot, masz rację, że tak jest w polsce, problem polega na tym, że nieświadomość musi być usprawiedliwiona, a jak wiadomo jak usprawiedliwisz posiadanie dragów? Jak udowodnisz niewinność to że dragi podrzucono? Ja podałem tylko teorię, ale wiadomo, że teoria daleka jest od praktyki. Kupowanie RC zawsze jest ryzykowne, jedynie depenalizacja rozwiąże ten problem.
  • 1077 / 125 / 3
Eliot ale Psycholab ma rację.

Jeśli przemycisz autem 2 kg kokainy bo "nie wiedziałeś że tego nie można" to czyn jest popełniony świadomie i jest tylko błąd co do znamion czynu.
Ale jeśli ktoś by komuś schował 2 kg kokainy do baku i tego by złapali na przemycie a w ogóle nie był by on świadomy że coś ma w baku to wtedy czyn nie jest popełniony świadomie.

I tak jest w ustawie karnej a że sądy różnie do tego podchodzą- po prostu sędziowie zrzynali na kolokwiach!

Ten były sędzia co ma stronę o posiadaniu dragów (chyba z Sądu Warszawa-Żoliborz) uniewinnił gościa co kupił 2 tygodnie temu auto używane a pod fotelem był znalaziony jakiś dżojnt po poprzednim posiadaczu a nowy właściciel ni chuja nie miał świadomości tego.
  • 109 / 10 / 15
I to to mi chodziło, teoria daleka od praktyki. O ile opisany przeze mnie przypadek z pirackim programem można łatwo wytłumaczyć, o tyle jeżeli chodzi dragi to wiadomo jaka jest polska na tle innych krajów UE.
  • 581 / 91 / 6
I jeszcze jest kwestia wiarygodności takiego tłumaczenia.
Każdy kto ma fetę na lotnisku może się tłumaczyć, że nie wiedział i ktoś mu musiał podrzucić. Nie da się dowieść, że faktycznie tak było.
Tylko ludzie którzy kupowali legalnego dopa mają fetę w opakowaniu dopa. To tłumaczenie jest po prostu bardziej wiarygodne i można dowieść, że faktycznie legalnego dopa chcieliśmy kupić. Kwestia interpretacji sądu w tej chwili tak mi się wydaje.
"moja jaźń w wyniku zawirowań stereofonicznych rozbiła się na 2 różne osoby,
obie pozbawione 'ja'.
To było umiarkowanie zahaczające o nieprzeciętność."

Najpierw masa, potem kwasa
  • 29 / 9 / 0
Jak to w prawie - wszystko kwestia dowodowa.

Co do tego projektu rozporządzenia, to pojawiły się opinie podmiotów, którym wysłano projekt. Większość uwag nie zgłasza, ale Krajowe Biuro do Spraw Przeciwdziałania Narkomanii proponuje rozszerzenie tego katalogu (obecnie dwie substancje) o MDMB-CHMICA. Może komuś z Was się przyda ten kawałek papieru - http://legislacja.rcl.gov.pl/docs//516/ ... 174435.pdf

