Też ją chyba zamówię, ale dopiero za jakieś dwa tygodnie.
Nie wiem, kiedy ta chora nowelizacja ustawy wchodzi w życie, mam nadzieję, że nie nastąpi to jeszcze w tym miesiącu.
Kavę przyrządzamy w następujący sposób:
1.Wrzucamy sproszkowany korzeń do damskiej pończochy (3 kopiate łyżeczki do herbaty na
osobę).
2.Wkładamy pończochę z kavą do miseczki z letnią wodą i czekam 5 minut
aż dobrze namoknie.
(UWAGA!! - woda nie może być gorąca ponieważ neutralizuje to
substancje aktywne zawarte w kavie, max 60 stopni Celsjusza)
3.Następnie wyciskamy dłońmi kavę w pończosze najpierw w wodzie a na
koniec wyciskam "do sucha".
Woda powinna nabrać jasnobrązowego koloru.
Wyciśnięty proszek wyrzucam.
4.W zasadzie kava jest już gotowa do spożycia, ale ja ze względu na jej,
nie ukrywajmy, ohydny smak - schładzamy ją w lodówce albo dodaje trochę
lodu.
5.żeby wzmocnić działanie i ułatwić wchłanianie substancji aktywnych,
wiele ludzi w tym ja, dodaje do napoju mleka - najlepiej tłustego 3.2
procent. Najlepiej dodać płynnej lub granulowanej lecytyny dostępnej w aptekach ponieważ
jeszcze bardziej niż mleko wzmacnia działanie.
Napój kava, czegokolwiek by do niego nie dodać zawsze smakuje delikatnie mówiąc niesmacznie,
dlatego polecam szybko go wypić i najlepiej czymś popić.
Tutaj jest link do filmu na YouTube na który gość przyrządza kavę tak
jak ja:
http://pl.youtube.com/watch?v=qkWU93hMPrA
Jeśli mamy do czynienia z wyciągiem z korzenia wystarczy pół łyżeczki wymieszać z ciepłym mlekiem, lub zastosowac standardową procedurę.
W moim przypadku kava powoduje wzmożoną gadatliwość, towarzyskość,
euforyczny nastrój oraz rozluźnienie mięśni - jest to szczególnie przyjemne
w gronie przyjaciół.
Mam nadzieję, że moje wskazówki okażą się pomocne.
Aha i jeszcze jedno - kavę polecam pić na w miarę możliwości pusty
żołądek i w ciągu dnia; wieczorem mogły by być lekkie problemy z
zasypianiem.
Pozdrawiam i życzę dobrej kavy :)
Edit : Też zauważyłem problemy z zaśnięciem po kavie. Co jest ciekawe zważywszy na fakt, że kava jest przez niektórych używana jako lek na bezsenność.
Edit 2 : Video - raport po kavie, czyli jak to się robi na wyspach Samoa
http://www.youtube.com/watch?v=GOqfpWxb ... re=related
@machabeus : Rozumiem, że kava cięta Vanuatu jest mocna, można ją brać w ciemno ?
@ Diviner, niedawno jeszcze pisałeś, że kava na Ciebie w ogóle nie działa. ]
Do niedawna nie działała ale po kilku próbach chyba receptory sie wyrobiły :D
Może być pończocha albo woreczek z nietlenionej bawełny, cokolwiek przez co da się to przesączyć. Ja kave brałem zawsze zmieloną, ciętego korzenia nie próbowałem.
Czy są sposoby, by wypić ją bez fusów i bez tego zabójczego smaku? Może coś z mleczkiem? Anything?
Jestem skłonny kupić nawet karton kapsułek. Choć pewnie wyszłoby ich z pięćdziesiąt na jedno kavienie. Więc to też średni pomysł.
Może ekstrakt? Da się zrobić jakiś ekstrakt jej? W jaki sposób?
2C-B! 2C-C: 2C-I, 2C-E! 2C-T-2 - 2C-P!
Kładzenie ćpuna spać na trzeźwo to jak kładzenie żywego do trumny.
~ Lilia1
GG: 450537
e-Mail: FriendlyToker@gmail.com
Na razie jednak jestem tak zawalony robotą, że nie mam czasu na żadne eksperymenty.
Myślę, że młynek do kawy wystarczy by to zmielić. W zapachu jest ostra i mocno korzenna ( co jest ponoć dobrym znakiem ), ale pożyjemy zobaczymy.
Badanie: Brak dowodów na resztkowe efekty marihuany w prowadzeniu pojazdów
Dlaczego ograniczenie marihuany do listy chorób to katastrofa dla pacjentów – historia Adriana
Efekty terapii wspomaganej psychodelikami są zachwycające
Elitarna funkcjonariuszka wpadła po klubowej nocy. Ale to wyrok zaskoczył najbardziej
Dorota K., szerzej znana jako "Doris", była sierżantem w jednym z najbardziej tajnych wydziałów Komendy Stołecznej Policji. Dziś nie łapie już przestępców, teraz bije się w klatkach freak fightowych. Ale to nie sportowy zwrot w jej karierze wywołuje dziś największe emocje, tylko jej sądowa historia. Za posiadanie narkotyków spotkała ją tylko grzywna.
Koniec hurraoptymizmu? Brakuje dowodów na skuteczność medycznej marihuany przy większości schorzeń
Złe wieści dla osób, które widzą w medycznej marihuanie remedium na całe zło świata – nawet na nowotwory. Analiza 2500 badań wykazała, że jej skuteczność można potwierdzić zaledwie w ułamku schorzeń, na które jest stosowana. Czy kannabinoidy czeka podobna przyszłość co opioidy?
36 kg marihuany ukryte w szpuli z kablem. CBŚP i KAS przechwyciły transport na A4
Ponad 36 kilogramów marihuany o czarnorynkowej wartości przekraczającej 1,7 mln zł zabezpieczyli funkcjonariusze CBŚP oraz Służby Celno-Skarbowej podczas kontroli ciężarówki na autostradzie A4. Narkotyki były ukryte w specjalnie przygotowanej skrytce wewnątrz przemysłowej szpuli z kablem. Kierowca został zatrzymany i tymczasowo aresztowany.