Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Zablokowany
  • 858 / 50 / 0
Nie mam pojęcia jak obliczyć cyfrę kontrolną mimo tych wszystkich instrukcji.
1. Mamy 21 cyfr
2. Mnożymy te cyfry przez wagi
3. 22 cyfrą jest wynik?

mnozymy przez wagi czy przez cyfry

przykładowy 22 cyfrowy kod wygląda tak:
02027000000000511148[X]262988
jeżeli mnożemy pierwszą cyfrę przez 2 (wagę) to pierwsza cyfra powina być 2. Jeżeli po prostuje ją przepisujemy to powinno być 0. :nuts:
  • 26 / 1 / 0
rrd pisze:
bukareszt pisze:
rrd z tego co mi wiadomo nawet jako osoba prywatna musisz okazać dokument tożsamości, nie zdziwiłbym się, jakby do przedrostka dr potrzeba pokazać dyplom, czy coś.

pierdolicie kocopoły, wczoraj poszdłem do punktu z pieczątkam i powiedziałem, że potrzebuję pieczątke do fiilmu bo studiuję w łódzkiej filmówce. 15 minut i mam pieczątkę doktora :D

Dupa i kamieni kupa. Potwierdzam, ja sobie zamówiłem z allegro i nikt o nic nie pytał.
  • 12524 / 2431 / 0
1 mnożenie kolejnych cyfr kontrolowanego numeru (poza ostatnią, nieznaną jeszcze cyfrą kontrolną) przez odpowiednie wagi wynoszące: 1 dla cyfry pierwszej, 3 dla cyfry drugiej, 7 dla cyfry trzeciej, 9 dla cyfry czwartej, 1 dla cyfry piątej, 3 dla cyfry szóstej, 7 dla cyfry siódmej, 9 dla cyfry ósmej itd. cyklicznie;
2 sumowanie uzyskanych iloczynów;
3 wyznaczenie reszty z dzielenia całkowitego uzyskanej sumy przez 10 (modulo 10);
4 uzyskana cyfra jest cyfrą kontrolną.
  • 438 / 18 / 0
Dobra drukujecie sobie rc, wypisujecie, obliczacie cyfrę kontrolną ale co dalej? Kod kreskowy etc.?
Uwaga! Użytkownik samedobretopy jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 26 / 1 / 0
Kod kreskowy generujesz sobie na podstawie ciagu cyfr który ci wyjdzie. Są generatory do zassania z netu ewentualnie np corel ma wbudowany.
  • 68 / 4 / 0
jezuschytruso, pinamefe, rrd, herbaciany sprawdzcie swoje maile jak mozecie.
Albo niech ktoś mi wytłumaczy jak to dokładnie obliczyć naczytałem się tych instrukcji ale w ogóle mi wychodzą inne liczby niż powinny..

020701000000(x)730718981
020701000000(x)730719085

Podałem przykłądowe numery recept. Proszę o napisanie jakie są poprzednie numery i jakie następne i jak do tego dojść?

Odwdzięczyć się mogę naprawdę bardzo. Wystarczy że sprawdzicie maile albo ktoś mi tu napisze jak to rozgryźć łopatologicznie, to mu wyślę propozycje nagrody na maila.
  • 12524 / 2431 / 0
@kamyk1
Wysłałeś na maila numery 22 cyfrowe, czyli już z sumą kontrolną. Nie bardzo wiem, co chcesz obliczyć : )
  • 68 / 4 / 0
Chcę wiedzieć jak obliczyć numer następnej recepty i numer 30 (trzydziestej) kolejnej recepty, próbowałem wg tych poradników, przeczytałem cały wątek 3 razy wszystkie strony i nadal jestem chyba na tyle glupi że nie potrafię tego zrobić albo robię dobrze a nie zdaje sobie z tego sprawy
  • 714 / 45 / 0
Elo elo elo, przyśniło mi się, że robię tak - ważne i pilne pytanie w poście się kryje - czy jeśli doktór wypisał mi jakiś nie wiem, kurwa, paracetamol (ręcznie), to czy jest to gdzieś odnotowywane i potem sprawdzane? Mówię o lekach innych niż benzo i opio, mogę to sobie na (nie)legalu dopisać do recki? Jakieś SSRI i inne neuroleptyki czy barbiturany czy cokolwiek lekkiego dajmy na to. Lekarz wypisuje mi coś - ja przerabiam reckę (zmieniając dane pacjenta poniekąd również) i potem realizuję na wypizdowie górnym na dane jakieś babci z innego końca Polski? Czy to łatwe do namierzenia tudzież odkrycia tożsamości prawdziwej pacjenta? Chce się komuś to kurwa sprawdzać przy zwykłych gówno-lekach? Pytam, bo wygodniej czasami (zawsze?) iść sobie do lekarza po byle gówno a potem odpowiednio to zmodyfikować. Czyż nie? Bardzo będę wdzięczny za odpowiedź, jakby była karma to bym obsypał od stóp do głów! :)

Oczywiście to co piszę to czysta fantazja senna i nieprawda.

EDYTA

A powiedzmy, że lekarz przypisze mi opio na białą reckę. Dawka 60mg. Recka wypisana komputerowo. Co stoi na przeszkodzie, żeby ktoś ukradł mi tę reckę, zmienił komputerowo dawkę z 60mg na 120mg i cieszył się mocniejszymi tabsami?
  • 1106 / 221 / 0
Z tego co wiem, to jesli pisze na 100% to nigdzie tego nie ma, jedynie przy refundacji musi wpisac wizyte itp.
Ja mam podobne pytanie, bo chcialem sobie Poltram wypisac - czy majac recepte biala, 100% legalna, zadne podrobki lacznie z pieczatka i sfalszowany podpis moga byc jakies klopoty przy/po realizacji na swoje dane, czy jak jest na 100% to juz kazdy ma w dupie.
Zablokowany
Newsy
Marihuana i psychodeliki oceniane najwyżej w leczeniu zaburzeń odżywiania

Czy marihuana i psychodeliki mogą zrewolucjonizować leczenie anoreksji i bulimii? Nowe badanie opublikowane przez Amerykańskie Towarzystwo Medyczne (AMA) wskazuje, że pacjenci oceniają konopie i klasyczne psychodeliki jako najskuteczniejsze substancje w łagodzeniu ich objawów.

Koniec z lękiem po THC? Ten popularny terpen może być kluczem

Czy zdarzyło Ci się kiedyś poczuć niepokój lub lekką paranoję po użyciu marihuany? To częste doświadczenie, zwłaszcza przy mocniejszych odmianach, bogatych w THC. Od lat w branży konopnej krąży teoria „efektu otoczenia”, która sugeruje, że inne związki w roślinie mogą łagodzić te negatywne odczucia. Do niedawna była to jednak głównie opowieść. Teraz mamy twarde dowody.

Z Brazylii do Europy z kawą i kokainą. Kulisy sprawy drobnicowca Blume

Drobnicowiec Blume, który w 2023 roku obsługiwał transatlantycką trasę handlową pod togijską banderą, dziś stał się symbolem jednego z największych przejęć narkotyków na wodach europejskich. Wydarzenia związane z jego zatrzymaniem obnażają skuteczność współpracy służb międzynarodowych oraz skalę wykorzystywania żeglugi morskiej przez zorganizowane grupy przestępcze.