Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 612 / 43 / 0
Jestem zawiedziony tym lekiem. Jedyne co robi dobrze to pobudza, ale poza tym drastycznie pogarsza nastrój, wręcz nasila depresję melancholijną. Próbowałem go brać z innymi antydepresantami to niewiele zmieniło, branie Bupropionu psuło efekt SSRI/SNRI/TLPD, przy czym efekt pobudzający był mniejszy, nie da się znaleźć optymalnego działania w miksie z tym lekiem, a próbowałem wielu różnych kombinacji na różnych dawkach.

Ten lek to czysty smymulant, który prędzej obniży nastrój niż podwyższy, dodatkowo objawia się to czasem agresją, ogólnym wkurwieniem itp.

Więc wywaliłem kasę w błoto kupując ten lek.

Ten lek nie jest stymulantem. Zgłoś się do lekarza w związku z efektami ubocznymi. Najprawdopodobniej doszło do interakcji z innymi lekami/używkami, które używasz.
  • 5012 / 886 / 0
Jak ten lek nie jest stymulantem jak jest lol. To NDRI przy czym ja sobie bardzo chwalę po 2 miechach z hakiem w mixie ze 100mg sertraliny się wkręciło ładnie, działanie bardzo podobne do małej dawki amfetaminy trzyma cały dzień można jeść i nie ma zwały + na sen 25mg kwetiapiny i jest na prawdę good.

Co zauważyłem to że zachodzi znakomita synergia z kawą i jedno podbija drugie zazwyczaj popołudniowa kawa działa najmocniej jak wypije tak o 15stej to 2-3h stymulacja jest wyraźnie zwiększona.

Ogólnie to według mnie lepszy lek niż wszystkie ssri/snri :)
  • 4603 / 2215 / 1
To, że stymuluje Ciebie do ruszenia dupy z łózka nie znaczy, że jest stymulantem. Stymulanty to grupa substancji. Natomiast faktem jest, że niektóre środki mają działanie stymulujące. To zasadnicza różnica.
W Polsce jedynymi stymulantami używanymi w medycynie są efedryna, kofeina, metylofenidat i Modafinil.
  • 274 / 22 / 0
Wytłumaczysz nam dlaczego jeden NDRI (metylofenidat) jest stymulantem a inny nie?
No i wbrew temu co mówi ten kawałek przekopiowany z Wikipedii Modafinil nie jest już zarejestrowanym lekiem w Polsce, za to lisdexamfetamina jest, chociaż jeszcze nie ma jej na rynku.
  • 5012 / 886 / 0
29 września 2018DexPL pisze:
To, że stymuluje Ciebie do ruszenia dupy z łózka nie znaczy, że jest stymulantem. Stymulanty to grupa substancji. Natomiast faktem jest, że niektóre środki mają działanie stymulujące. To zasadnicza różnica.
W Polsce jedynymi stymulantami używanymi w medycynie są efedryna, kofeina, metylofenidat i Modafinil.
Co Ty bredzisz człowieku. Cytat z wikipedii:
"bupropion należy do grupy selektywnych inhibitorów zwrotnego wychwytu (tj. stymulantów) noradrenaliny i dopaminy (NDRI; (ang.) norepinephrine-dopamine reuptake inhibitor)[a] (analogicznie, jak SSRI - serotoniny), gdzie dominuje ze względu na bardzo dobrą skuteczność, łagodność dzialania, minimalne skutki uboczne, i wygaśnięcie patentów czyniące go przystępnym..."
  • 386 / 5 / 0
Na mnie też źle działa bo nasila lęki, szkoda. Mam szybkie pytanie: jaki efekt poza stymulacją da rozgryzienie tabl. ? Czy pregabalina obniży ciśnienie, lęki po tym leku?
  • 274 / 22 / 0
@daammk rozgryzienie (albo rozcięcie bo ma twardą otoczkę a dentyści są drodzy) zmieni uwalnianie na natychmiastowe, szybciej zacznie i szybciej skończy działać. I tak ma powolny metabolizm więc nie będzie dużej różnicy w odczuwanych efektach, będzie jakbyś wziął trochę więcej. Pregabalina obniży na pewno lęki, nie wiem co z ciśnieniem. Tylko że osłabi też pożądane efekty.
  • 612 / 43 / 0
28 września 2018serotoninowy pisze:
Ogólnie to według mnie lepszy lek niż wszystkie ssri/snri :)
Myślałem, że jesteś fanem serotonergików ;)
Znam Cię też z nerwica.com, myślałem że ty tylko grzecznie leki bierzesz, a tyś taki zawodowy narkoman jak ja :*)
  • 5012 / 886 / 0
Lol nie mam konta na nerwica.com :huh: Poza tym to jeśli chodzi o dragi to wolę te serotoninergiczne a jeśli chodzi o leki to już niekoniecznie bo to już inna para kaloszy :) Co prawda z ssri brałem tylko sertraline i akurat do niej się nie przyczepie bo całkiem całkiem ten lek no i snri wenlafaksyna która mi nie podpasowała bo za dużo noradrenaliny. Co do tego narkomana to zawsze eksperymentowałem z dragami ale potrafię być grzeczny jak tylko zechce miałem przerwy gdzie nie ćpałem po pół roku aktualnie prawie 3 miechy jestem czysty jak przyjdzie ochota to przyjebię ale nie zamierzam już walić jak waliłem nonstop ;)
  • 612 / 43 / 0
@serotoninowy

to na nerwica.com ktoś się podszywa pod twój login :P
nie miałem ochoty Cię jakkolwiek obrazić, tylko czymś zagaić ;)
też wolę serotonergiczne dragi ale leki również.

ubolewam nad tym, że bupropion mnie dobrze pobudza i pomaga na funkcje poznawcze ale nasila ostro lęk, którego nie da się niczym zgasić, a benzo brać nie mogę, mam na nie bana bo byłem uzależniony od nich.
czyli jednym słowem jestem skazany co najwyżej na SNRI/TLPD, aktualnie biorę klomipraminę która w miarę pobudza ale to nie jest to czego bym oczekiwał, za to napewno jest najlepszym antydepresantem pod kątem siły działania na serotoninę, istna kosa.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Irvin Rosenfeld: Człowiek, który wypalił 120 000 jointów od rządu USA

Wyobraź sobie, że co 25 dni listonosz puka do Twoich drzwi i wręcza Ci przesyłkę od rządu federalnego. W środku nie ma jednak pism z urzędu skarbowego, lecz metalowa puszka przypominająca opakowanie od kawy. Po jej otwarciu widzisz 300 starannie skręconych jointów.

Długie trzymanie dymu z marihuany – czy zwiększa fazę? Fakty o wchłanianiu THC

To widok znany z każdego filmu o stonerach i wielu imprez. Ktoś bierze potężnego bucha z bonga lub jointa. Zaciska usta, robi się czerwony na twarzy. Wierzy, że trzymanie dymu w płucach sprawi, że marihuana zadziała mocniej.

Rząd za, kantony przeciwko: Czy Szwajcaria zalegalizuje marihuanę?

Parlament federalny chce zdekryminalizować konopie indyjskie w Szwajcarii. Jednak już etap konsultacji pokazuje, że sprzeciw wobec projektu jest duży.