Dział, w którym omawiane są konkretne kondycje, oraz ich wpływ na i współzależności z efektami środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 330 / 1 / 0
Czemu akurat 2-DPMP?
  • 749 / 86 / 0
Bo inne spidy się za szybko kończą i mają zbyt dużą nałogogenność.
  • 1472 / 196 / 0
Mógłbyś coś więcej o tym napisać?
Herbata zawiera wyższe stężenia kofeiny niż kawa (nawet do 4%, podczas gdy kawa max. 2%, a zazwyczaj ok. 0,5%), tyle że standardowo w herbacie mamy kofeinę w formie soli kwasu taninowego, więc aby była w pełni aktywna trzeba by ją od tego kwasu oddzielić.
Oba mechanizmy. Aromat kawy wynika z działania na TRPA1 i powoduje stymulację. Jednakże samo działanie już wypitej kawy wynika z antagonizmu receptorów adenozyny, co prowadzi do dysinhibicji wyrzutu glutaminianu, dopaminy, noradrenaliny, acetylocholiny, adrenaliny i w mniejszym stopniu serotoniny. Do tego kofeina jest antagonistą glicyny(tak jak strychnina) oraz inhibitorem ACHe.

Sam antagonizm adenozyny nic nie daje, dopiero uwolnione neuroprzekaźniki dają kopa.
Pisałem wcześniej, że antagonizm receptorów adenozynowych po prostu blokuje jeden z mechanizmów hamowania OUN, więc jest jak piszesz - kofeina działa tak, by OUN sam zapierdalał :) W moim przypadku pierwszy mechanizm "przyjemności" nie ma znaczenia, bo kawa mi dawno zbrzydła, a kofeina bezwodna nie jest w ogóle przyjemna w smaku :P
Tyle, że nadal nie ma konkretnych danych, a stymulanty typu RA katechylamin dają kompletnie inne odczucia. O ile wyrzut dopaminy jest w jakiś sposób zauważalny przy kofeinie, to zakładam, że noradrenalina i serotonina i tak jest słabo wyzwalana. Może jednak moc "niespania" daje fakt, że OUN nie wyrzuca substancji hamujących tyle oraz z samej adrenaliny?

Jak silna jest inhibicja AChE? Porównywalna do cynamonu, abym mógł wrzucać kofę zamiast niego?
Podając mnie jako login polecający ekspertowi JohnyHa, otrzymujecie zniżki na konsultacje :)
  • 260 / 5 / 0
Johny masz jakąs teorie z tą ranitydyną?
  • 1 / / 0
tomix pisze:
czy brania magnezu może powodowac kilkudniowe okresy aptaii, otępinia i braku energii?
Jeśli w formie chelatu to możliwe.
Obadajcie co mówi doktor Jan Pokrywka na temat chelatowanych minerałów.
http://www.youtube.com/watch?v=Oujnp9gwJdA
W skrócie:
Kwas EDTA wykazuje powinowactwo do jak najcięższego metalu i kiedy np. zażyjemy oralnie chelatowany magnez, EDTA widząc w otoczeniu np ołów, odczepia magnez i przyłącza ołów co prowadzi do ołowicy.
Co innego EDTA w postaci kroplówki. Wiąże metale ciężkie i ułatwia ich wydalanie.
Pozdrawiam
Uwaga! Użytkownik klufczyk nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1472 / 196 / 0
Z chelatami to jest różnie. Część minerałów dobrze podawać w formie chelatu, ale przy części mija się to z celem (np. przy tych, które lecą kanałami).

Wątpię jednak, by chelat magnezu mógł powodować ołowicę. Objawy zatrucia są dość jasne i musiałyby to być wysokie, cykliczne stężenia.

Zawsze jednak nie warto brać np. rok z rzędu tych samych środków. Z uwagi na zanieczyszczenia lub możliwość nagromadzenia jakiegoś gówna, zawsze lepiej zmieniać suple i jadłospis co jakiś czas.
Ja np. stosuję raz wodoasparaginian magnezu, a raz chelat (np. zmiana co kilka miesięcy).
Podając mnie jako login polecający ekspertowi JohnyHa, otrzymujecie zniżki na konsultacje :)
  • 27 / / 0
Sprawdzilo sie u kogos polaczenie agomelatyny +tianeptyny? Da to kopa dopaminergicznego?:)
  • 36 / / 0
Panowie, kiedyś obiło mi się o uszy, że nie przespanie kilku nocy z rzędu może polepszyć stan człowieka w depresji. Tzn. oczywiście po odespaniu... to brzmi strasznie głupio ale jakoś nie znalazłem na ten temat informacji, wiecie coś na ten temat?
Uwaga! Użytkownik Askero nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1252 / 4 / 0
jest mnostwo info... to sie nazywa deprywacja snu.

Dziala niekoniecznie po odespaniu.
  • 749 / 86 / 0
Jak silna jest inhibicja AChE? Porównywalna do cynamonu, abym mógł wrzucać kofę zamiast niego?
Kofeina jest raczej słaba na tym polu i jest to tylko dodatek do jej głównego działania.
Johny masz jakąs teorie z tą ranitydyną?
Receptor H2 reguluje poziom wewnątrzkomórkowego wapnia. Antagonizm zmniejsza poziom tego wapnia. Wapń działa uspokajająco i sedatywnie, m.in. dlatego że blokuje kanały sodowe. Wskazywałoby to na źródło ospałości w nadmiarze wapnia lub niedoborze sodu. Jeśłi dobrze pamiętam to po magnezie miewałeś pogorszenie swoich objawów. Magnez jako antagonista NMDA zmniejsza przewodnictwo sodu, więc skłaniałbym się ku teorii o niedoborze sodu.
Panowie, kiedyś obiło mi się o uszy, że nie przespanie kilku nocy z rzędu może polepszyć stan człowieka w depresji. Tzn. oczywiście po odespaniu... to brzmi strasznie głupio ale jakoś nie znalazłem na ten temat informacji, wiecie coś na ten temat?
Jest to tzw. Wake therapy i ma ograniczoną skuteczność.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Fenomen euforii biegacza – to nie endorfiny, tylko naturalna marihuana

Tajemniczy stan euforii, którego doświadcza blisko 75% biegaczy. Tak zwana „euforia biegacza” redukuje ból, wyostrza zmysły i daje uczucie podobne do działania marihuany. Najnowsze badania naukowe tłumaczą, dlaczego „runner’s high” to nie mit, a ewolucyjny mechanizm przetrwania – i jak go uruchomić nawet początkującym. W tym artykule dowiesz się, co to jest runner’s high, jak działa i jak go wywołać nawet jeśli dopiero zaczynasz biegać.

Aresztowano kobietę, która częstowała dzieci czekoladkami z marihuaną w parku w Wheeling

Aresztowano kobietę, która częstowała dzieci słodyczami z THC – psychoaktywnym składnikiem marihuany – w niedzielę po południu w parku w Wheeling na północno-zachodnich przedmieściach Chicago. Dzieci trafiły do szpitala.

W sieci znaleźli ogłoszenia, zatrzymali 22-latka. Po raz kolejny za narkotyki

Policjanci zatrzymali 22-latka podejrzanego o posiadanie i udzielanie znacznej ilości narkotyków. Mężczyzna miał docierać do klientów w sieci i oferować im sprzedaż marihuany i 4CMC. W przeszłości był już zatrzymywany w związku z podobną sprawą.