Dział poświęcony harm reduction – metodom mającym na celu złagodzenie negatywnych konsekwencji zażywania środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 2652 / 382 / 0
Z naturalnych sposobów to robienie kompresów lub okładanie kapustą i owijanie luźno bandażem. Większość środków farmakologicznych bazuje na tych samych związkach, co altacet, więc mało pomogą, choć mogą zmniejszyć ból. Polecam Ci żel chłodzący z ibuprofenem i mentolem (dip rilif), chociażby po to, żebyś się nie męczyła i miała mniejszą trudność w wykonywaniu różnych czynności. Mimo wszystko jednak na Twoim miejscu pofatygowałabym się z tym do lekarza, bo nie masz 100% pewności, że nie wdało się zakażenie.

Obserwuj to miejsce, jeśli nie będzie sinieć, nie będą się tworzyć bąble z krwią lub ropą i nie będziesz miała gorączki, to znaczy, że nie jest to zakażenie, jednak jeśli sytuacja będzie się pogarszać i obrzęk będzie narastał, to tak jak mówię - do lekarza. metkat ma to do siebie, że dosłownie wypala wewnętrzne ścianki naczyń krwionośnych, a przy okazji wszystko co znajduje się wokół. Jeśli masz z tym doświadczenie, to co tu dużo mówić - sama wiesz, jak jest. Pamiętaj, żeby nie stosować żeli rozgrzewających, ani tym podobnych metod, bo zwiększona temperatura jedynie wzmocni stan zapalny na tym etapie.
Uwaga! Użytkownik Blue_Berry jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 20 / / 0
Do lekarza jak najbardziej zamierzam pójść, niestety uda mi się to dopiero za trzy dni. Słyszałam, że kwas acetylosalicylowy (aspiryna, polopiryna itd) zmniejsza takie obrzęki i łagodzi stany zapalne jednak nie wiem na ile w tym prawdy i czy pomoże. Czy będą jakieś komplikacje, jeśli jutro odpuszczę sobie alkohol, a spożyje "trochę" 3mmc, 4cmc bądź a-pvp?
Uwaga! Użytkownik tynxan nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2652 / 382 / 0
Aspiryna pomoże tutaj jedynie na ból, choć podejrzewam, że nawet byś nie zauważył jej ewentualnego wpływu. To jest uraz naczynia krwionośnego i najskuteczniejsze jest w tym wypadku chłodzenie i przerwa od zażywania iv. Nie będzie komplikacji, ale tak jak mówię - nie wal dożylnie, przynajmniej nie w tą rękę, bo narobisz sobie problemów na nowy rok. Pamiętaj też (gdy tam będziesz jutro szaleć), żeby nałożyć na tą rękę opatrunek i zadbać o sterylność.
Uwaga! Użytkownik Blue_Berry jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 5 / / 0
Blue_Berry pisze:
Aspiryna pomoże tutaj jedynie na ból, choć podejrzewam, że nawet byś nie zauważył jej ewentualnego wpływu.
Aspiryna i polopiryna rozrzedzają krew, ograniczają proces zapalny, dlatego są polecane np. osobom z zapaleniem żył powierzchniowych.
Dobrze jest też wstrzymać się z paleniem ;)
  • 5 / / 0
Mam pytanie, czy używał ktoś może maści o nazwie Solcoseryl?
  • 2652 / 382 / 0
Niestety nie mogę się zgodzić z tym, co napisałeś powyżej. Aby śródbłonek żylny po urazie mechanicznym mógł się zregenerować, potrzebna jest prawidłowa krzepliwość krwi przepływającej przez naczynie. Każda ingerencja w ilość płytek krwi w osoczu wpływa negatywnie na ten proces, zwłaszcza jeśli równocześnie stosuje się środki o działaniu przeciwnym do kwasu acetylosalicylowego. Tutaj, jako że trzeba też wziąć pod uwagę obecność substancji psychoaktywnych w organizmie danej osoby, najbezpieczniej będzie stosować aspirynę powierzchniowo. W ulotce Ci tego nie powiedzą, ani nie rozważą regeneracji na poziomie komórkowym.