Ciekawe pismo wysłała też Naczelna Izba Lekarska. Wskazała, że termin do zaopiniowania jest za krótki (pismo trafiło do biura/sekretariatu 8 lipca, a termin był na 10!) i żąda wydłużenia terminu do 31 lipca. Bardzo profesjonalne, wreszcie ktoś podszedł do tematu poważnie. Póki co brak odpowiedzi ministra zdrowia, jak widzę, może zleje ten postulat, co by bardzo pasowało do władzy. Generalnie jest tak jak przewidywałam. Projekt wysłano do 71 podmiotów, wśród których wiele powinno być czynnie zainteresowanych tematyką, a odpowiedź nadeszła (wedle stanu ze strony RCL) od 8 + ministrowie.
Dodano też opinie ministrów, ale żaden nie zgłosił uwag (poza jakąś kosmetologią typu: dopisać, że to nie wpłynie na budżet państwa, bo tak jest w ustawie, ma być w rozporządzeniu też, xoxo).
Uwaga! Użytkownik EmilyB nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 109 / 10 / 15
Cały czas nie mogę znaleźc rzetelnego info na temat dopisywania, media mówią, że delegalizacja bez nowelizacji tylko przez rozporządzenia, gdy inni mówią(także tutaj na forum), że załącznik=/=rozporządzenie. Ma ktoś naprawde pewne źródło co to tej tezy, bo wątpliwości jest dużo.
  • 567 / 53 / 0
@up
Z uzasadnienia noweliacji:
(...)Ocena ryzyka związanego z użyciem nowych substancji psychoaktywnych będzie dokonywana przede wszystkim w aspekcie wpływu na zdrowie ludzi. System oceny ryzyka nowych substancji psychoaktywnych będzie polegał na przeprowadzeniu procedur wprowadzania substancji pod kontrolę w oparciu o racjonalne, naukowe przesłanki oraz interdyscyplinarną ocenę ekspercką. Jego zasadniczym i podstawowym zadaniem jest zabezpieczanie obywateli przed niebezpiecznymi dla ich zdrowia produktami lub substancjami. Z tego powodu proponuje się utworzenie przy ministrze właściwym do spraw zdrowia Zespół do spraw oceny ryzyka zagrożeń dla zdrowia lub życia ludzi związanych z używaniem nowych substancji psychoaktywnych. Zespół będzie się składał z ekspertów specjalizujących się w sprawach oceny potencjalnych zagrożeń dla zdrowia lub życia ludzi oraz społecznej szkodliwości wynikających z używania substancji co do których istnieje podejrzenie, że działają na ośrodkowy układ nerwowy w szczególności niebędących nową substancją psychoaktywną, ale wykazujących działanie na ośrodkowy układ nerwowy. Zasadniczymi przesłankami, które zostaną wzięte pod uwagę przez Zespół są zagrożenia dla zdrowia lub życia ludzi oraz społeczna szkodliwość substancji. Z tych też względów zaproponowany został jego skład osobowy. Członkami Zespołu będą specjaliści posiadający wiedzę ekspercką z nauk chemicznych, farmakologii, toksykologii jak również psychiatrii czy też nauk społecznych oraz prawnych. Głównym zadaniem ww. Zespołu będzie opracowywanie opinii eksperckiej na temat potencjalnego zagrożenia związanego z używaniem określonych substancji oraz rekomendowanie Ministrowi Zdrowia umieszczenia najbardziej niebezpiecznych dla zdrowia i życia ludzi substancji na wykazach środków odurzających, substancji psychotropowych oraz nowych substancji psychoaktywnych. Tym samym, w wyniku pracy Zespołu, Minister Zdrowia będzie mógł podjąć decyzje o wszczęciu zmian legislacyjnych mających na celu kontrolę określonych substancji poprzez włączenie ich do załączników ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii lub wykazu nowych substancji psychoaktywnych (...).
Za organizację i funkcjonowanie Zespołu będzie odpowiedzialny Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) współpracując razem z Krajowym Biurem ds. Przeciwdziałania Narkomanii, organami ścigania oraz innymi podmiotami, w tym jednostkami naukowo-badawczymi, których działalność dotyczy nowych substancji psychoaktywnych.
"Even the smallest person can change the course of the future"
Zablokowany
Newsy
Sprawa biznesu „Króla dopalaczy”. Na ławie oskarżonych 13 osób

Biznes „Króla dopalaczy” znów na łódzkiej wokandzie. Tym razem chodzi o sprzedaż w internecie.

Alkohol znika ze stacji paliw, a jednak... nadal tam będzie. To nie zakaz, a zmiana reguł

Czy alkohol zniknie ze stacji paliw? Na razie nic na to nie wskazuje. Napoje procentowe jedynie mogą przestać być widoczne, a chętni na taki asortyment wciąż będą mogli zrobić zakupy. Za tak zwaną sprzedażą bezwitrynową opowiada się branża paliwowa. Rozwiązanie to miałoby wpłynąć na ograniczenie zakupów impulsywnych i zmniejszyć społeczne koszty nadużywania alkoholu.

Fernando i Horacio gotowali "metę", teraz grozi im 20 lat więzienia

Poszukujący pracy obywatele Meksyku trafili, przez Hiszpanię, do gminy Osielsko. Tak brzmiały tłumaczenia zatrzymanych. Teraz w sądzie rozpocznie się proces dwóch obcokrajowców i Marcina P., właściciela posesji, na której działała fabryka metamfetaminy.