Organiczne substancje psychoaktywne oddziałujące na receptory opioidowe.
Więcej informacji: Opioidy w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 3197 / 386 / 0
Nieprzeczytany post autor: Blu »
browar444 pisze:
Żeby mieć to w dupie to trzeba ćpać. Nie da się stosować twojego podejścia na trzeźwo
SLyszales o filozofii stoicyzmu? Na ewno nie jest to proste...
O stoicyzmie fajnie się czyta i dobrze brzmi w teorii (tak samo jak komunizm).
browar444 pisze:
zawsze i wszędzie dążący do ideału.
A nie na tym polega zycie aby dazyc w nim do idealu? ]

O wielu wpadło w tą pułapkę. Dążyć można, ale sęk tkwi w tym co robisz jak ci się to nie udaje a zawsze się nie udaje bo ideałów nie ma na tym świecie. Większość wtedy nie może się z tym pogodzić i ćpa albo chleje żeby przełknąć tę porażkę.
Fantasy is what people want, but reality is what they need.
  • 1444 / 11 / 0
Nieprzeczytany post autor: moloch »
O stoicyzmie fajnie się czyta i dobrze brzmi w teorii
Racja, ale jest to cos do czgo warto dązyc, pewien wzor. Tak jak ludzie z sekt/dziwnych religii odpowiednio zindoktrynowani wykazują zachowania trudno pojmowalne i rozumiale dla zwyklego czlowieka, tak stoicyzm jest pokrewienstwem lub chociaz jakas jego forma. :)
O wielu wpadło w tą pułapkę. Dążyć można, ale sęk tkwi w tym co robisz jak ci się to nie udaje a zawsze się nie udaje bo ideałów nie ma na tym świecie. Większość wtedy nie może się z tym pogodzić i ćpa albo chleje żeby przełknąć tę porażkę.
Ideał to sprawa względna. Każdy ma swoje ideały, dla wielu mogą byc to czyjes osiągniecia, i są mozliwe skoro ktoś je osiągnąl. Dla jednego to moze byc wygrana w olimpiadzie , dla innego duzo kasy albo wygląd jaki sobie wymarzyl czy wyposazenie mieszkania itd.
Większość wtedy nie może się z tym pogodzić i ćpa albo chleje żeby przełknąć tę porażkę.
O to wlasnie chodzi, inaczej nikt by pewnie nie musial cpac, niezaleznie jak mocno cos uzaleznia.
  • 2011 / 123 / 0
Nieprzeczytany post autor: jacok »
No, jak dla mnie filozofia ćpania to bardziej epikureizm niż stoicyzm: http://pl.wikipedia.org/wiki/Epikureizm ;]

Mogę się założyć, że Grecy albo sami uprawiali mak, albo kupowali go od Persów. Xerxes był takim antycznym Escobar'em, a spartanie to takie trochę greckie DEA.
Świat stracił kolory.

Hurra, diese Welt geht unter
  • 1444 / 11 / 0
Nigdzie nie napisalem ze cpanie to stoicyzm. Chodzilo mi o korzystna postawe zyciowa, ktora pomoc moze w niećpaniu. ;]
  • 3197 / 386 / 0
Nieprzeczytany post autor: Blu »
Na to najlepszy jest realizm. ;-)
Fantasy is what people want, but reality is what they need.
  • 809 / 15 / 0
Nieprzeczytany post autor: eis »
CHILL pisze:
Jeżeli ktoś nie był długo w ciągach to może ćpać co 2 tygi jakiś czas. Nawet pić weekendowo nie da się stale po jakimś czasie depresja, lęki i inne następstwa spowodują że zacznie się walić codziennie, żeby jakoś funkcjonować. Po zatym to takie życie na obsesji ćpania a w abście ona się zmniejsza z czasem.
Pewnie, jak w ciągu nigdy nie byłeś to dasz radę pojechać na sportowo waląc opio co tydzień, ale i tak też w wieczność nie można, myślę że to kwestia miesiąca,dwóch.
Bo jak zajebistą trzeba mieć siłę, żeby po jebnięciu setki brązu w sobote wieczorem, a mając jeszcze drugą setke nie jebnąc jej w niedziele rano? Noway, trudne ale da się zrobić zapewne.
na nic nie narzekam,
mam w kieszeni klonazepam.
  • 927 / 6 / 0
Ludzie, kim wy jestescie?
Filozofowie ktorzy podaja sie za cpunow?
Czy cpuny ktorzy chcieliby zostac filozofami?
(Ostatnie 2 strony nijak przeczytac, nic nie rozumiem)