Natomiast co do maści Solcoseryl - jest dobra do długiego stosowania. Nie utrudnia tak bardzo dopływu powietrza do rany, jak w przypadku większość maści. Dobra zwłaszcza przy zrostach i do stosowania, gdy ma się nadwrażliwe, szybko pękające żyły, tutaj szczególnie po wylewach podskórnych, zasinieniach.
  • 5 / / 0
Jeśli równocześnie stosuje się środki o działaniu przeciwnym do kwasu acetylosalicylowego to oczywiście jest to bez sensu :)

Dzięki za info na temat maści, nie byłam do końca pewna czy się na nią zdecydować :)
  • 1262 / 17 / 0
Cześć mam na ręce w pobliżu miejsc gdzie się wkłuwałem żółte plamy, bolą trochę jak siniaki przy przyciskaniu ich jak mogę sprawić by szybciej to zeszło bo już prawie 2 tyg są. Czymś smarować czy coś? Brałem leki p-zapalne i antybiotyk nic nie pomogło.
Uwaga! Użytkownik NieLubieZielska nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 570 / 8 / 0
jesli ktos ma problem z widocznoscią kabli (np ja ) bardzo pomogla mi L-arginina rozszeza naczynia krwionosne blister 30tab kosztuje 15zl w sportowym 1 kaps ~1h przed hukaniem wystarczy by kable wyszly ladnie
zaciskam stazę lekko pompompuje reką i kable jak u kulturysty %-)
cos takiego

http://www.olimp-supplements.com/?p=3&m=8&m2=7&id=61
I live fast and die fast too
how many times do this for you?>
i wanna live i wanna love :cheesy:
danwo juz dokonałem wyboru
jestem dyspozyorem wlsanych torów
Warszawski Cpun pisze:
Wystarczy mi 30% szans przeżycia aby 'zbadać' jakiś mix.
  • 20 / / 0
Witam, co do poprzednich obrzęków o których pisałam 3 tygodnie temu to wyszło na to że to ropnie, skończyło się na to, że wszystkie trzy wycięli, zabronili iv :D :D i lecę właśnie z drugą turą antybiotyków, bo oprócz czyraków zgrubienia na ręce wgl nie chcą zejść. Także nie polecam metkata, bo pięc razy wyjdzie dobrze,a za szóstym Cię hospitalizują.
Uwaga! Użytkownik tynxan nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Exception when calling VideoApi->videos_get: (500) Reason: Internal Server Error HTTP response headers: HTTPHeaderDict({'Access-Control-Allow-Credentials': 'true', 'Access-Control-Allow-Origin': '*', 'Access-Control-Expose-Headers': 'Retry-After', 'Alt-Svc': 'h3=":443"; ma=2592000', 'Content-Length': '291', 'Content-Type': 'application/problem+json; charset=utf-8', 'Date': 'Thu, 26 Jun 2025 21:26:09 GMT', 'Etag': 'W/"123-TljUAQ8boCPNg67GD97qdEr8r9I"', 'Server': 'nginx', 'Tk': 'N', 'X-Frame-Options': 'DENY', 'X-Powered-By': 'PeerTube', 'X-Ratelimit-Limit': '50', 'X-Ratelimit-Remaining': '49', 'X-Ratelimit-Reset': '1750973120'}) HTTP response body: {"type":"https://docs.joinpeertube.org/api-rest-reference.html#section/Errors/SequelizeConnectionAcquireTimeoutError","detail":"Operation timeout","status":500,"docs":"https://docs.joinpeertube.org/api-rest-reference.html#operation/getVideos","code":"SequelizeConnectionAcquireTimeoutError"}
Artykuły
Newsy
Marynarka wojenna Salwadoru skonfiskowała ponad 6 ton kokainy

Prezydent Salwadoru, Nayib Bukele, ogłosił w piątek przejęcie 6,3 tony kokainy i aresztowanie 17 podejrzanych handlarzy narkotyków podczas czterech „bezprecedensowych” operacji marynarki wojennej kraju na Oceanie Spokojnym.

policjanci zabezpieczyli ponad 100 kg kokainy ukrytej w naczepie ciężarówki

Policjanci z Wałcza przejęli ponad 100 kilogramów narkotyków. Nielegalny towar przemycany był w ładunku, w którym były części samochodowe. W związku ze sprawą zatrzymane zostały dwie osoby. Są już po zarzutach i może grozić im nawet 20 lat pozbawienia wolności.

Cudowne "koktajle" i narkotyki. Nieznane oblicze złotej ery Hollywood

Narkotyki, używki i magiczne koktajle, które miały utrzymać największe gwiazdy ekranu w dobrej kondycji, zdolne pracować na planie przez trzy doby bez przerwy, były w Hollywood na porządku dziennym...