Cpam - bo sie uzaleznilem fizycznie(+psychicznie) i tyle. Tak samo jak trzeba jesc zeby zyc, tak samo trzeba cpac zeby zyc. (mowie o H)

Zobaczta - ci ktorzy maj kasy w huj, a przez to i pol tony H moga sobie kupic - tez rzucaja w wiekszosci przypadkow.
(patrz Klaptoniusz - taki nieznany Starocerkiewnoslowianski filolozoph).
realizm, epikureizm, stoicyzm - czy to ma jakis zwiazek z onanizmem?
  • 2011 / 123 / 0
Nieprzeczytany post autor: jacok »
nie o to chodzi, czy chcemy czy nie byc filozofami. Chodzi raczej o idee, które często dorabiamy sobie do ćpania. Że biorę opio, bo jestem zbyt wrażliwy a świat jest szry i ponury na przykład. Albo, że jestem hedonistą sportowcem i najważniejsza jest moja przyjemność, a ponieważ do tego jestem leniwy, to heroina jest najlepsza drogą na skróty do zajebistego samopoczucia. No i przeceież ja się nie wjebię, bo jestem za inteligentny na to i zbyt ogarnięty ;) Albo, że mi sie to należy za to, co przeszedłem w życiu; stary bił moją starą krzesłem, ona mnie kablem, ja nie mam dzieci więc kłuję się w żyłę.

Takie właśnie bywają filozofie opiatowców. Ty też masz swoją, jak każdy:
Tak samo jak trzeba jesc zeby zyc, tak samo trzeba cpac zeby zyc.
porównania do stoicyzmu czy epikureizmu służą jedynie nadaniu smaku dyskusji, są pewnego rodzaju żartem. Słownym onanizmem naszego przerośniętego ego ;]
Ostatnio zmieniony 02 marca 2010 przez jacok, łącznie zmieniany 1 raz.
Świat stracił kolory.

Hurra, diese Welt geht unter
  • 1444 / 11 / 0
Ludzie, kim wy jestescie?
Filozofowie ktorzy podaja sie za cpunow?
Czy cpuny ktorzy chcieliby zostac filozofami?
Cpającymi filozofami :-D
  • 927 / 6 / 0
jezeli gosc mysli, a sie jednak wpierdoli - to przewaznie rzuca po kilkunasu latach.

Wyrwikufle ktorzy zamiast belta odkryli 3 centy - oni umieraja najwiecej.
Ich cala sila jest skierowana na napierdolenie sie, jak najczesciej, jak najwiecej.

Oh, gdybym umial stosowac takie onomatopeje jak Blue to bym chyba z 4 razy wiecej zarabial.

Jacok, mnie nikt nie bil, zawsze mialem co chcialem - a pomimo to sie wjebalem jakims cudem.
Obraz cpuna takiego ze "cpa bo mu zle" jest z lekka nieprawdziwy.

aha - cpuny ktore tu pisza to jest tzw."elita": trzeba wlaczyc PC, sie zalogowac, umiec napisac dwa zdania...
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Spali w lesie i zażywali narkotyki. Policja zatrzymała rodziców trójki dzieci

Jedna z mieszkanek zadzwoniła na policję i poinformowała, że rodzice wraz z trójką dzieci w wieku 1, 4 i 6 lat przez ostatnią dobę przebywali w samochodzie, w lesie. Na miejsce natychmiast skierowano policyjny patrol.

1 dziennie i ryzyko drastycznie rośnie. Alarm: Polacy nic sobie z tego nie robią

Nawet niewielkie ilości alkoholu mogą istotnie zwiększać ryzyko raka jamy ustnej – wynika z badania opublikowanego w „BMJ Global Health”, które szczególnie alarmujące dane przynosi z Indii.

Fałszywy narkotest, prawdziwe konsekwencje. Jak policyjna procedura zniszczyła życie 20-latka

W teorii miał to być rutynowy patrol drogówki. W praktyce - początek koszmaru, który na wiele tygodni wywrócił życie młodego człowieka do góry nogami. Fałszywie dodatni wynik policyjnego narkotestu, medialny rozgłos i społeczny ostracyzm okazały się silniejsze niż późniejsze, prawdziwe wyniki badań krwi. Bo gdy prawda w końcu wyszła na jaw, szkody były już nieodwracalne.